Tampere
17 May, Friday
24° C

Proakatemian esseepankki

Kiire arki pitää ihmisen virkeänä



Kirjoittanut: Mea Mäenhovi - tiimistä Flyyna.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Kiire arki pitää ihmisen virkeänä

Johdanto

Kiireinen elämäntyyli voi olla monille ihanteellinen tapa elää. Ihailen itsekin niitä, joiden päivät täyttyvät monista eri aktiviteeteista, kuten työnteosta, kuntosalilla käymisestä ja ystävien tapaamisesta. Tunnen usein iloa ja innostusta, kun minulla on paljon tekemistä ja olen aktiivinen. Haluan tehdä paljon töitä, jotta voin palkita itseni ja nauttia kiireen tuomasta energiasta ja mielihyvästä.

Oma kokemukseni

Olen aina elänyt hedonistisesti, nauttien elämästä ja tekemisistäni. Tavoitteenani on ollut tehdä itseäni onnelliseksi ja nauttia jokaisesta hetkestä. Tämän vuoksi olen toisinaan haalinut elämääni liikaa aktiviteetteja ja välttänyt pysähtymistä. Vaikka kiire voi välillä uuvuttaa, se antaa minulle myös tunnun siitä, että olen aikaansaava ja motivoitunut. Tiedän, että olen aikaansaava, luova ja motivoitunut, kun näen vaivaa unelmieni eteen ja teen töitä.

Haalin toisinaan itselleni myös jopa liikaa sisältöä arkeen. Lukion loppupuolella ja välivuodellani tein todella paljon töitä. Vietin useimmat päivät joko kahdessa eri työpaikassa ja välillä sain mahdutettua myös kolme eri työvuoroa päivään. Juokseminen paikasta toiseen piti minut tyytyväisenä. Kun lopetin työt useassa paikassa ja keskityin ainoastaan yhteen uuteen työhön, tunsin tyhjyyttä ja suurta väsymystä. Ollessani noin vuoden kolmen eri työpaikan listoilla ja tekemällä välillä 15 tuntista päivää, väsähdin vasta kun aloitin ainoastaan yhdessä työpaikassa. Tämä selittää mielestäni myös paljon useiden muiden nykytilannetta.

Arjen priorisointi

Uuden tutkimuksen mukaan kiireinen aikataulu voi pitää aivot virkeinä vanhetessa. Vaikka kiireeseen liittyykin usein negatiivisia konnotaatioita, tutkimukset osoittavat sen positiiviset vaikutukset terveyteen. Priorisoinnin ja aikatauluttamisen avulla opimme olemaan tehokkaampia ja arvostamaan vapaa-aikaa entistäkin enemmän. Sosiaaliset suhteet ovat myös tärkeitä kiireen keskellä, ja työskentely muiden kanssa voi tehdä työstä kevyempää ja mukavampaa. Vaikka nykypäivänä kiirettä pidetään usein negatiivisena asiana ja ihmiset pyrkii paljon rentoutumaan, jotta vältettäisiin loppuun palaminen ja muut terveydelliset riskit, tutkimusten mukaan kiire pitää ihmisen vireessä. Kaikella on rajansa ja hyvien rajojen maussa, kiire onkin positiivinen asia. Lisäksi tutkijat kertovat pohtineensa kiireisestä aikataulusta aiheutuvan stressin vaikutuksia terveyteen, mutta heidän mukaansa kiireisyyden hyvät vaikutukset ovat suuremmat kuin huonot. (Terve.fi. 2016)

Kiireessä meidän täytyy usein priorisoida tehtäviämme ja aikatauluttaa päivämme tarkasti. Oman kokemukseni mukaan arjen priorisointi ja aikatauluttaminen saa oloni tuntumaan tuottoisalta ja hyödylliseltä. Priorisoinnin ja aikataulutuksen myötä opimme olemaan tehokkaampia ja saavuttamaan enemmän lyhyemmässä ajassa. Kiireisen aikataulun omatessa oppii myös luonnollisesti arvostamaan vapaa-aikaa ja lepoa entistä enemmän. Hetket, jolloin voimme rentoutua ja nauttia omasta ajasta, tuntuvat entistäkin mukavammilta. Kiitollisuuden tunne on minusta todella tärkeää. Kun meillä on kiire, voimme oppia arvostamaan pieniäkin hetkiä ja nauttimaan niistä täysillä. Vapaa aika on rajallista ja siksi se tuntuu erityisen hyvältä.

Sosiaaliset suhteet ovat varsinkin ekstroverteille tärkeitä. Arki tuntuu kevyemmältä ja rennommalta kun sitä viettää muiden kanssa. Olen huomannut oman työntekoni puolesta, että kun saan tehdä töitä muiden ihmisten kanssa, ei työnteko tunnu niin raskaalta tai kuormittavalta kuin mitä töissä, joissa ei pääse jakamaan asioita muiden kanssa. Sosiaalisuudesta on myös paljon muita hyötyjä.

Muilta ihmisiltä oppii paljon uusia asioita. Tutkijoiden mukaan ihmisten altistuttua päivittäin erilaisille tilanteille, ihmisille ja informaatiolle, todella opitaan uutta. On kuitenkin myös mahdollista, että ihmiset, joilla on paremmat kognitiiviset taidot, ovat myös kiireisempiä. Tutkimuksessa ei pystytty ehdottomasti todistamaan, että kiireisyys yksinään parantaisi aivojen terveyttä. (Terve.fi. 2016)

Pohdinta

Kiireisen arjen positiiviset puolet tarjoavat meille mahdollisuuden kehittyä ja kasvaa niin henkilökohtaisesti kuin ammatillisestikin. Oppimalla priorisoimaan arkeamme ja hallitsemaan aikatauluamme voimme tuntea olomme tehokkaammaksi ja saavutamme myös enemmän. Lisäksi kiireen keskellä opimme arvostamaan vapaa-aikaa ja nauttimaan pienistä hetkistä entistäkin enemmän. On tärkeää muistaa, että kiireen hallinta on avainasemassa tasapainoisen elämän saavuttamisessa. Priorisointi ja ajanhallinta auttavat meitä keskittymään olennaiseen ja varmistamaan, että löydämme aikaa myös itsellemme ja läheisillemme.

On tärkeää muistaa, että kaikella on rajansa, ja hyvien rajojen asettaminen kiireelle on olennaista oman hyvinvoinnin kannalta. Vaikka kiireen keskellä saavutetut onnistumisen tunteet voivatkin olla palkitsevia, on tärkeää myös antaa itselleen lupa levätä ja rentoutua tarvittaessa. Kaiken kaikkiaan kiireinen arki voi pitää meidät virkeinä ja motivoituneina, kunhan muistamme tasapainottaa aktiivisuuden ja levon. Kaiken kaikkiaan kiireinen arki voi olla voimavara, joka kannustaa meitä ottamaan haasteet vastaan ja kasvamaan paremmiksi versioiksi itsestämme. Kun osaamme tasapainottaa kiireen ja levon, elämästä saa enemmän irti ja hyvinvointi

Lähteet:
Terve.fi, 31.5.2016, Pysy kiireisenä – aivosi vanhenevat terveemmin.
https://www.terve.fi/artikkelit/pysy-kiireisena-aivosi-vanhenevat-terveemmin-0
Kommentoi