Tampere
17 May, Friday
22° C

Proakatemian esseepankki

Onnellisempi elämä



Kirjoittanut: Eevi Piipponen - tiimistä Hurmos.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Onnellisuus
Markku Ojanen
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

Onnellisuus

 

Mitä onnellisuus merkitsee minulle? Olenko onnellinen ja mitkä asiat tekevät minut onnelliseksi? Kuinka onnellisuus heijastuu arkeeni ja sitä kautta työminääni?

Onnellisuus on yksi länsimaisen kulttuurin tavoitelluimmista asioista, ja onnesta on muovautunut jopa menestyksen mitta. Tämän myötä ihmiset kehittävät itseään, arkeaan, tavoitteitaan sekä tapojaan, jotta heistä tulisi entistäkin onnellisempia. Onko kuitenkaan koskaan tarpeeksi onnellinen, vai haaveilemmeko aina jotain lisää? (Unkuri 2021)

Onnellisuus minun elämässäni. Rehellisesti sanottuna elämässäni on tapahtunut niin pieniä kuin suuriakin kommelluksia viimeisen kolmen vuoden aikana ja voin myöntää, etten ole ollut onnellinen pitkäkestoisesti aikoihin. Tunnen ilon ja onnen pilkahduksia tietyin väliajoin, mutta nämä hetket eivät tee elämästäni kokonaisuudessaan onnellista. Olen myös vähemmän positiivinen ja korvaan onnen saavuttamisen suorittamisella. Tästä on syntynyt eräänlainen oravanpyörä, mistä ei meinaa päästä pois. Suoritan ja teen jatkuvalla syötöllä, mutta samanaikaisesti koitan tehdä kivoja asioita, jotta tulisin onnelliseksi. Lopputuloksena on ailahteleva persoona, kuka väsyy ja turhautuu pienistäkin asioista sekä ihmisistä.

Kirjoitan tämän esseen, jotta löytäisin keinoja onnellisuuden löytämiseen. Toivon näiden keinojen myötä, että saisin arjestani mieluisen ja elämästäni onnellisen. En varsinaisesti tiedä, mikä tällä hetkellä estää minua olemasta onnellinen, mutta vasta 2023 vuoden lopussa aloin ymmärtämään, että en oikeasti nauti elämästäni sata prosenttisesti, vaan elän rutiinien mukana ja koitan väkipakolla nauttia jokaisesta päivästä. Onnellisuuden uupuminen heijastuu myös Proakatemialla toimimiseen sekä Hurmokseen.

 

Mitä onnellisuus on?

Onnellisuus on tunnetila, johon sisältyy hyvän olon kokemus. Onnellisuus tarkoittaa hyvin kokonaisvaltaista tilaa, jossa on mukana tunteita kuten iloa, tyytyväisyyttä, rakkautta, kiitollisuutta ja toiveikkuutta. Onnellisilla ihmisillä on kaikki mitä he tarvitsevat, ja he toivovat tämän hyvän olon jatkuvan loputtomiin. Tämänhetkiset elämän ilot luovat onnellisuutta ja mietteet menneestä sekä tulevasta ovat taka-alalla. Usein ilon aiheet koostuvat pienistä arkisista asioista. (Ojanen 2021)

Onnellisuus on periytyvää ja ylen uutisen mukaan jopa 40–50 % onnellisuudesta voi periytyä geenien mukana. Kuitenkin loput 50 % on sinun käsissäsi. Vaikka geenit vaikuttavat onnellisuuteen, se ei tarkoita, että mitään olisi niin sanotusti lyöty lukkoon. Totta kai ympäristöllä on merkitystä, mutta loppujen lopuksi yksilö voi hyvin paljon vaikuttaa siihen kuinka onnelliseksi oman elämän tekee sekä kokee. Oslon yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan naisilla geenit voivat vaikuttaa vielä enemmän onnellisuuden tunteeseen kuin miehillä. Toinen asia, mikä onnellisuuteen vaikuttaa on resilienssi eli psyykkinen palautumiskyky. Vaikka murheita ja pettymyksiä tulee elämässä vastaan, pääsemme niistä eteenpäin relienssin voimin. (Unkuri 2021)

 

Kuinka muovata elämästä onnellinen?

Ensimmäisenä on muutama sisäinen tekijä kuten positiivinen ajattelu sekä henkilökohtainen kasvu. Positiivinen ajattelu on tutkimusten mukaan huomattavasti terveellisempi ajattelutapa, kuin negatiivinen ajatusmaailma. Positiiviset ihmiset näkevät asioista erilaisia näkökulmia, he ottavat epäonnistumiset oppina eivätkä lannistu sekä positiiviset ihmiset tartuttavat tietyllä tapaa onnellisuutta muihin huomaamattaan. Positiiviset ihmiset ovat kiitollisia ja heidän kiitollisuutensa keskittyy siihen, mitä heillä on juuri tällä hetkellä, eikä siihen, mitä heiltä uupuu. Kiitollisuus nojaa positiivisuuteen, lisääntyneeseen hyvinvointiin sekä parantuneeseen terveyteen. Suosittelen hyvien puolien etsimistä myös sen takia, että huonoistakin kokemuksista jäisi parempi muisto. Esimerkiksi jos projekti ei onnistu niin miten oli ajatellut, olisi hyvä miettiä mm. mitä opin, miten kehityin, mitä sain tästä kokemuksesta irti tai mitä työkaluja voisin hyödyntää tulevaisuudessa. (Ojanen 2021)

Henkilökohtainen kasvu asettaa tavoitteita. Pienten sekä suurten tavoitteiden saavuttaminen luo onnellisuutta. Helposti ajatellaan, että tavoitteiden täytyy omassa elämässä olla suuria, jotta voi luvan kanssa kokea onnistumisen tunteen. Tavoite voi kuitenkin olla esimerkiksi uuden ruoan kokeileminen ja siinä onnistuminen. Pelkästään tämä kokemus voi luoda onnellisuutta monellakin eri tapaa. (Ojanen 2021)

Seuraavaksi ulkoisia tekijöitä ja ensimmäisenä sosiaaliset suhteet. Terveet ja tasapainoiset sosiaaliset suhteet luovat onnellisuutta. Rohkaisevat, ystävälliset, kunnioittavat sekä välittävät ihmiset ympärillä tukevat onnellisuuttasi ja samalla terveyttäsi. Terveet ihmissuhteet eivät kuluta, tuota pahaa mieltä, saa sinua aliarvioimaan itseäsi tai polje alaspäin. Jos tällaista on havaittavissa, on syytä pysähtyä miettimään, onko ympärillä oikeanlaisia ihmisiä. Tukiverkosto tukee tavoitteitasi ja rohkaisee menemään eteenpäin. Tässä päästään takaisin tavoitteisiin, joiden saavuttaminen luo onnellisuutta. (Ojanen 2021)

Toisena on taloudellinen hyvinvointi. Jokaisella on lähtökohtaisesti täysin erilainen pohjakassa maailmaan syntyessä, mutta koulutuksen ja uran valitsemisella voi tähän vaikuttaa. Rahan tarkempi käyttäminen sekä säästöön laittaminen luo yleisesti onnellisuutta. Rahaa on kuitenkin tärkeää käyttää myös mukaviin asioihin, kuten maukkaisiin illallisiin tai rentouttaviin ulkomaanmatkoihin. Mitä tietoisempi ihminen on omista menoistaan sekä tuloistaan, on hänen helpompi hallita taloudellista elämää. Kun ihmisillä on niin sanotusti langat käsissä, he pystyvät paremmin hallita elämäänsä ja tämä tukee puolestaan onnellisuutta. (Ojanen 2021)

Seuraavaksi nostan esiin konkreettisia tapoja, kuinka voi lisätä onnellisuutta. Niin kuin aikaisemmin mainitsin positiiviset ihmiset kiinnittävät huomiota kiitollisuuteen. Kiitollisuus päiväkirja onkin oiva työkalu herättämään ajatuksia siitä, mitkä asiat ovat juuri tällä hetkellä hyvin. Kiitollisuus päiväkirjaan voi laittaa ylös mitä tahansa mistä on kiitollinen, esimerkiksi jokin päivän aikana tapahtunut kokemus tai muu asia, joka sai sinut onnelliseksi. Kiitollisuus päiväkirjaa on hyvä jatkaa pidemmän aikaa, jotta ajatusmaailma avartuu siitä mitkä kaikki asiat ovat loppujen lopuksi hyvin juuri tällä hetkellä. (Hanninen, n.d.)

Muistathan juhlia onnistumisiasi. Sinun ei tarvitse kiittää itseäsi ainoastaan syntymäpäivänä tai muina juhlapyhinä, vaan voit nostaa itsetuntoasi tunnustamalla ja juhlimalla onnistumisiasi. Onnistumisten ei tarvitse olla suuria ja lähes jokaista onnistumista voi juhlia. Itse olen huomannut pienen tai suuren palkinnon auttavan. Jos olen esimerkiksi ollut tehokas päivän aikana, saatan käydä hakemassa itselleni herkullisen jääkahvin ja kiittää itseäni siitä, mitä olen saanut aikaan. Minulla on myös ajatuksena ostaa itselleni uusi puhelin, mikäli seuraava projektini onnistuu. Täytyy kuitenkin muistaa, että myös epäonnistumisista voi palkita itsensä, taustalla täytyy kuitenkin olla ahkeraa työskentelyä tavoitteen saavuttamiseksi. Ole siis armollinen itseäsi kohtaan, sillä työ ja elämä voi olla rankkaa. (Hanninen, n.d.)

Seuraavaksi olisi tärkeä keskittyä omiin vahvuuksiin. Jokaiselta löytyy heikkouksia ja ne ovat osa ihmisluonnetta, mutta niihin on turha keskittyä liikaa. Ihmiset ovat ainutlaatuisia ja jokaiselta löytyy erilaisia vahvuuksia. Olisikin tärkeää löytää omat vahvuudet ja jatkaa niiden kehittämistä. Toki myös heikkouksien kehittäminen ei ole huonosta. Mikäli lähtee kehittämään omia vahvuuksiaan ja onnistuu siinä, syventää se onnellisuuden tunnetta entisestään. (Hanninen, n.d.)

Meditoi, urheile ja siivoa. Meditointi yhdistetään usein alhaiseen stressiin ja mielen tasapainoon. Meditointi voi kuulostaa haastavalta, mutta loppujen lopuksi sitä voi harjoittaa hyvin monella eri tapaa. Käytä 10–30 minuuttia joka päivä tai muutaman kerran viikossa siihen, että rauhoitat mielesi. Voit esimerkiksi kuunnella rauhallista musiikkia ja miettiä positiivisia ajatuksia. (Hanninen, n.d.)

Seuraavaksi urheilu. Urheilu vapauttaa endorfiineja, ja nämä hormonit lisäävät hyvän olon tunnetta. Tutkimusten mukaan, jopa 15 minuutin lenkki voi ehkäistä masennusta. Usein urheilu saa myös ajatukset pois arjen stressaavista asioista sekä urheileminen nostattaa itsetuntoa. Urheilun ei tarvitse olla tavoitteellista ja on tärkeä harrastaa urheilua, joka on itselle mieleistä. (Hanninen, n.d.)

Kolmantena siivoaminen. Olet varmasti kuullut sanonnan ”siisti ympäristö, siisti mieli”. Oman kodin siisteyden ylläpitäminen sekä oman elämän organisoiminen luo tyyneyttä elämään ja tukee samalla onnellisuutta. Siivoamisesta tehdään usein suuri pahe ja se omaksutaan työläänä ja epämiellyttävänä askareena, mutta siivoamisen ei tarvitsisi tuntua tältä. Itse pyrin laittamaan kaikki tavarat paikoilleen heti niitä käytettyäni, mutta hyödynnän myös hyvin usein siivous minuutteja. Laitan kellosta ajastimen esimerkiksi 20 minuutiksi, ja teen sen aikana kaikkea mitä ehdin. Usein sitä innostuu siivoamaan pidemmäksi aikaa ja tämä voi toimia keinona yleisesti, mikäli siivous tuntuu epämiellyttävältä. Mitä useammin teen tämän viikon aikana, sitä siistimpänä asuntoni pysyy ja näin ollen on kiva tulla töistä puhtaaseen kotiin. (Hanninen, n.d.)

 

Loppuun luettelen vielä 14 konkreettista käytäntöön vievää tapaa, jotka tukevat onnellisuuden saavuttamista.

  1. Ole toimelias ja lisää aktiivisuuttasi
  2. Käytä enemmän aikaa yhdessäoloon
  3. Ole tuottelias mielekkäässä työssä
  4. Suunnittele ja organisoi asioita
  5. Lopeta huolehtiminen ja murehtiminen, etenkin asioita kohtaan mihin et voi vaikuttaa
  6. Alenna odotuksiasi ja tavoitteitasi
  7. Ajattele myönteisesti ja optimistisesti
  8. Kehitä persoonallisuutesi sosiaalista puolta
  9. Ole oma itsesi
  10. Elä nykyhetkessä, älä murehdi menneestä tai stressaa tulevaisuutta
  11. Elät terveellisesti
  12. Poista kielteiset tunteet, ongelmat ja ihmiset
  13. Muista, että läheiset ihmissuhteet ovat kaikkein tärkein asia
  14. Tajua, että onnellisuus on kaikkein tärkein asia

(Ojanen 2021)

 

Pohdinta

Kirjoitettuani esseen ymmärrän paremmin mistä kaikesta onnellisuus koostuu. Ymmärrän paremmin myös sen, kuinka laaja kokonaisuus onnellisuus on ja kuinka monin eri tavoin voin tavoitella sitä. Essee on kuitenkin melko pintaraapaisu onnellisuudesta, mutta koen että tämä on hyvä alku onnellisuuden kehittämisellä. Aion mahdollisesti tehdä toisen onnellisuuteen liittyvän esseen, jossa pohdin asiaa entistä syvemmin. Näillä eväillä kuitenkin lähden tähän vuoteen ja toivon että sinäkin sait tästä jotain irti.

 

Lähteet

E, Hanninen. Miten olla onnellinen? – 20 vinkkiä onnellisuuteen. Kansanterveys.fi. n.d.

Ojanen, M. 2021. Onnellisuus. E-kirja. Saga Egmo nt. Viitattu 4.2.2024. https://www.bookbeat.com/fi/kirja/onnellisuus-578943

Unkuri, S. 2021. Haluatko olla onnellinen? Asiantuntijat: iso osa onnellisuudesta tulee jo geeneissä, mutta voit vaikuttaa asiaan myös itse. Yle uutiset 28.06.2021. Viitattu 29.1.2024. Haluatko olla onnellinen? Asiantuntijat: iso osa onnellisuudesta tulee jo geeneissä, mutta voit vaikuttaa asiaan myös itse – Tiede – yle.fi

 

Kommentoi