Tampere
30 May, Thursday
21° C

Proakatemian esseepankki

Arvot uusiksiKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Mark Manson johdattaa kirjassaan lukijan omiin ajatuksiinsa arvoista ja pohdintaan elämästä ylipäätään. Kirjaa ei ole tarkoitettu Mansonin mukaan elämäntapakirjaksi vaan enemmänkin ajatuksia herätteleväksi teokseksi. Vaikka kirjan nimi on ”Kuinka olla piittaamatta p*skaakaan” kyseessä ei ole kuitenkaan kirjoittajan ajatus siitä, että asioista ei tulisi välittää. Sen sijaan omat voimavarat ja aika tulisi käyttää itselle merkityksellisiin asioihin. Käsittelen esseessä kirjan aiheita muutaman esimerkin kautta.

 

Nykyään sosiaalinen media on suuressa osassa kaikkien elämää. Se, että joku ei käytä sosiaalista mediaa, on hyvin harvinainen ilmiö. Sosiaalisessa mediassa on hyvät ja huonot puolensa. Omasta mielestäni näitä molempia puolia edustaa tiedon helppo ja liiallinen saatavuus. Sosiaalinen media luo myös paineita päivän aikana puhelimen ruudulta nähtävien saavutusten myötä. Yhden päivän aikana voi törmätä siihen, kuinka joku on saanut unelmiensa työpaikan, jossa aloituspalkka on 8000€/kk, joku on reissannut maailman ympäri jne. Tämän lisäksi seurannassa ovat kuuluisuuden henkilöt omalla instagram tilillä, joilla ei tunnu ikinä olevan huonoa päivää. On kuitenkin hyvä muistaa, että somessa esitetään pääsääntöisesti vain päivän tähtihetkiä ja monille sosiaalinen media on yksi yrityksen/henkilön markkinointityökaluista. Jos omaa toimintaa toistuvasti verrataan muiden henkilöiden somessa esittämiin huippuhetkiin, niin oma elämä voi itselle näyttäytyä suhteellisen kehnona. Todellisuudessa jokaisen arki kuitenkin koostuu niin hyvistä kuin huonoista hetkistä, vaikka niitä ei näytetä muille digitaalisessa maailmassa. Manson kehottaakin kirjassaan keskittymään itseensä ja itselle tärkeisiin asioihin sen sijaan, että omaa elämää verrattaisiin muiden saavutuksiin.

 

Arvot ohjaavat toimintaa, jotka usein määräävät lopputuloksen. Hyvät arvot ovat sellaisia, jotka perustuvat tosiasioihin ja hyödyttävät toisia sekä niiden toteutuminen on omasta itsestä kiinni ja onnistuu milloin vain. Huonot arvot puolestaan perustuvat luulotteluun, vahingoittavat toisia ja niiden toteutuminen riippuu muista sekä erilaisista olosuhteista. Menestys ja omaisuus ovat asioita, joita suurin osa meistä tavoittelevat. Puhtaasti menestyksen ja rahan tavoittelemisessa piilee kuitenkin omat vaaransa. Jos tavoitteena on olla esimerkiksi kymmenen vuoden päästä yhtä menestynyt ja rikas kuin jokin nykyajan teknologiaguru, niin todennäköisesti jossain kohtaa joutuu pettymään. Toki poikkeuksiakin on olemassa. Työskentelin itse pitkään myynnin parissa, jossa ainut ja tärkein motivaatiotekijäni oli raha. Mittasin työn mielekkyyttä puhtaasti euroissa. Joidenkin vuosien ajan tämä riitti itselleni, mutta kun raha ei enää motivoinut tai tuli heikompi myyntikuukausi syystä tai toisesta, työ ei tuntunut enää mielekkäältä. Jatkoin töitä myynnin parissa, mutta lopulta päädyin miettimään mitä todella haluan. Urheilu ja hyvinvointi oli aina kiinnostanut minua, joten päätin hakea opiskelemaan fysioterapiaa. Nyt olen muutamien kuukausien päässä valmistumisesta ja teen urheilijoiden parissa työtä, josta nautin todella paljon. Koulu on vienyt paljon aikaa ja vaatinut uhrauksia sekä näiden lisäksi tulen hyvin todennäköisesti tienaamaan vähemmän kuin myyntityöstä. Tästä huolimatta olen tyytyväinen siihen missä olen tällä hetkellä ja mihin olen menossa.

Kommentoi