Tampere
03 May, Friday
9° C

Proakatemian esseepankki

Puhutaan rahasta



Kirjoittanut: Elina Valve - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Kaikki rahasta
Julia Thurén
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Raha on aihe joka koskettaa jokaista meistä. Raha kuuluu elämän perustarpeisiin, mutta silti siitä puhuminen on edelleen vaikeaa. Julia Thurenin kaikki rahasta kirjassa käsitellään miksi raha on monelle edelleen tabu, ja miten voisimme rikkoa tämän käsitteen sen ympäriltä. Tabua voidaan rikkoa puhumalla rahasta avoimesti. Jokaisen tulisi ymmärtää vähintään omaa talouttaan. Oman talouden ymmärtäminen vaatii rahasta avoimesti puhumista. Mikäli rahasta vaietaan, se on vaarallista omalle henkilökohtaiselle taloudelle. Talouteen liittyviin haasteisiin liittyy paljon tunteita, kuten ahdistusta ja häpeää. Siksi siitä halutaan yleensä mieluummin vaieta. Mitä arkisemmin rahasta puhutaan, sitä paremmin oppii rahaa käsittelemään. Rahasta puhuminen myös purkaa arvolatauksia. “Ylipäätänsä ihmisen arvo ja hänen omaisuutensa määrä eivät liity toisiinsa, mikä jokaisen olisi hyvä tiedostaa”, (Thuren 2020, 10). Kun rahasta puhutaan rehellisesti, se tekee myös eriarvoisuudesta näkyvää.  

Raha tarkoittaa jokaiselle erilaisia asioita. Se voi merkitä vapautta, turvallisuutta ja kokemuksia. On hyvä tiedostaa mitä raha itselleen merkitsee ja miten siihen suhtautuu. Rahakäyttäytymisemme on perimä, siitä miten vanhempamme puhuivat rahasta. Suurimmassa osassa kotitalouksissa se on tabu. Tämä yleensä johtaa häiriintyneeseen rahankäyttöön, (Reenkola 2020). Rahakäyttäytymistään voidaan muuttaa, mutta ensimmäinen askel siihen on puhua omasta taloudestaan rehellisesti.  

Nykypäivän raha-asioiden näkymättömyyteen vaikuttaa myös tapa jolla maksamme asioita. “Toronton yliopiston markkinoinnin professori Avin M. Shahin tutkimuksen mukaan käteisellä maksaminen aiheuttaa kipua. Kortilla maksaessa kipu piilotetaan” (Thuren 2020, 32).  Samoin toimivat e-laskut, suoratoistopalveluiden automaattimaksut. Nykyään pidetään huolta siitä, ettemme huomaa, miten rahaa kuluu. Jokaisen kannattaisi käydä oma henkilökohtainen budjettinsa, ja uskaltaa katsoa tiliotteista, mihin sitä rahaa oikeasti menee. Jokainen priorisoi käyttöään. Toiset ajattelevat pidemmälle ja haluavat säästää esim. Eläkepäiviään varten, kun taas toiset haluavat elää suurpiirteisemmin. Näiden kahden välinen tasapaino olisi ihanteellisin. Budjetin tekeminen on helpompaa, kun tietää kuinka paljon rahaa tulee ja mihin sitä kuluttaa. Myös asiaa helpottaa se, että palkkapäivänä siirtää ja maksaa kaikki pakolliset laskut ja menot sekä säästöt, jonka jälkeen käteen jäävää on vapaata riistaa. Budjetointi kannattaa, sillä se auttaa ymmärtämään oman talouden pyörimistä. Se auttaa myös säästymään stressiltä ja harmailta hiuksilta. Budjetointi saattaa kuulostaa hyvin tylsältä, mutta varsinkin jos rahaa säästää tai sijoittaa, voi se alkaa tuntua koukuttavalta nähdä kuinka oma varallisuus kasvaa.

Omaa pohdintaa

Lapsena meillä ei puhuttu juurikaan rahasta. Jos siitä puhuttiin, niin sitä ei ollut. Raha oli käsite josta sai vain unelmoida. Olen aina ajatellut, että raha on kovan työn takana, siksi kai olen valmis uurastamaan aika pienelläkin tuntihinnalla töitä. Uskon että rahasta puhumattomuus perheessäni on vaikuttanut omaan rahakäyttäytymiseen. Se oli heti 18v täyttäessäni sitä, että luottokorttini rajat paukkuivat heti ensimmäisinä kuukausina. Pakoilin laskuja joihin minulla ei ollutkaan varaa kuun lopussa maksaa, ja oikeastaan opin talouden tärkeyden kantapään kautta. Olin aijemmin ihan toinen ääripää, olin todella tuhluri, ja kuun loppua kohden sain usein syödä vain kynsiäni. Nykyään olen hurahtanut budjetoimiseen. Uskon että rahasta rehellisesti puhuminen ja tilanteeseen pysähtyminen oli käänteen tekevä asia. Muistan kuinka tuskaista oli käydä tiliotteita läpi, koska totuus rahan käytöstäni paljastui minulle. Budjetoin nykyään aika tarkasti omaa talouttani. Olen tarkka, mutta olen halunnut löytää tasapainon taloudessani. En usko, että kukaan meistä voisi elää juutalaisena ja sitä paitsi liian tiukka talous voi myös johtaa huonoihin tuloksiin. Olen budjetoinut perinteisten asumisen, ruuan, laskujen lisäksi itselleni rahaa jota voin käyttää itseeni. Tämä raha on “fun-tililläni”, tiedän että sitä rahaa saan käyttää vapaasti. Joskus tosin säästän esim. uuteen takkiin, jolloin pyrin siirtämään tietyn osan erilleen, jotta säästötavoitteeni täyttyy. Tämän lisäksi siirrän rahaa puskuriin (elämän yllätyksiä varten), Aspiin sekä nordnettiin sijoituksiin. Sijoitan tällähetkellä vain indeksiin kuukausisijoituksena, mutta tavoitteeni on oppia sijoittamisesta lisää, jotta voisin normaalin säästötilin sijasta laittaa rahaa poikimaan isommin. Se vaatii vielä tosin hieman asiaan perehtymistä ja itseluottamusta.

Raha on itselleni työkalu. Se merkitsee vapautta ja turvaa. Koen, että rahalla en saa onnea, mutta sen puuttumisesta olisin onneton. Raha mahdollistaa minua tavoittelemaan unelmiani, pitämään tulevaisuudessa perheestäni huolta ja ehkäpä joskus tekemään rahalla hyvää jonkin eduksi. Rahalla saan myös tietyssä määrin kokemuksia. Uskon myös, että rahan merkitys on eri, mikäli sen on itse ansainnut, kuin että sen on voittanut lotossa. Osaamme ehkä arvostaa rahaa enemmän, kun olemme uurastaneet sen eteen. Ja siitä on varmasti helpompaa puhua, kun ymmärrämme miten se toimii.

LÄHTEET:  

Reenkola. E. 2020. Salkunrakentaja 18.02.2020. Miksi rahasta on niin vaikea puhua? https://www.salkunrakentaja.fi/2020/03/miksi-rahasta-on-niin-vaikea-puhua/ Luettu 04.12.2021 

Thuren, J. 2020. Kaikki rahasta. Helsinki: Gummerrus. 

Aihetunnisteet:
Kommentoi