Tampere
25 May, Saturday
24° C

Proakatemian esseepankki

Arkielämän inhimilliset kohtaamisetKirjoittanut: Jenna Korpi - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Inhimillisiä kohtaamisia
Maaret Kallio
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Luin Maaret Kallion kirjoittaman “inhimillisiä kohtaamisia” kirjan joka herätti minussa paljon ajatuksia . Teoksessa käsitellään muiden kohtaamisen tärkeyttä mutta myös itsensä ja tunteidensa hyväksymistä. Voisimme kohdata toisen ihmisen inhimillisenä itsenämme jolloin olisimme lähtökohtaisesti lähestyttävämpi ja lähempänä toista. Toisin kuin ajatellaan, hyvä kuuntelija on vain läsnä omana itsenään eikä  koita väkisin samaistua toisen tilanteeseen. Kun olet itse oma itsesi, annat myös toiselle tilaa olla mitä ikinä on. 

 Ihminen kaipaa kohtaamisia ja nykymaailma ei niitä tarpeeksi tuota. Mutta mehän kohtaamme satoja ihmisiä päivittäin sosiaalisenmedian alustoilla! Ehkä se onkin osa ongelmaa. Maailma ei anna enää mahdollisuuksia tulla kohdatuksi tässä ja nyt, koska on kamala kiire ja hommia vino pino. Ystäville ja perheenjäsenille laitetaan viestejä päivän mittaan ja illalla rentoudutaan puhelimen ääreen tsättäilemään. Monesti ihmiset ovat kahdessa paikassa samaan aikaan, tässä ja nyt sekä puhelimen päässä jo muualla. Vaikeinta ei ole multitaskaaminen kahden paikan välillä, vaan tässä hetkessä täysillä eläminen. Törmäsin syksyllä koronan aiheuttaman yksinäisyyden runtelemaan vanhaan herraan lenkkipolulla. Tämä oli minulle vuoden tärkein kohtaaminen. Jutustelimme yli puolen tunnin ajan täysin tuntemattoman ihmisen kanssa keskellä metsää niitä näitä. Puhuimme säästä, hänen historiastaan, mitä minä teen sekä koronan aiheuttamasta tukalasta tilanteesta ikäihmisten keskuudessa. Sain keskusteluistamme paljon mutta toivon että vanha herra sai vielä enemmän. Minä vain olin siinä hetkessä. Jälkeenpäin kysyin ystävältäni olisitko sinä jäänyt jutustelemaan. ”En olisi kerennyt”, mikäli et kerkeä kohtaamaan arjessa muita, miten kerkeät tulla itse kohdatuksi? 

 

Mutta mitä sitten on inhimillisyys? Inhimillisyys on herkkyyttä heltyä hyvälle ja rohkeutta suostua vaikealle kuten Maaret Kallio kirjassaan kertoo.  Ihmimillinen kohtaaminen riisuu sinut kaikista kulisseista jonka takia se onkin hankalampaa.  Oma aitous on taitolaji muuttuvassa maailmassa missä milloin mikäkin on pinnalla tai trendi. Mikäli ihmiset ihannoi kiirettä sekä työn painamista niska limassa, miten uskallat olla se joka pitää huolen itsestään tekemällä vähän vähemmän ja antamalla aikaa itselleen enemmän. Entä jos ihmiset ihannoi suuria suunnitelmia sekä johtoasemaan tähtäävää uraa. Miten uskallat olla näkyvästi tyytyväinen asemaasi matalapalkkaisella alalla sekä elää elämää vailla sen kummallisempia tavoitteita. Mikäli kuitenkin pystyt olemaan toiselle ihmiselle aito oma itsesi tulet itse kuulluksi sinuna sekä luot keskustelulle ilmapiirin jossa aitous on arvostettua. 

 

 

Kommentoi