Tampere
02 May, Thursday
17° C

Proakatemian esseepankki

Öljyn hinta nousussa



Kirjoittanut: Alejandro Ramirez Salinas - tiimistä Hurmos.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Öljyn hinta nousussa

 

Johdanto

 

Tämä on referaatti Hesari uutisesta (15.9.2023), jossa kerottaan öljyn hinnan noususta. Kerron tässä referaatissa miksi öljyn hinta on jälleen nousussa ja mitkä tekijät siihen vaikuttavat. Päätin tehdä tästä aiheesta referaatin, koska öljy on edelleen suuri raaka-aine, joka ohjaa maailman markkinoita. Eli näin ollen se on hyvin tärkeä ja määrittelevä talousuutinen.

 

 

Raakaöljyn hinta on nousussa

 

Uutisessa kerrotaan, että raakaöljyn hinta oli korkeimmillaan koko vuotena viime perjantaina 15.9.2023. Öljynhinta oli 93,5 dollaria barrelia kohden. Hintojen nousun taustalla on odotettua parempi taloustilanne paljon energiaa kuluttavissa maissa. Tämän lisäksi korkeat teollisuus tuotantomäärät ovat johtaneet korkeaan öljyn kysyntään. Keshav Lohiyan arvion mukaan ” Raakaöljymarkkinat ovat tukevasti Opecin käsissä, ja on saudien päätös, milloin he jälleen lisäävät tuotantoa”.  Tilastoiden mukaan raakaöljy hinta on korkeimmillaan lähes vuoteen.

 

Suomen massa tämä vaikuttaa moneen kansalaiseen, sillä elämme taantuma ajassa, jolloin monella on lainan korot korkeat ja kustannukset suuret. Bensa- ja dieselautoilijoita tämä uutinen varmasti harmittaa, sillä onhan polttoaineen hinta tälläkin hetkellä hyvin kallis. On muistettava, että raakaöljyn hinnan nousi nostattaa samalla inflaatio prosenttia. Tämä tarkoittaa laajalti sitä, että ihmisten ostovoima tulee vähenemään jonkin verran.

 

Monet analyytikot arvioivat, että raakaöljyn hinta tulee ylittämään sadan dollarin rajan. Kesällä öljyn hinta oli alimmillaan 70 dollaria barrelia kohden. Eli polttoaine autoilijoiden on hyvä varautua siihen, että talvella tulee ajamiseen kulumaan enempi rahaa. Voisiko tähän olla ratkaisuna julkistenajoneuvojen hyödyntäminen tai kimppakyydit?

 

Miksi öljynhinta on edelleen korkealla?

 

Öljyn hinta on edelleen kallis, koska pakotteet painavat päälle sekä isot öljy-yhtiöt ovat vähentäneet tuotantoaan. Analyytikko Al Salazar toteaa ” globaali öljyn kysyntä on ennätyksellisen korkealla. Emme ole koskaan käyttäneet näin paljoa öljyä, ja Opec leikkaa tuotantoa siitä huolimatta. Lisäksi globaalit öljyvarastot ovat kohtuullisen tyhjiä”.

 

Samalla kun puhumme ilmastonmuutoksesta ja vihreästäsiirtymästä niin kumminkin meillä globaalisesti öljyn kysyntä on ennätyksellisen korkea. Voimme päätellä, että maailmalla on paljon yrityksiä, jotka edelleen ovat öljystä riippuvaisia ja vihreäänsiirtyminen ei ole helposti toteutettavissa. Olen miettinyt, että isot herrat pakon tahdosta yrittävät yritykset tilanteeseen, jossa heidän on kannattavampaa siirtyä hiilineutraaliksi.

 

Lähteet:

Rasmus Helaniemi.2023. Öljynhinta on korkeimmillaan koko vuonna. Helsingin Sanomat 15.9.2023. Viitattu 17.9.2023 https://www.hs.fi/talous/art-2000009858727.html

Kommentoi