Tampere
03 May, Friday
6° C

Proakatemian esseepankki

Ajanhallinta



Kirjoittanut: Otto Nilsson - tiimistä Hurmos.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Tehokkuuden taika
Leo Stranius
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Ajanhallinta on asia, jonka kanssa olen saanut taistella oikeastaan lähes aina. Ajattelin, että tässä oman tiimin esseedeadlinen viimeisenä päivänä, kirjoittaessa päivän toista esseetä tämä voisi olla hyvä ja itselle ajankohtainen aihe. Nuorena ihmisenä, joka on aina kilpaurheillut koulun ohella, on ajanhallinta ollut aina aika pinnalla. Olen sellainen ihminen, joka haluaa viettää myös aikaa ystävien ja perheen kanssa aina kun pystyy. Koulun, treenaamisen, läheisten näkemisen ja mahdollisesti työn yhdistäminen kuulostaa ajatuksen tasolla lähdes mahdottomalta, jotenkin siinä on kuitenkin tähänkin asti onnistuttu, ei aina välttämättä hyvin, mutta onnistuttu kuitenkin. Olen huomannut, että harvoin pysähdyn oikeasti miettimään mitä teen ja miksi teen niin. Tänä syksynä ensimmäisen kerran elämässäni koen olevani tilanteessa, jossa olen ottanut liikaa asioita tehtäväksi ja kipuilen niiden kanssa. En puhu pelkästään kouluun liittyvistä asioista vaan yleisesti asioista, joita teen päivittäin.

Unen tärkeys

Oma huono tapani on se, että jos tunnit päivässä eivät tunnu riittävän, karsin ne usein unesta. Unen vähäinen määrä ei välttämättä yhtenä päivänä tunnu huomattavalta, mutta jatkuva unen vähyys alkaa näkyä kaikessa arjen toiminnassa. Saatan välillä olla koko päivän koulussa ja treeneissä ihan muutaman tunnin unilla, joka on tietenkin todella huono juttu. Usein saatan olla koko viikon naurettavan vähäisellä määrällä unta ja maksella univelkoja koko viikonlopun. Olen tämän syksyn aikana huomannut konkreettisesti vähäisen unen haittoja arjessani. Jaksamiseni on ollut huonolla tasolla ja pyrin tekemään tähän muutoksen.

Ajanhallinta

Käsitys ajanhallinnasta on hieman vääristynyt ihmisillä ajansaatossa. Hyvä ajanhallinta ei varsinaisesti ole sitä, että saa mahdollisimman paljon tehtyä tehokkaasti. Hyvä ajanhallinta on taito, pystyä jakamaan omat tekemisensä ja aikansa niin, että jää aikaa myös ”vaan olemiseen”. Hyvällä ajanhallinalla pystyy välttämään burnoutin ja tehtyä asiansa terveellisessä rytmissä. Helppo tapa harjoitella omaa ajanhallintaansa on esimerkiksi hankkia kalenteri, jota voi täyttää aina kun ilmenee asioita joita täytyy hoitaa.

Ajanhallintaan liittyy myös monia tunteita, riittämättömyys ja syyllisyydentunne voi olla vahvasti pinnalla, jos koet että et saa kaikkia haluamiasi asioita tehtyä ajallaan. Jatkuva kiirehtiminen aiheuttaa tietenkin stressiä ja uupumusta, jotka voivat pidemmällä tähtäimellä johtaa burnouttiin ja jopa masennukseen.

Yksi ongelma, jota itse koen pahana tapanani, on tehtävien siirtäminen. Tuntuu, että tehtävää on niin paljon, että jotain pitää siirtää myöhemmälle ajalle. Tietenkin tällä tavalla tehtävät alkavat ajan kanssa kasaantumaan ja hetken päästä on kasoittain asioita, joita kuuluisi tehdä ja vain tietty määrä tunteja päivässä. Tässä asiassa minulla on todella paljon kehittymisen varaa.

 

 

 

 

 

Miksi on kiire?

 

Valitettavasti usein luomme itsellemme kiireen tunnetta. Välillä saatamme sanoa olevamme kiireisiä, vain koska se luo itsellemme tärkeyden tunnetta. Yleisesti se, että ihmisellä on kiire osoittaa vain sitä, että ajanhallinta ei ole kyseisellä ihmisellä kunnossa. Minulla särähtää korvaan, kun ihmiset, joita tunnen saattavat kertoa kuinka eivät ole kiireen takia saanut nukuttua tai ”ehtineet syömään”. Mielestäni koskaan ei saa olla niin kiire, ettei pysty pitämään itsestään ja omasta terveydestään huolta. Kuten aiemmin kerroin syyllistyn tähän myös itse. On silti tärkeä tiedostaa, että koskaan ei saa olla niin kiire, ettei ehdi pitää huolta omasta terveydestään.

  1. Syytä miksi ei kannata olla kiire

-Kiireisenä ei pysty olemaan läsnä tilanteessa.

-Kiireisenä ei huomaa ympärillä olevia mahdollisuuksia

-Kiireisenä ei pysty tekemään merkityksellisiä asioita

-Kiireisenä pyrkii helposti tekemään monta asiaa samaan aikaan

-Kiireisenä ei pidä itsestään huolta

-Kiireisenä ei ehdi unelmoida tai ajatella

-Kiireisenä unohtaa ystävät

(Stranius, L. 2022. 39)

Liiallisessa kiireessä on hyvä pyrkiä ottamaan aikaa itseään varten. Kiireisen päivän aikana on hyvä ottaa välillä pieniä hengähdystaukoja, jotta jaksaa päivän loppuun. Jos jatkuva kiirehtiminen jatkuu pitkään, pitäisi yrittää ottaa muutaman päivän loma omasta arjestaan ja levätä välillä hektisestä arjesta, jotta vältyttäisiin loppuun palamiselta.

Pohdinta

Lukiessani kirjaa ”Tehokkuuden Taika”, tajusin, kuinka paljon aikaa tuhlaan stressaamassa turhista asioista. Tajusin myös, kuinka paljon luon itselleni turhaa kiireen tunnetta, joka korreloituu suoraan stressinä. Pyrin tästä edespäin järjestämään työ- ja koulutehtävien ulkopuolella enemmän aikaa itselleni ja asioille, jotka ovat minulle tärkeitä. Hyvä ajanhallinta on jaksamisen kulmakiviä ja uskon, että omaan ajanhallintaan panostamalla jaksan pyörittää arkeani tehokkaammin. Tekstin kirjoittaminen oli minulle hyvin ristiriitaista, koska tiedän, mitkä olisivat hyviä tapoja hallita omaa aikaansa ja mitä ei kuuluisi tehdä. Silti kuitenkin päivästä toiseen teen virheitä, joita ei kuuluisi tehdä.

Lähteet

 

Stranius, L. 2022. Tehokkuuden Taika. E-Kirja. Into Kustannus. Viitattu 29.10.2023. Vaatii käyttöoikeuden. https://www.bookbeat.fi/kirja/tehokkuuden-taika-611941?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwhfipBhCqARIsAH9msbmRgpaAjEMpx0IJSEWAb0Do4tPNuVHAkcyTYybx1L2KOkkdoZhYKd8aAm6FEALw_wcB

Nyytti.fi. Ajanhallinta. Viitattu 29.10.2023. https://www.nyyti.fi/opiskelijoille/opi-elamantaitoa/ajanhallinta/

Kommentoi