Tampere
17 May, Friday
8° C

Proakatemian esseepankki

Ajattelua erilaisissa syteemeissä



Kirjoittanut: Taru Ojala - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Johdanto

Meillä oli taannoin Proakatemialla alumniviikko, joka on yksi syksyn mielenkiintoisimmista viikoista akatemialla -ainakin minulle. Silloin me muut opiskelijat saamme osallistua pajoihin, joissa mukana on myös alumneja, akatemialta valmistuneita henkilöitä. Mielestäni on aina yhtä mielenkiintoista päästä kuulemaan ja jakamaan ajatuksia vanhempien akatemialla opiskelleiden kanssa. Alumniviikon itselleni mieleenpainuvin paja käsitteli erilaisissa syteemeissä toimimista ja ajattelua. Tämän pajan innoittamana halusin lähteä avaamaan muutamaa mieleenpainuvinta käsitettä esseen muodossa.

 

Systeemi käsitteenä

Mitä systeemi oikeastaan edes tarkoittaa? Systeemi koostuu osista, jonka välillä tapahtuu jotain. Järjestelmä eli systeemi on tiettyjen periaatteiden mukainen (toiminnallinen) kokonaisuus (Wikipedia, muokattu 8.11.2022, viitattu 6.12.2022).

 

Systeemiajattelu

Mitä on systeemiajattelu? Systeemiajattelussa on kyse maailman tarkastelusta suhteiden kautta, järjestäytymisestä käyttäytymisen säännönmukaisuuksien kautta ja siitä, miten koko systeemin toiminta syntyy keskenään suorasti tai epäsuorasti vuorovaikutuksessa olevien toimijoiden verkostoista (Verkkosivu sitra.fi, Joss Colchester, 23.8.2019). Systeeliajatttelussa nähdään siis kokonaisuus, jonka osat ovat yhteydessä toisiinsa. Systeemiajattelu on ikään kuin kokonaisuuden synteesi, jossa tavoitellaan emergenssiä.  Systeemiajattelu on dynaamista ja se elää ja muuttuu jaktuvasti.

Voisiko systeemiajattelua hyödyntää tiimissä meillä akatemialla? Yksilötasolla systeemiajattelua voisi viedä meillä akatemialla omaan tiimiin esimerkiksi menemällä uuteen pajaan tai semmaan ja tuomalla sekä jakamalla sieltä uutta oppia taas eteenpäin omalle tiimille, se laajentaa systeemiajattelua yksilön tasolta tiimitasolle.

 

Analyyttinen ajattelu systeemiajattelun sisällä

Analyyttisellä ajattelulla samaan aikaan puhuttaessa analyyttisestä ajattelusta, tarkoitetaan osia, jotka ovat irrallaan. Analyyttisen ajattelun osat ovat ajan hetkeen lukittuja.

Analyyttinen ajattelu on kykyä käsitellä monimutkaisia asioita arvioimalla ja luokittelemalla kerättyä tietoa. Innovaatioita tapahtuu useimmiten silloin, kun ihmisille annetaan mahdollisuus olla luovia eli he voivat olla rentoja, vaihtaa vapaasti ajatuksia muiden kanssa ja tuntea olonsa turvalliseksi ja arvostetuksi (Blogiteksti, Katja Väyrynen, MIF Academy, 13.10.2021, viitattu 6.12.2022)

 

Pohdinta

Jo pajan aikana, jonka innoittamana kirjoitan aiheesta, minulle heräsi mielenkiintoinen kysymys mieleen: Onko esimerkiksi koulua ja töitä pakko erottaa toisistaan, miksi niitä osia ei voisi yhdistää ja liittää toisiinsa? Tämä kysymys vieläkin herättää paljon ajatuksia -mutta jääköön se vielä hautumaan ajatuksiin.

 

Lähteet:

https://www.sitra.fi/blogit/viheliaiset-ongelmat-systeemiajattelu/

https: https://mif.fi/analyyttinen-ajattelu-ja-innovointi/

https://fi.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4rjestelm%C3%A4_(holismi)

 

Kommentoi