Tampere
15 May, Wednesday
18° C

Proakatemian esseepankki

AI Tools in Innovation



Kirjoittanut: Esme Luhtala - tiimistä FLIP Solutions.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

Skämmi, skämmi, tämä essee on kirjoitettu suomeksi, mutta kääntämistä varten voi hyödyntää monia eri työkaluja – myös ilmaisia. Aihetta kohti:

 

Teknologia kehittyy hurjaa vauhtia ja tekoälyn hyödyntäminen on noussut korkeakoulutettujen arkipäiväiseksi askareeksi. Tämä essee pohtii AI:n hyödyntämistä innovaatiossa ja nostaa esiin muutaman mielenkiintoisen ja (ainakin tällä hetkellä) ilmaiseksi toimivan alustan. Framille pääsee muun muassa iki-ihana ChatGPT, kuin myös DALL-E, Imagen ja Uizard. Syksyn aikana toteutettujen innovaatioiden aikana minä henkilökohtaisesti sekä Flip tiiminä on hyödyntänyt aina vähintään yhtä näistä työkaluista, mutta yleensä useampia.

 

Tuttu kaveri: ChatGPT

Tai jos ei ole tuttu, käy tutustumassa alustaan välittömästi. Halusi sitä tai ei, oman työpohjan perusteella on erittäin perusteltua väittää että ellei ChatGPT ole tuttu niin puheista kuin myös käytännön kautta, henkilö on pudonnut työelämän kelkasta. Julkisen puolen vanhat sedätkin tietää mistä on kyse.

 

OpenAI:n suunnittelema ChatGPT on erittäin hyvä tekstintuottaja ja keskustelujen kävijä. Tekoäly myös muistaa aikaisemman keskustelun ja pystyy peilaamaan tekemisiään siihen. Kontekstia joutuu usein selittämään työkalulle hieman enemmän kuin ihmiselle joutuisi, mutta muistinsa ja nopean generoinnin puolesta se ei ole mikään ongelma. Uuden lisäneuvon voi antaa milloin vain ja työkalu muuttaa tekemistään mukisematta.

 

Innovointiprosessin aikana työkalua voi hyödyntää muun muassa alustavien tekstisisältöjen tuottamiseen ja arviointiin (kyselyt, raportti), erilaisten olemassa olevien ratkaisujen etsimiseen ja kartoittamiseen, sekä tilanteeseen sopivien teorioiden ja työkalujen löytämiseen.

KUVA(kokonaisuus) 1. Näyttökuvat demonstroi ChatGPT:n kanssa käytyä keskustelua. 

 

DALL-E, Imagen & Magic Media: Visuja visuja visuja!

Kuten ChatGPT, myös tämä työkalu on OpenAIn käsialaa ja onkin siksi suht helposti lähestyttävä. Imagen on samankaltainen kuin DALL-E, mutta toimii Googlen alla. Magic Media sen sijaan on monille Canvasta tuttu. Näihin kaikkiin työkaluihin pääse ensikosketukseen muun muassa edellä mainitun Canvan kautta – premiumilla kuvia saa  tuottaa loputtomat määrät, ilmaisversiolla lysti on hieman rajatumpaa, mutta mahdollisuuksia silti riittää! MKaikki nämä työkalut muuttaa tekstiä kuviksi. Huom. Varsinkin nopealla aikataululla tehtynä kuvat ovat usein hieman suurpiirteisiä ja niissä saattaa olla hassuja yksityiskohtia, esimerkiksi outo hiusraja tai hassu asento, mutta innovoidessa usein nopeus ja flow-tilan ylläpitämimnen onkin paljon pieniä yksityiskohtia tärkeämpää.

KUVA (kokonaisuus) 2. Esittelyssä DALL-Ella luotuja kuvia (Canva-alustalla).

 

KUVA (kokonaisuus) 3. Esittelyssä Imagenilla luotuja kuvia (Canva-alustalla).

 

KUVAT 4 & 5. Canvan omalla ‘Magic Media’ työkalulla generoidut kuvat. Tyyli on selkeästi erilainen.

 

 

Uizard – meidän 24H pelastaja

 

Hehh, olimme todenneet Flipin kanssa yhteen ääneen 24H innovointiin valmistautuessa että oli tilanne mikä hyvänsä, applikaatiota emme ainaakaan lähde asiakkaalle ensimmäisenä tarjoamaan. Jouduimme syömään hattumme kun koko haaste perustui nimenomaan applikaatioon, joko nykyiseen tai uuteen, mutta applikaatio-asia ei ollut nevoteltavissa. Onneksi löysimme Uizardin lennosta ja pystyimme hyödyntämään sitä mockuppien tekemisen tehostamisessa. Ja voi mikä valtava apu tästä olikaan!

 

Alusta muun muassa muuntaa jonkun valmiin alustan tai jopa käsin piirretyn luonnoksen digitaalisiksi suunnitteluprototyypeiksi. Tämä helpottaa (ainakin jos pystytään aloittaa jostain muusta kuin raa-asta suunnitelmasta) iterointia ja vähentää sen määrää huomattavasti. Iteroinnissa työstetään samaa työvaihetta niin kauan kunnes ollaan tyytyväisiä tai luovutetaan. Meidän tapauksissa työkalulla pystyttiin vähentämään mockuppien määrää, sillä tyydyttävään alkupisteeseen päästiin lähes välittömästi. 

 

Tämä työkalu voi tuoda apua innovointiin muun muassa prototyypin tekemiseen tai presentaation tai raportin jonkin kohdan visualisoimiseen.

KUVA 6 & 7. Havainnollistus käsin piirrettyjen luonnosten muuttamista digitaalisiksi prototyypeiksi. Liekkö taiteilijassa vikaa kun ei vielä ihan toiminut. Tekoäly kehittyy valtavin harppauksin joten muutaman kuukauden päästä tämäkin saattaa toimia jo erittäin hyvin.

 

KUVA 8. Screenshotin Uizard osaa ja pystyy pilkkomaan muokattavaan muotoon jo erittäin taitavasti. Tässä kuvassa Tampere.Finland appista generoitu muokattava versio. Tähän työstöpisteeseen päästiin yhdellä klikkauksella.

 

KUVA 9. Vierekkäin Tampere.Finland appin nykyinen versio (vasemmalla) ja meidän 24Hn aikana Uizardille tekemämme uusi ehdotus.

 

Loppukaneetti

 

Tekoäly tarjoaa valtavat mahdollisuudet innovaatioprosessin tehostamiseksi ja nopeuttamiseksi. Kehityksen mukana voi olla vaikea pysyä ilman tarkoituksenmukaista aiheen seurantaa. Onkin jokaisesta itsestä kiinni että tulevaisuuden työkalut tulee otettua haltuun. Tulevaisuudessa tekoälyn jatkuva kehitys lupaa entistä kehittyneempiä työkaluja, jotka avaavat tietä ennennäkemättömille mahdollisuuksille. Työkalujen konkreettisen käytön lisäksi voi olla huomion arvoista keskittyä riittävissä määrin (mutta ei ressiä!) ymmärtämään myös tekoälyjen ja niiden käytön eettisyyttä ja vastuullista käyttöä.

 

Varsinkin sellaisissa tilanteissa kuin 24H, aika voi kirjaimellisesti olla rahaa. Eikä aikaa (tai rahaa) nyt muulloinkaan mieluusti tuhlaisi. Esitellyt työkalut, ja ChatGPT:n aiemmin listaamat iso joukko muita tekoäly -työkaluja, edustaa innovaationmaailman ja yleisesti työmaailman paradigman muutosta. Koskaan ennen meillä ei ole ollut massojen käytössä tämän kaltaisia luovuuden ja innovaation edistäjiä, toivottavasti niistä osataan ottaa kaikki hyöty irti jotta hyvinvointia, maailmanrauhaa ja niitä arjen pieniä epäkohtia pystytään parantamaan entistä paremmin.

 

ChatGPT:n keskustelutaidoista DALL-E:n ja Imagen visuaaliseen mielikuvitukseen, sekä Uizardin suunnittelun tehokkuuteen – nämä työkalut määrittelevät uudelleen sen, mitä on mahdollista saavuttaa rajatun aikataulun innovoinnissa. Tekoälytyökalujen kykyjen hyödyntäminen ei ole vain vaihtoehto vaan strateginen välttämättömyys niille, jotka haluavat pysyä niin 24H haasteen vitoskatraassa, kuin myöskin työelämän eturintamassa.

 

Ehkä seuraavassa tutkinnossa (tai jossain?) opin referoimaan sovelluksia asianmukaisesti. Lopetetaan Akatemiakauteni todennäköisesti viimeinen essee seuraavaan kuvaan.

 

Kuva 10. ‘AI Innovation’ by Canva’s Magic Media:

<3 Esme

Kommentoi