Tampere
29 May, Wednesday
26° C

Proakatemian esseepankki

Älypuhelin vs. keskittymiskyky: tilanne 1-0Kirjoittanut: Maria Eskola - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Älypuhelin vs. keskittymiskyky: tilanne 1-0

 

Joko olet kuullut suositusta ajanhallintatekniikasta pomodorosta? Sen suosio on lähiaikoina kasvanut muoti-ilmiön lailla. Hesari kirjoitti pomodorosta juuri tässä kuussa otsikolla ““En räplää puhelinta vartin välein vaan oikeasti keskityn” – Pomodoro ajanhallintatekniikka on ilmiö, joka mullisti Laura Pullisen tavan työskennellä”. Pomodoron tekniikka on selkeä, tee työtä keskittyneesti 25 minuutin jaksoissa. Jaksot aikataulutetaan munakellolla, ja ennen kellon soimista, ote tehtävästä työstä ei saa herpaantua. Hyvät ohjeet pomodoroon löydät täältä: https://duunitori.fi/tyoelama/pomodoro-tekniikka/. Olen itsekin kokeillut pomodoroa ja todennut tämän toimivaksi tekniikaksi.

 

Pomodoron hehkutus ja toimivuus saa minut kuitenkin huolestuneesti kysymään: minne katosi keskittymiskyky? Hesarin otsikkokin tuo esiin nykyisen normin, että puhelinta räplätään koko ajan. Onko tosiaan niin, että pystymme keskittymään vain 25 minuuttia kerrallaan? Onko totaalisen vanhanaikaista ja utopistista ajatella, että kännykkää räplätään työpäivän ajan vain kolmesti – aamukahvitauolla, lounastauolla ja iltapäiväkahvitauolla? Tätä kirjoittaessani tuntuu kuin olisin vanha mummo, joka ihmettelee miten hyvin asiat ennen vanhaan toimivat. En kuitenkaan halua vain tuomita ja ihmetellä, vaan saada niin itseni kuin sinutkin pohtimaan keskittymiskykyyn vaikuttavia asioita.

 

Kuinka nopeasti odotat, että sinun viesteihin tai puheluihin vastataan? Mitä vaadit itseltäsi – kuinka pian sinun itsesi pitää vastata viesteihin ja puheluihin? Miten kiire ja hektisyys vaikuttavat keskittymiskykyyn? Onko viesteihin oikeasti pakko vastata heti? Vai onko tärkeämpää keskittyä meneillään olevaan asiaan ja vastata hieman myöhemmin? Miten ylipäätään keskittymiskykyä voisi parantaa?

 

Lähteet: Helsingin Sanomat. 2018. “En räplää puhelinta vartin välein vaan oikeasti keskityn” – Pomodoro ajanhallintatekniikka on ilmiö, joka mullisti Laura Pullisen tavan työskennellä. Julkaistu 8.12.2018. Luettu 15.12.2018. https://www.hs.fi/ura/art-2000005925046.html?share=91cf22edfbd8d0ed5d4193a6f89f11ef

Kommentoi