Tampere
19 May, Sunday
9° C

Proakatemian esseepankki

7 päivää, jotka muuttavat elämäsiKirjoittanut: Sanna Tahlo - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Helvetinviikko
Erik Bertrand Larssen
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

7 päivää, jotka muuttavat elämäsi

Kauhunsekainen fiilis, innostunut fiilis.

Ensimmäinen ajatus oli, että miksi pitäisi koetella itseään viikon verran? Toinen ajatus onneksi oli, että joo todellakin! No niin helvetinviikko, täältä tullaan.

Vajaan vuoden sisään olen huomannut, että kyllä, edelleen omat ajatukset, toimintatavat ja suhtautuminen voivat muuttua. Se on pelkästään hienoa, mutta yleensä muutokset (ainakin omalla kohdalla) vaativat sen, että ympärillä tapahtuu muutoksia ja jotain suurempaa tapahtuu, oli se sitten läheisen menetys, sairastuminen tai matka toiselle puolelle maailmaa. Mieli mukautuu ja muokkaantuu. Harvoin normaalissa arjessa ja tasapainossa tajuaa kuitenkaan työntää itseään tarpeeksi epämukavuusalueelle tai kyseenalaistaa ajattelu- tai toimintatapojaan. Sen takia loppujen lopuksi olen enemmän innoissani kuin kauhuissani helvetinviikossa.

Jos helvetinviikkoon haluaa syventyä, niin kannattaa luettavaksi napata Erik Bertrand Larssenin (2015) helvetinviikko tai lukaista tiimiläiseni Janne Pussisen tehokas ja selkeä koonti siitä, mikä helvetinviikko on, miten siihen valmistaudutaan, mitä sääntöjä siihen kuuluu ja, mitä päivittäiset teemat ovat. https://esseepankkitest.proakatemia.fi/viikko-helvetissa-tavoitteena-tehokas-arki/

Kyseessä on viikko, jonka kuuluu ravistella sinua itseäsi, toimintatapojasi, suunnitelmiasi ja tavoitteita, suorituskykyäsi. Yksi koko viikon tavoite on opettaa tekemään useammin oikeita valintoja, niin että pystyy useammin antamaan parastaan ja olemaan parhaimmillaan (Larssen 2015, 68). Innostua omaksumaan uusia ja parempia tapoja.

Muuttuminen on vaikeaa. Yritämme luonnostamme välttää muutoksia. Ne tuntuvat vaikeilta ja rasittavilta ja siksi kartamme niitä vaistomaisesti. (Larssen 2015, 51).

Paine
Vaihdoin juuri kirjottaessani ajatuksia Jannen kanssa ja hauskaa oli, kuinka silmät suurenivat innosta ja hymy yltyi korviin. Jotain tällaista et keksisi tehdä yksin, tai vaikka keksisi niin tiiminä suorittaminen antaa erityisen paljon tukea ja positiivista painetta viikosta selviytymiseen parhaalla mahdollisella tavalla. Näen helvetinviikossa paljon mahdollisuuksia ja toivonkin, että onnistun pitämään mielen positiivisena ja innostu-neena.

Strategia
Alla karkeaa suunnittelua helvetinviikosta. Varsinkin tavoitteet tulevat vielä kirkastumaan ja terävöitymään, mitä lähemmäksi h-hetkeä menemme. Suunnittelu näyttelee isoa osaa helvetinviikossa ja se on olennainen osa onnistumista, siksi nopean esseen kirjoittamisesta syntyikin useamman tunnin ja päivän prosessi.

Palaute
Minun pitää kartoittaa elämääni ja määrittää millä alueilla on eniten parantamisen varaa ja mihin haluan panostaa. Kerään palautetta, en säikytellen ihmisiä käytävillä vaan erikseen, ajan kanssa perheenjäseniltä, ystäviltä ja työkavereiltani, tiimiläisiltäni. Millaisia tapoja minulla on? Voisinko päästä pahoista tavoista eroon tai löytää uusia parempia tilalle? Alla kuvaan saamiani palautteita muutamalla sanalla. Vaikka useampi palaute liittyi jotenkin luonteenpiirteisiin tai ominaisuuksiin koen niiden olevan hyödyksi, kun tarkastelen omia tapojani ja sitä kautta tavoitteitani.

– Nälkäkiukku
– Herkkyys
– Asioiden delegointi
– Sulkeutuneisuus
– Ylidramaattisuus
– Innostuu nopeasti, mutta laiskuus iskee helposti
– Liika tv:n katselu
– Itsekkyys
– Maiskutan syödessä
– Suorittaminen
– Lisää heittäytymiskykyä

Itse helvetinviikon ensimmäinen päivä, maanantai koskee tapojen voimaa. Silloin tehtävänä on kartoittaa omia tapoja. Jotta saamme tavat pois alitajunnastamme, yritän huomioida ja kirjoittaa jokaisen tapani. Mitä teet samoin joka kerta? Tällöin tarkastelen tapojani paljon yksityiskohtaisemmin – petaanko sänkyni joka aamu? Jätänkö tiskit tiskialtaaseen? Tervehdinkö työkavereitani?

Tavoite
Mitä minä haluan helvetinviikolta? Tai elämältä? Yksityiskohtaisia, realistisia, aikara-jallisia ja paloiteltuja tavoitteita, jotka jaan muille. Pitää laatia tavoitteet ja strategia. Tämä on varmaan kaikista vaikein osa. En ole koskaan kokenut tavoitteiden asettamista helpoksi, olen mieluummin maalaillut mielessäni suuria linjoja ja pieniä haaveita. Omalla tavallani elänyt hetkessä, kuitenkin uteliaana ja positiivisena, mikä on vienyt itsestään eteenpäin. Ehkä tässä onkin jo yksi tavoite koko helvetinviikolle ja sen valmistelulle – oppia asettamaan tavoitteita niin päivälle, viikolle kuin kuukaudelle tai vuodelle.

”Ajattele rohkeasti suuria, aseta rohkeasti itsellesi suuria tavoitteita. Pahimmassa tapauksessa ne vain jäävät saavuttamatta. Älä myöskään pelkää korjata tavoitteita myöhemmin. Jotta pääsisit tavoitteeseesi, sinun pitää uskaltaa ajatella ja pohtia sitä.” (Larssen 2015, 84)

Päätin piirtää isoa ajatuskarttaa, heitellä vain ajatuksia ja haaveita, jotka voisin muovata tavoitteiksi. Larssen (2015, 86) auttaa tavoitteiden asettamisessa kertomalla, että ne voivat liittyä sinuun kumppanina, ystävänä tai äitinä. Tai voit asettaa tavoitteita fyysiselle kunnolle. Tai mitä haluaisit mieluiten tehdä työksesi yhden, kolmen tai viiden vuoden kuluttua? Tavoitteet voivat olla myös taloudellisia. Seuraavaksi kirjoitan osan tavoitteistani, joita en ole vielä eritellyt ja jaotellut kovin konkreettisiksi palasiksi helvetinviikolle, osa tavoitteista jää myös selkeästi pidemmän aikavälin tavoitteiksi.

Tavoitteita:
– Oppia asettamaan tavoitteita
– Opetella syömään tarpeeksi (vältetään nälkäkiukku)
– Työstää kärsivällisyyttä ja oikeasti kuunnella, mitä muilla on sanottavaa ja päästää irti omista ajatuksistaan (älä sano aina ensimmäisenä omaa mielipidettä).
– Uskaltaa tavoitella korkealle
– Sanoa ääneen mitä haluaa elämältä
– Haluan olla hyvä ystävä (soita, muista, kysy, kuuntele)
– Haluan ajaa Volvon uudella maasturilla pitkin Norjaa ja huudattaa stereoista Queenia, matkakaverina kultainennoutaja
– Tienata rahaa x-määrä (tätä täytyy vielä miettiä, paljonko ja mihin mennessä)
– Luopua kokonaan kateudesta ja katkeruudesta (nämä voivat joskus buustata eteenpäin, mutta enemmän haittaavat elämästä nauttimista ja keskittymistä)
– Olla herkuttelematta jouluun asti
– Nostaa yleiskuntoa juoksemalla
– Kirjoittaa essee helvetinviikon jälkeen ja kertoa tavoitteet ja onnistumiset
– Välttää kiirettä ja kiire-sanan käyttöä

Nämä tavoitteet eivät vielä ole kovin yksityiskohtaisia, realistisia, aikarajallisia ja paloiteltuja tavoitteita. Lista saattaa myös kasvaa ja muokkaantua. Seuraava askel onkin jakaa nämä tavoitteet eteenpäin ja pyytää apua siihen, miten näistä saa paloiteltua hyvinkin konkreettisia. En halua päättää tavoitteita väkisin, mieluummin käytän siihen aikaa ja yritän saada helvetinviikosta kaiken mahdollisen irti.

Mieti
”Mieti kuka olet ja kuka haluaisit olla. Mistä haaveilit lapsena? Mitä halusit isona tehdä, miksi halusit tulla? Mieti elämäsi taakse jäänyttä osaa ja edessäsi olevaa viikkoa. Ota esiin kynä ja paperia. Kirjoita yksityiskohtaisesti muistiin mikä elämäntilanteesi on ja millainen toivoisit sen olevan.” (Larssen 2015, 69).

Se alkaa viikolla 39, maanantaina kello 5.00 ja päättyy sunnuntaina 22.00. Helvetinviikko.

 

LÄHTEET

Larssen E. 2015. Helvetinviikko. Ruotsi: Scandbook

Kommentoi