Tampere
28 May, Tuesday
23° C

Proakatemian esseepankki

Älykäs itsensä johtaminenKirjoittanut: Henri Roivas - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

Johdanto

On useita eri näkökulmia nähdä maailma, oma uransa tai tulevaisuutensa. Monet pitkään tuntemistasi lapsuuden kavereista ovat saattaneet muuttua iloisesta avoimesta persoonastaan täysin eristäytyneiksi uraputken uuvuttaneiksi rahanahneiksi, sekä tunteettomiksi ”haamuiksi”. 95 prosenttia töitä tekevistä ystävistäsi tekevät töitä ainakin yhdeksästä viiteen vähintään viisi päivää viikossa ja sitä kuuluisaa lomaa odotetaan kuin kuuta nousevaa, jotta voidaan lähteä viikoksi Teneriffalle ”rentoutumaan”.

Usein kysymme itseltämme: Miksi oikeasti olen olemassa? Mikä on tarkoitukseni? Haluanko tehdä työtä, jota olen jo 10 vuotta tehnyt, vaikken siitä nauti, vain koska minulla on mahdollisuus saada ylennys seuraavan viiden vuoden kuluessa? Valitettavasti harmittavan moni jää vain miettimään ja tyytyy siihen mitä on, eikä uskalla astua tuntemattomaan.

Vielä nykypäivänäkin on normaalia ja jopa suotavaa hankkia loistava koulutus, arvostettu työ, aviopuoliso, kaksi lasta, omakotitalo ja lemmikki sekä auto. Jos tämän kaiken välissä tapahtuu jotain poikkeavaa, lähiomaisesi ja ystäväsi saattavat miettiä, että olet joko luovuttanut elämäsi suhteen tai et ajattele selvästi. Tarkoitukseni ei ole tuomita ketään, joka toimii näin ei. Minunkin yksi parhaimmista ystävistäni on kuin oppikirja tämän kaltaiseen elämäntyyliin ja hän nauttii siitä, mikä parasta on myös onnellinen.

Tämän kirjoituksen tarkoituksena on antaa lukijalle vaihtoehtoinen polku menestykseen ja onnelliseen elämään, minun polkuni.

 

 

Elämän syvemmän merkityksen löytäminen

Jokainen meistä on joskus pysähtynyt pohtimaan, mikä merkitys on työllä, jota teen tai koululla mitä käyn. Usein näitä kysymyksiä jäädään pohtimaan jopa eläke päiville asti. Miksi? voisi joku kysyä, vastaus on yksinkertainen. Omia ajatuksia ei laiteta käytäntöön, tämä johtuu pääosin siitä, ettei osata pysähtyä. (niin kuin Pentti Sydänmaanlakka kirjassa Älykäs itsensä johtaminen sanoi s.288) ”On tärkeää, että näet elämäsi kokonaisvaltaisesti ja osaat johtaa sitä tasapuolisesti” Jokaisella on mahdollisuus pysähtyä hetkeksi ja miettiä kuka minä olen, mitä haluan elämältäni ja mikä on minun tehtäväni täällä.

Olen itse nuoruudessani usean vuoden ajan toteuttanut unelmaani pyrkien määrätietoisesti kohti titteliä arvostetuimpien ravintolakokkien joukkoon pääsemisestä. Tällä hetkellä kuitenkin opiskelen yrittäjyyttä ja tiimijohtamista Tampereen ammattikorkeakoulussa, Proakatemiassa. Olen ollut myös Suomen tuloksekkain ja tehokkain puhelinmyyjä Enia Oy:ssä sekä kilpaillut suomenmestaruudesta cheerleadingissä. Olen tehnyt myös töitä ja reissannut ulkomailla mm. Australiassa, Intiassa ja Vietnamissa. Tämä kaikki oli seurausta vuonna 2014 pysähtymisestä ja ajatusten täytäntöönpanosta.

 

 

Keskittyminen olennaiseen

Syitä on useita miksi lopetin ravintola-alalla työskentelyn, ymmärsin kuitenkin, etten voi jatkaa näin. Tämä oli se hetki, kun pysähdyin. Ymmärsin että voin saavuttaa unelmani myös muulla tavalla ja sen lisäksi toteuttaa monta muutakin unelmaa.

Suurimmalle osalla ihmisistä tuntuisi luonnottomalta lopettaa pitkään jatkunut uraputki tietyllä alalla. Monesta se voi tuntua myös mahdottomalta. Tätä se ei kuitenkaan ole. (Tähän löytyy loistava apu Timothy Ferrissin kirjoittamasta teoksesta – 4 tunnin työviikko). Timothy Ferriss on opettanut ja innostanut paljon videohaastatteluillaan, ja kirjoillaan minua itseni johtamisesta ja ennen kaikkea siitä miten tulee toimia, jotta voi mahdollistaa hyvän ja nautinnollisen elämän.

Benjamin Disraeli taannoin sanoi ”elämä on liian lyhyt ollakseen mitätön”. Tärkeintä on siis lopettaa miettiminen ja keskittyä siihen, miten ajatukset saadaan toteutettua käytännössä.  Olen itse käyttänyt muokattua versiota Timothy Ferrissin kehittämästä unelmajanasta, jonka avulla tavoitteet muuttuvat monimerkityksisistä tarpeista selkeiksi askeleiksi. Unelmajanalle asetetut tavoitteet tulee olla epärealistisia ollakseen toimivia ja unelmajanan keskiössä ovat toimet, jotka täyttävät työn loppumisesta syntyvän tyhjiön. (Unelmajanan löydät Timothy Ferrissin kirjasta 4 tunnin työviikko).

 

 

Aitous

Lähestulkoon jokainen meistä herätessään menee heti ensitöikseen pesemään hampaansa peilin eteen. Katsot normaalisti peilikuvaasi silmiin ja yleensä mietit jotain liittyen itseesi. (Kirjassaan Älykäs itsensä johtaminen Pentti Sydänmaanlakka ohjeistaa menemään riittävän usein peilin eteen opetellen tuntemaan itsensä.). Tämä on erittäin järkevää, koska peili ei valehtele. Erittäin tärkeäksi olen nähnyt hyvän olon saavuttamiseksi aitouden. Muuttamalla omaa persoonallisuuttasi voit miellyttää jotakin uutta ihmisryhmää, mutta muista että aina on joku, joka ei persoonastasi pidä. Huippumyyjähän pystyy mukautumaan vastaten asiakkaan mieltymyksiä, joten aivan kaikkeen tämä ei päde.

 

 

Jatkuva uudistuminen ja kasvu

Kun olin lopettanut ravintola-alan työt en suinkaan jäänyt pähkäilemään mitä tulisi seuraavaksi tehdä. Isäni oli joskus toiminut myyjänä ja olin usein onnistunut puhumaan itseni pois kiperistä tilanteista sekä osannut suostutella ihmisiä toimimaan haluamallani tavalla. Minulla oli useampi hyvä ystävä, jotka tekivät työkseen myyntiä keskivertoa paremmalla tuloksella. Nämä faktat antoivat minulle idean mitä en ollut koskaan osannut kuvitellakaan, rupean myyjäksi.

Onnistuin heti saamaan työpaikan, johon oli hankittu jo tarpeellinen määrä työntekijöitä pelkästään myymällä ajatuksen supertyöntekijästä haastattelijalle. Asetin itselleni tavoitteen olla paras myyjä koko konsernissa, jossa on noin 300 myyjää. Tein ylivoimaisen myyntiennätyksen jo heti ensimmäisessä puolessatoista kuukaudessa, jonka jälkeen irtisanouduin ja lähdin hetken mielijohteesta vuoden työviisumilla Australiaan. Työnantajani lupasi pitää paikkaa auki kunnes palaisin, jos palaisin.

En tarkoita, että sinun tulisi lopettaa hyvä urasi tai irtisanoutua työstäsi, jos siitä nautit. Tein täydellisen elämän muutoksen, koska se oli välttämättömyys omalle hyvinvoinnilleni. Ilman muutosta tuntui, kun olisin ollut kahleissa ilman avainta. Kaikki lähteeni kertovat kuinka tulet saavuttamaan hyvän ja nautinnollisen elämän omalla tavallaan. (Kirjassaan Älykäs itsensä johtaminen Pentti sydänmaanlakka sanoo) ”Sinun on uskaltauduttava oman mukavuusalueesi ulkopuolelle. Sinun on tehtävä vierailuja venymisalueellesi ja joskus käytävä paniikkialueella. Tällä tavoin varmista, ettet jämähdä paikallesi.” (Samoin Timothy Ferriss kirjoissaan 4 tunnin työviikko ja 4 tunnin keho.) Olen täysin samaa mieltä molempien herrojen kanssa.

 

 

Itsekuri

Pohjustuen Pentti sydänmaanlakan kirjoittaman kirjan ”Älykäs itsensä johtaminen” itsensä johtamisen seitsemän periaatetta kohtaan, näen yhtenä tärkeimmistä periaatteista itsekurin (Myös Timothy Ferrissin kirjoittama 4 tunnin keho kirja on opettanut valtavasti kärsivällisyydestä ja siitä, miten tehdä rajuja muutoksia kehossa ja mielessä). Jos päätät tehdä isoja muutoksia elämässäsi tai itsessäsi, se ei tule olemaan helppoa, vaan vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä.

Huolimatta sitä, että olin tehnyt ensimmäisen puolentoista kuukauden myyntitöistä enemmän rahaa kuin hyvä myyjä kolmelta kuukaudelta, olin lähes rahaton, kun aloitin Australian matkan. Tämä johtui siitä, että irtisanouduttuani minulle ei maksettu takautuvasti palkkoja tuotteista jotka asiakkaat olivat ottaneen käyttöön irtisanoutumiseni jälkeen. Tämä pakotti minut hakemaan heti matkan alussa töitä. Tämä kyseinen aika oli itsekurin oppimisen kannalta erittäin rikas. Opin elämään ilman rahaa, välillä jopa ilman paikkaa missä yöpyä. Työnsaanti tuntui lähes mahdottomalta sen hetkisen englanninkielen taidon kannalta. Tiesin kuitenkin aina niin kuin Pentti Sydänmaanlakka kirjassaan Älykäs itsensä johtaminen toteaa ”Älä anna periksi ja ole kärsivällinen. Muutokset eivät ikinä ole helppoja, ja ne vievät oman aikansa. Mutta luota, että kaikki tärkeät asiat elämässäsi tapahtuvat ajallaan.”

Olin onnistunut hankkimaan erinäisiä hanttihommia sieltä ja täältä viettäessäni aikaa Cairensissa mutta tuhat ja seitsemänsataa kilometriä myöhemmin Liftattuamme matkakumppanini ystäväni Aleksin kanssa Cairensista Brisbaneen onnistuin saamaan puoleksi vuodeksi työpaikan kylmävarastotyöntekijänä. Valitettavasti ystäväni oli joutunut palaamaan päivää ennen takaisin suomeen rahan puutteen vuoksi. Tämä kokemus oli kasvattanut itsekurini ja kärsivällisyyteni aivan uudelle tasolle. Olin matkan alusta asti tavannut sanoa, ”asioilla on tapana järjestyä, jos sen eteen teet työtä” tämän moton aion vielä joku kaunis päivä maalata tauluksi ja kehystää omalle seinälleni.

 

 

Herkkyys

Voin kuvitella, että moni miettii, miten herkkyys liittyy itsensä johtamiseen tai mitä sillä ylipäätään tarkoitan. Voisin puhua aiheesta tuntikausia mutta tiivistän sen lyhyeen ja ytimekkääseen muotoon peilaten teosta (Älykäs itsensä johtaminen – Pentti sydänmaanlakka). ”Herkkyydet ovat ikkunoita maailmaan. Katsele todellisuutta mahdollisimman monesta ikkunasta.” Kerron teille esimerkin intuition niin sanotun kuudennen aistin toiminnasta jota tulisi harjoittaa, jotta voit kehittää herkkyyksiä.

Palataan ajassa takaisin siihen, kun vielä työskentelin ravintola-alalla. Tein 10-15 tuntisia työpäiviä yhteensä viidessä eri ravintolassa Levin laskettelukeskuksessa. Olin lopen uupunut työmäärästä ja vastuusta joka oli harteilleni asetettu. Olin työskennellyt näin jo melkein kaksi kuukautta yhtäjaksoisesti yhdellä vapaapäivällä viikossa. Jokainen vapaapäivä vietettiin vapaana olevien työkavereiden kanssa paikallisessa kuppilassa. Olin myös ennen Leville palkkausta systemaattisesti vaihtanut ravintolaa noin kahden kuukauden välein oppiakseni kaiken mahdollisen mahdollisimman nopeasti, jotta voisin saavuttaa unelmani yhtenä maailman arvostetuimmista ravintolakokeista mahdollisimman nopeasti. Välillä irtisanoutuminen ei ollut kovin helppoa, koska kuka palkkaa kokin töihin, jos kertoisit että aiot työskennellä vain kaksi kuukautta. Tästä koitui paljon riitaa ja älytön määrä stressiä, jota vielä pahensi se, että aina irtisanouduttuani minun piti hankkia uusi työpaikka. Työtä hain aina paikan päältä ja en koskaan voinut kertoa kaikkia ravintoloita joissa olen työskennellyt riitautuneiden irtisanoutumisien takia.

Levillä tajusin, tai pikemminkin tunsin, että minun on pakko tehdä muutos tai muuten tapahtuisi jotain erittäin pahaa. Tämä oli se hetki, kun ymmärsin katsoa omaa elämääni ja maailmaa toisesta näkökulmasta ja myös toimia vaistojeni mukaan käyttäen niitä oikein.

 

 

Nöyryys

Olen ylpeä monesta asiasta mitä olen elämäni aikana saavuttanut, mutta olen myös kiitollinen kaikille ystävilleni ympäri maailmaa, jotka ovat auttaneet minua, kun olen apua tarvinnut. Nöyryys on itsensä johtamisen näkökulmasta peruspilari kaikelle ulkoiselle oppimiselle. Kukaan meistä ei ole täydellinen mutta voimme kehittää omaa osaamistamme kaikessa haluamassamme. Pentti sydänmaanlakan sanoin ”Tunnusta keskeneräisyytesi, äläkä ota besserwisserin roolia, joka tehokkaasti voi estää oman uudistumisesi. kehity ja kasva jatkuvasti.” tämä on oppi, jota jokaisen meistä tulisi noudattaa, jos haluaa oppia johtamaan itseään ja muita. Tärkeänä olen nähnyt myös pitää lapsenmielisen ajattelutavan arkipäiväisenä tapana ja pysyä avoimena uusille mahdollisuuksille. Siksi haluankin lopettaa kirjaesseeni itsensä johtamisesta Mahatma Gandhin sanoin:

 

”Rohkeus ei vaadi voimaa, vaan sydäntä, joka uskoo hyvän mahdollisuuteen”.

Kommentit
 • Reetta Koivula

  Olen pitkään halunnut lukea esseitäsi, sillä olen huomannut aksulla että keskityt monesti aina uusiin ja uusiin kirjoihin. Tämä essee oli hieno tapa tutustua sinuun ja mentaliteettiisi, kiitos siitä!
  Nyt valmistumisen alla on luonnollista kysyä mitä haluan elämältäni ja mikä on minun tehtäväni täällä, joten essee iski juuri sopivaan hetkeen. Olen ollut kahleissa ilman avainta kaupan alalla aina jossakin muodossa nyt vuodesta 2009 lähtien. Olen sanonut työnantajalleni että tammikuussa minua ei enää näy kaupalla, eikä oikeasti millään kaupalla. Olen sitten työttömänä työnhakijana kunnes löydän koulutustani vastaavaa työtä. Tämä ratkaisu tuntuu hullulta, ja kesti pitkään että hyväksyin oman päätökseni olla työttömänä sen sijaan että painan duunia kaupalla.
  Olen nyt valmis jättämään taakseni tutun ja turvallisen työn ja hyppäämään kohti tuntematonta, ja kiitos sinun, olen siinä yhtä astetta varmempi!

  1.11.2017
 • Ella-Juulia Ora

  Olipas koukuttava essee. Huh. Niin kuin Reetta tuossa ylempänä sanoi, niin tämä oli todella hieno tapa tutustua ajatusmaailmaasi. Olen aikaisemminkin ymmärtänyt, että olet tehnyt aikamoisen muutoksen elämässäsi, niin oli kiva esseen myötä ymmärtää, mistä koko homma on alkanut ja mitä olet ennen Proakatemiaa tehnyt.
  Todella hienoa, miten kuljetat omaa elämääsi koko esseen ajan mukana ja kerrot samalla, miten olet päätynyt siihen pisteeseen, missä nyt olet. Tässä kiteytyy juuri se teorian ja käytännön yhdistäminen, jota esseissä haetaan. Omien kokeilujen ja kokemusten kautta oppii tietenkin parhaiten, kun yhdistää lukemaansa tekemiseen.
  Samaistun täysin moniin juttuihin, joita tässä esseessä kirjoitat ja itselle tuli sellainen fiilis, että haluaisin taas astua ulos sieltä omalta mukavuusalueelta ja tehdä jotain ihan kreisiä. Tiedän kokemuksesta, että sen jälkeen, kun astuu pois comfort zonelta ja saavuttaa sen mitä halusikin, fiilis on aivan mieletön. Vaikka esseen sävy ei paikoittain ole niin hilpeä, sain tästä paljon inspiraatiota tulevaa varten. Tämä essee kannustaa tekemään niitä hulluja juttuja, vaikka ne toisivat mukanaan välillä vaikeitakin tuntemuksia. Olen itse sitä mieltä, että vaikeat fiilikset ja ajat kasvattavat, ja loppujen lopuksi tuovat mukanaan hyvää, kun jaksaa uskoa siihen!
  Kiitos tästä lukukokemuksesta!

  20.11.2017
Kommentoi