Tampere
23 May, Thursday
24° C

Proakatemian esseepankki

AjanhallintaKirjoittanut: Kaisa Oksala - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Henkilö, jolla on hyvä ajanhallinnan kyky osaa järjestää aikansa niin, että voi käyttää sitä myös itselleen merkityksellisiin asioihin.

 

Osalle ihmisistä ajanhallinta tuntuu olevan helpompaa ja he osaavat se taidon luonnostaan. Onneksi kuitenkin me, joille se on hankalaa taito on mahdollista oppia.

Ajankäyttöä suunniteltaessa kannattaa pyrkiä siihen, että jäisi aikaa myös palautumiselle ja mieleiselle rentouttavalle puuhastelulle.

 

Henkilökohtaisesti oma haasteeni ei ole aikataulutus vaan enemmänkin asioiden lykkääminen eli prokrastinaatio. Vaikka kuinka tiedostaisin, että tehtävä on tärkeä ja se olisi saatava valmiiksi en välttämättä saa aloitettua. Kun olen päässyt aloitus vaiheen yli tekeminen kyllä luonnistuu.

Myös työskentelyn jatkaminen tauon jälkeen on minulle joskus ylitsepääsemättömän vaikeaa ja työskentelen mielummin putkeen ilman taukoja.

Tämä ei ole ehkä tervettä tai sovi kaikille mutta jos saavutan flow tilan en todellakaan halua katkaista sitä, sillä tauko voi joskus pilata sen. Varsinkin luovassa työssä jos flow tilan löytää sitä ei saa rikkoa. Kunnolla kun pääsen aallonharjalle huomaan, että jopa syöminen ja juominen unohtuu.

Olen koittanut eri tapoja työskennellä 45min työtä 15min taukoa tai 20min työtä ja 5min taukoa. Voin kertoa, että nämä eivät toimi minulla. Tauon jälkeen flow on hukassa ja ajatus katkennut.

 

Olen huomannut, että aamulla kun aloittaa heti aamupalan jälkeen tekemään töitä on helpompi työskennellä kuin itapäivällä pajan jälkeen. Pajasta alkaa olemaan jo niin poikki, että aloitus ei onnistu.

Minulla oli kerran treeni kausi tähän aloittamisen vaikeuteen ja tein kaikki asiat, jotka veivät alle 5 minuuttia aina heti kun sain tehtävän. Aloin huomata että tämä toimii ja aivot alkaa todella tottumaan tähän. Tapaa pitäisi vaan jaksaa toteuttaa pitkän aikaa.

 

 

Toinen mainitsemisen arvionen asia on priorisointi. Näin osaa suorittaa olennaisia asioita oikeaan aikaan. Yksi yksinkertainen tapa tähän on listoijen laatiminen listaa tärkeät hoidettavat asiat. Tämän jälkeen valitse listalta tärkeimmät ja akuuteimmat tehtävät ja aloita niistä. Akatemia arjessa on myös erityisen tärkeää pohtia mistä asioista voisit luopua.

On tärkeää opetella kuuntelemaa itseään ja miettiä mitkä ovat sinulle kohtuullisia tehtäviä. Täytyy uskaltaa päästää irti muiden pyynnöistä ja odotuksista. Kieltäytymisen taito on yrittäjälle tärkeää kaikkea kiinnostavaa ei voi tehdä.

Kommentoi