Tampere
17 Jun, Monday
17° C

Proakatemian esseepankki

Arvot, läsnöolo, kannustaminenKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Totalin arvot

 

Mietimme noin vuosi sitten Totalin arvot, joihin palasimme viime pajassa, tarkoituksena tehdä uudet, tähän päivään sopivat. Kävimme kuitenkin arvojamme läpi ja huomasimme, että olemme juuri näitä arvoja tiiminä toteuttaneet, vaikkakin arvot eivät ole olleet mitenkään esillä niiden laatimisen jälkeen. Pajassa kävimme apukysymyksien avulla toimintaamme läpi ja sieltä kumpusi samoja asioita esille, useamman suusta. Mielenkiintoista oli kuulla Massiven jäseniltä, miten esimerkiksi onnistumisen riemu näkyy meidän tiimistä ulospäin.

 

Lähdimme miettimään, onko Totalin arvot meidän tiimin yhteiset vai lähtevätkö ne jokaisen omista henkilökohtaisista arvoista liikkeelle. Omat arvoni ovat erilaiset, verrattuna Totalin yhteisiin, TIIMIN arvoihin verrattuna. En voisi kuvitellakkaan, että ne minun henkilökohtaiset arvot kuten perhe, ekologisuus jne. olisivat keskeisessä näkyvyydessä tiimimme pyörittämisessä. Tiimityöskentely koostuu eri asioista ja jokainen sen jäsen tuo siihen oman mausteensa oman arvomaailmansa pohjalta.

 

Totalin arvot ovat:

 

  • Onnistumisen reimu
  • Asiallisen hulvaton
  • Rohkean omistautuva

 

Läsnäolon tärkeys tiimissä

 

Meidän tiimi on hyvin läheinen. Toisen poissaolo huomioidaan, mutta usein niin sanotusti positiivisella tavalla. Mikäli pajasta tai jostain muusta tilaisuudesta puuttuu joku, se huomataan heti, ja häntä myös kaivataan paikalle. Jokaisen mielipide on meidän tiimissä tärkeä ja pidämme myös huolen, että jokainen pääsen sen sanomaan.

 

Meidän tiimissä, niin kuin varmasti monessa tiimissä, on aina vaikeita hetkiä niin tiimin kesken, kuin yksittäisillä henkilöillä yksityiselämässä. Nämä asiat aistitaan herkästi ja niihin ollaan valmiita tarttumaan nopeasti. Miisa meidän tiimistä kuvaili mielestäni hauskasti, kun sanoi meidän tiimimme olevan vähän niin kuin ”mukava vene”. Tällä hän tarkoitti sitä, että mikäli joku joskus sieltä veneestä tipahtaa, ollaan hänet valmiita nostamaan sinne takaisin ja auttamaan elämässä eteenpäin. Meidän tiimistä ei ihan noin vain pääse pois. Hyvällä tavalla. Uskon tämän tavan olevan meille jokaiselle tärkeä ja elinvoimaa tuova. Tiedämme aina, että voimme toisillemme kertoa lähes mitä tahansa, pelkäämättä veneestä tippumista. Autamme toisiamme, mutta emme vedä toisiamme perässä – tämän varmasti jokainen tiedostaa ja kantaa oman vastuunsa tiimissä toimimisesta. Meillä tämä toimii.

 

Kannustaminen

 

Miten viedä toisia eteenpäin kannustamalla? Tämä on herättänyt itsessäni paljonkin tunteita viime viikkojen aikana. Toisille itsestään selvä asia ei todellakaan ole sitä toiselle. Tämä asia tuntuu olevan monella hieman hämärän peitossa. Siksi onkin tärkeää, että näistä asioista puhutaan, jotta kaikki ymmärtäisivät jälleen kerran paremmin toisia ja heidän toimintatapojaan.

 

Tämä kaikki lähti liikkeelle viime projektorista. Edellisenä iltana heräsi eräillä oivallus siitä, että BL:n sijasta arvotaan joku muu menemään lavalle Totalin vuoron tullen. En ollut tässä keskustelussa paikalla, mutta luin tiedotteen viestintäkanavistamme. En halunnut osallistua arvontaan. Hetken seurattuani keskustelua aiheesta, heräsi minussa suuri ärsytys ja hämmennys. En viitsinyt sillä hetkellä kommentoida mitään, sillä totesin olevan parempi ilmaista itseäni hieman toisessa mielentilassa. Harmistuin suuresti siitä, miten eräät henkilöt pumppasivat itseensä sitä kovin puhuttua itseluottamusta omilla taidoillaan ja osaamisillaan, toisia vähätellen.

 

Onneksi viime pajassa toin tämän asian myös esille ja toivon, että monet ymmärsivät kantani myös ihan uudella tavalla. Itselleni esiintyminen ja esilläolo ei ole mitenkään kaivattua enkä nauti siitä lainkaan. Toiset meidän tiimissä taas haluavat enemmän huomioita ja sen myötä olevan enemmän esillä. Tiedän, että esiintyminen on tärkeä taito ja tiedän myös siihen pystyväni silloin kuin itse sitä haluan. Kannustaako tällainen tapa niitä, joita esiintyminen ei kiinnosta? Ei minusta. Tiedän myös, että kaikesta ei tarvitsisi aina olla eri mieltä ja on hyvä mennä enemmistön tahdon mukaan, mutta tässä asiassa koin sen enemmän kuin tarpeelliseksi.

 

Vielä jäi siis epäselväksi se, että mikä on meidän tiimissämme se oikea tapa kannustaa toisia? Tästä meidän tulee ilmeisesti vielä keskustella, sillä suunta ei taida olla vielä tiedossa. Hankalammaksi ja haastavammaksi asian tekee toki se fakta, että emme toimi samoilla naruilla, meillä jokaisella on se oma tapa toimia ja lähteä liikkeelle.

Kommentit
Kommentoi