Tampere
02 May, Thursday
17° C

Proakatemian esseepankki

Ajattele oikein – menesty



Kirjoittanut: Mikko Laaksonen - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Ajattele oikein - menesty!
Napoleon Hill
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Ajattele oikein – menesty

 

Aluksi

 

Luin tämän kirjan mielenkiinnolla, sillä se on akatemialla ollessani noussut aika ajoin esiin epäsuorasti suositeltuna podcasteissa, blogeissa, kirjoissa ja myös suoraan minulle henkilökohtaisesti suositeltuna. Napoleon Hill kirjoitti kirjan alunperin 1930-luvun laman ajan jälkeiselle ajalle, mutta sen sisältö on kestänyt monien mielestä hyvin aikaa ja on varsin ajankohtaista edelleen. Kirjassa keskitytään elämässä menestymisen niin henkisesti kuin taloudellisestikin, edellyttämiin ajatus- ja toimintamalleihin sekä niitä tukeviin prosesseihin.  Kirja ei anna mitään yhtä simppeliä palikka ratkaisua oman elämän tetrikseen, mutta mikäli jaksaa keskittyä ja nähdä vaivaa voi kirja ainakin opettaa ajattelemaan uudella tavalla ja ken tietää mitä mahdollisuuksia tämä avaa.

 

Itsesuggestio

 

Kirjassa ehkä eniten esillä oleva aihe ja mielestäni mielenkiintoisin on itsesuggestio. Se on suggestiotapa tai- menetelmä, jossa henkilö pyrkii vaikuttamaan mieleensä esimerkiksi mantroja toistamalla. Itsesuggestiota voidaan käyttää myös keskittymisen kohentamiseen ja menetelminä voidaan hyödyntää mm. meditaatiota. Itsesuggestion pyrkimys on ohjata ihmisen mieltä positiiviseen suuntaan. (Wikipedia 2021)

Kyse on siis oman alitajuntaisen ajattelunsa muokkaamisesta. Alitajunta kerää elämäsi varrella paljon dataa pääkoppaasi siitä mitä olet nähnyt, kuullut, kokenut ja aistinut. Monilla alitajuntaan on muodostunut vuosien varrella vahvoja blokkeja mitkä jarruttavat tavoitteiden saavuttamisessa.

Ihmisten suhtautuminen asioihin rakentuu pitkälti uskomusten, ajatusten ja asenteen varaan.  Tutkimusten mukaan ihmisellä on noin 60 000-70 000 ajatusta päivässä ja luonnostaan niistä n. 80 % on negatiivisia. Kun heräät, mieli alkaa saman tien toteuttamaan päätehtäväänsä eli ajatuksia.

Ajatukset ja mielikuvat ovat mielen tuotoksia ja koska ihmisellä on taipumus uskoa omia ajatuksiaan -siitä mitä ajattelee, rakentuu todellisuus. (Coutentacis 2021)

 

Jos asiaa tarkastellaan näin esimerkin tasolla kummassa skenaariossa onnistuminen on todennäköisempää?

    1. Matti Meikäläinen on seiväshyppääjä. Matti on kisapaikalla ylittämässä aloituskorkeuksia. Matti ajattelee ennen ensimmäistä hyppyä mantran omaisesti negatiivisia ajatuksia: EN TULE YLITTÄMÄÄN TÄTÄ KORKEUTTA, EN PYSTY TÄHÄN, OLEN SURKEA, EN OLE MITÄÄN..
    2. Matti kävelee seipäiden luokse tuntien kiitollisuutta saada urheilla terveenä ja elää tehden sitä mistä eniten nauttii elämässä. Matti ajattelee mantran omaisesti positiivisia ajatuksia ennen ensimmäistä hyppyään: YLITÄN TÄMÄN HELPOSTI, PYSTYN TÄHÄN, NÄEN JO KUINKA TULEN YLITTÄMÄÄN KAIKKI KORKEUDET HELPOSTI MITÄ RIMASSA ON, OLEN VALMIS, OLEN VOITTAJA..

 

Uskon onnistumisen olevan ainakin helpompaa jälkimmäisellä ajattelukaavalla. Urheilumaailmassa positiivinen itsesuggestio on hyvinkin tuttua ja miksipä se ei toimisi ihan tavallisessakin arjessa. Uskallan väittää, että mikäli ihminen alkaa puhumaan itselleen tietoisemmin ja yleisesti ottaen mukavammin eikä negaatioiden, epäilysten ja mollaamisen kautta tulee hänen elämänsä muuttumaan monin tavoin paremmaksi. Myönteinen ihminen saattaa huomata ympärillään avautuvat mahdollisuudet herkemmin kuin toiset ja sosiaalisena eläimenä uskon, etteivät myöskään ihmissuhteet ainakaan kärsi lisääntyneestä myönteisyydestä.

 

Lopuksi

Minulle kirja ei ollut mikään maailmaa mullistava elämys, kuten sitä joissain lähteissä hehkutettiin. Kirjaa on kehotettu lukemaan elämän aikana useampaan otteeseen, että sen ”salaisuus” avautuisi lukijalle. En usko lukevani kirjaa toiste enkä nosta kirjaa top 10 kaikkien aikojen kirjojeni listalle. Uskon kuitenkin saaneeni siitä paljon ajateltavaa ja joitakin jo tuttuja asioita se kirkasti minulle. Kirja muistutti myös kohentamaan omaa sisäistä puhettaan eli itsesuggestiota millä luomme itseluottamusta ja todellisuuttamme. Ajatuksilla on voimaa ja mikäli yksilöllä tai ryhmällä on palava halu sekä usko omaan ideaansa ja tekemiseensä niin niillä eväillä voi kuin voikin saavuttaa mitä tahansa.

 

Prevenian sivuilla oli myös hyvä muistutus ja harjoitus, jota rohkaisen jokaisen lukijan kokeilemaan.

Ratkaisuihin ja mahdollisuuksiin suuntaavan positiivisemman ajattelun harjoitteleminen alkaa havainnoimisella:

Mitä minä oikeastaan ajattelen? Millaisia ajatuksia mielessä pyörii ja millaisiin ajatuksiin olen tykästynyt ja tottunut?

Mitä ajattelen itsestäni, toisista ihmisistä ja elämästä ylipäätään?

Opettele päivittäin huomaamaan yksi hyvä asia ja onnistuminen päivästäsi. Kirjoita se ylös, esimerkiksi vihkoon tai kalenteriin, jotta voit halutessasi palata niihin myöhemmin.” (Coutentacis 2021)

 

LÄHTEET

Hill, N. 2015. Ajattele oikein – menesty. 4. Painos. Tampere: Valmennusyhtiö Varapuu.

Coutentacis, S. 2021. Ajatteleminen on taito ja tapa. Prevenia. Luettu 19.1.2022. https://prevenia.fi/ajattelemisen-taito-ongelmista-ratkaisuihin/

Wikipedia. 2021. Itsesuggestio. Luettu 19.1.2022.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Itsesuggestio

Kommentoi