Tampere
27 May, Monday
14° C

Proakatemian esseepankki

AlkemistiKirjoittanut: Henna Haara - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

En ollut aiemmin lukenut Paulo Coelhon teoksia, mutta olin kuullut niistä paljon. Alkemisti on yksi Coelhon tunnetuimpia kirjoja, joten päätin aloittaa siitä ja olen todella iloinen, että luin sen. Se oli kaunokirjallisuuden muodossa loistava muistutus siitä, että kun vain uskaltaa lähteä tavoittelemaan unelmiaan, elämä kyllä tuo eteen ne oikeat asiat ja ihmiset, joita unelmien saavuttaminen edellyttää. Tarina itsessään on selkeä ja yksinkertainen, mutta se pitää sisällään monia tärkeitä neuvoja ja elämänohjeita. Kirja kertoo espanjalaisesta lammaspaimenesta nimeltään Santiago, joka lähtee tavoittelemaan unelmaansa. Hän haluaa löytää Egyptin pyramideilla olevan aarteen. Poika päättää myydä kaikki lampaansa pystyäkseen matkustamaan Afrikkaan, missä hänen täytyy vielä ylittää valtava aavikko päästäkseen pyramidien luokse.

Tarinasta kävi ilmi monia seikkoja, minkä vuoksi vain pieni osa ihmisistä saavuttaa suurimmat unelmansa ja miksi kaikki eivät siihen pysty. Santiago sai kuulla jo matkansa alkutaipaleella aloittelijan hyvästä onnesta. Kun lähtee kohti jotain uutta, on se sitten mitä tahansa, yleensä alku sujuu yllättävän hyvin ennen kuin vastoinkäymisiä ilmenee. Sen vuoksi ihmiset ovat aluksi todella innoissaan ideoistaan ja unelmistaan, kunnes eteen tulevat ensimmäiset esteet. Aloittelijan tuuri loppui myös Santiagon kohdalla nopeasti, kun hän oli päässyt Afrikkaan asti. Siellä hän joutui varkaan uhriksi ja menetti kaikki rahansa, minkä seurauksena hän päätyi kristallikauppiaalle töihin. Hän oli jo lähellä luovuttaa unelmansa suhteen sen viivästyessä ja monesti hän ajattelikin tekevänsä töitä kristallikaupassa enää siksi, että saisi tarpeeksi rahaa ostaakseen lampaita ja palatakseen Espanjaan paimeneksi. Kun hän oli ansainnut tarpeeksi rahaa, hän lähti kristallikauppiaan luota ja lopulta kuitenkin valitsi unelmansa seuraamisen, vaikka se oli lykkääntynyt jo vuodella eteenpäin. Monilla unelmat jäävät vain haaveiksi, koska luovutetaan liian nopeasti ja nähdään helpompana vaihtoehtona pysytellä omalla mukavuusalueella. Unelmien on oltava tarpeeksi vahvoja, että niiden eteen jaksaa tehdä töitä sitkeästi ja päättäväisesti.

Santiago kuuli, että jokaisella on oma elämäntiensä ja joka sitä seuraa, löytää sen varrelta ennusmerkkejä, jotka ohjaavat kohti unelmia. Hän tapasi aavikolle lähtiessään englantilaisen, joka oli kiinnostunut alkemiasta ja oli menossa tapaamaan kuuluisaa alkemistia keitaalle. Englantilaisen avulla Santiago löysi alkemistin, joka opetti poikaa kuuntelemaan sydäntään, että hän voisi sen avulla löytää pyramideilta aarteensa. Santiago oli kuitenkin keitaalla ollessaan rakastunut tyttöön nimeltä Fatima ja piti tyttöä unelmiensa täyttymyksenä, joten hän ei ollut täysin varma halusiko enää etsiä aarrettaan, koska silloin hän ei voisi olla Fatiman luona. Kuten tämä osoitti, oman elämäntien ja ennusmerkkien seuraaminen, sekä oman sydämen kuuntelu ei ole aina niin yksinkertaista. Miten voimme tietää mitä sydämessämme todella haluamme, kun mielemme saattaa muuttua tilanteiden mukaan? Sanotaan, että hyvä on täydellisen pahin vihollinen. Kun asiat ovat huonosti, lähdetään tavoittelemaan kertaheitolla jotain suurta ja täydellistä, mutta kun matkalla päätyy tilanteeseen, joka on jo ihan hyvä, ei välttämättä koe enää tarvetta jatkaa kohti unelmiensa täyttymystä, vaan tyytyy hyvään elämään. Tämän vuoksi jotkut pääsevät lähelle unelmaansa ja sen saavuttaminen jää todella pienestä kiinni.

Saavuttaakseen suurimmat unelmansa, on oltava rohkea uskaltaakseen edetä niitä kohti haasteista huolimatta ja täytyy olla valmis tekemään uhrauksia unelmiensa eteen. Santiago jatkoi eteenpäin huolimatta varkaudesta, sodista ja kuolemanpelosta, jotka hän kohtasi matkallaan. Hän oli valmis uhraamaan aikaa ja rahaa löytääkseen aarteensa. Vaikeimman päätöksen hän teki jättäessään Fatiman keitaalle odottamaan, kunnes olisi löytänyt aarteensa, koska tyttö kehotti niin tekemään. Samalla hän oppi, että aito rakkaus ei estä toteuttamasta omia unelmiaan.

Kirjan viisaudet ovat sellaisia, että olen kuullut niistä ennenkin monista eri lähteistä eri tavoilla kerrottuna, mutta tarinan muodossa ne luettuani heräsin taas kunnolla ajattelemaan sitä, mitä todella elämältäni haluan. Ei tarvitse miettiä liikaa, miten sen kaiken saavutan, vaan pitää vain rohkeasti lähteä etenemään unelmia kohti ja muistaa ettei saa luovuttaa vastoinkäymisten edessä, sillä niillä on aina jokin merkitys. On oltava valmis luopumaan jostain saavuttaakseen jotain parempaa. Ja mikä parasta, voin luottaa siihen, että matkalta löytyy varmasti sellaisia positiivisia asioita ja ihmisiä, joita en osaa tässä vaiheessa vielä edes kuvitella elämääni.

Kommentoi