Tampere
17 May, Friday
8° C

Proakatemian esseepankki

Kansalaisille tulee kertoa



Kirjoittanut: Tuomas Aro-Heinilä - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Viime aikoina minua on harmittanut, kuinka tuntuu siltä kuin kaikkea ei kerrottaisi kansalaisille vallitsevassa koronakriisissä. Huhtikuun lopulla uutisoitiin kuinka jopa puolet koronatestien negatiivisista tuloksista voi olla vääriä (Takala & Matintupa & Knus-Galán, 2020). Jutussa esiintyvän Annen (nimi muutettu) mies sairastui maaliskuussa. Vielä kahdenkin testin jälkeen tulos näytti yhä negatiivista. Vasta tehohoidossa otettu keuhkoista otettu testi tuli positiivisena vahvistaen koronavirustartunnan ja -taudin. (Takala ja muut, 2020.) Uutinen saa minut miettimään kuinka testien luotettavuutta ei ole sen kummallisemmin uutisoitu aiemmin. Tämänhetkisen uutisoinnin perusteella on vaikea muodostaa kokonaiskuvaa kriisistä.

Mielestäni kansalaisille tulisi tarjota jonkinlainen tilannehuone tilanteen seuraamiseen. Palvelu voisi olla keskitetty tietolähde, johon on koottuna keskeisimmät asiat kriisistä koko ajan. Joku voisi väittää, että tämänkaltaisia palveluita on jo olemassa. Ylellä on uusimmat tiedot koronaviruksesta -uutissyöte (Yle Uutiset, 2020). Myös Helsingin Sanomilla on vastaava palvelu. Tämä ei kuitenkaan vastaa tilannehuonetta. Jokainen näistä palveluista on ripoteltuna ympäri internettiä. Jokaisella uutispalvelulla on oma kuulijakuntansa. Ihmisille voi siis muodostua erilainen tilannekuva oman uutislähteen valinnan mukaan.

Tilannehuone olisi kansalaisten yleistietoikkuna. Sen näkyvyyttä jokaiselle kansalaiselle voisi tehostaa, sillä että jokainen media oli se sitten Yle tai HS sisällyttävät linkin Tilannehuoneeseen jokaisessa julkaisemassaan uutisessa. Näin lähes jokaiselle tulee tieto palvelusta. Tilannehuoneessa olisi kootusti tiedot Suomen virustartuntojen tilanteesta, hallituksen, kuntien, muiden organisaatioiden toimista kriisissä ja seuraavista toimenpiteistä. Tilannehuoneessa selviäisi myös tämän hetken suurimmat haasteet ja ongelmat kuten testien luotettavuus, vähäinen testaaminen, tartuntaketjujen selvittäminen, toimintamallien puuttuminen ja poikkeavat ohjeistukset.

Mielestäni rehellisyys maan perii kuten sananlaskukin sanoo. Luotan paljon enemmän hallitukseen ja valtioon, joka on täysin avoin virheilleen ja pyrkii tuomaan kaikki haavoittuvuutensa koko kansan tietoon. Se tuo minulle tunteen siitä, että he välittävät kansasta ja haluavat kertoa kansalle ne ei niin mairittelevat puolet toiminnastaan.

 

Lähteet

Takala H. Matintupa M. Knus-Galán M. 2020. Pahimmillaan jopa puolet koronatestien negatiivisista tuloksista voi olla vääriä – Annen mies oli jo teholla kun tartunta viimein todettiin. Artikkeli. Yle.fi. Julkaistu 27.4.2020. Luettu 27.4.2020.
https://yle.fi/uutiset/3-11317963

Mölsä A. 2020. Oikeusoppineet Uudenmaan sulkemisen purkamisesta: Rajoitusten jatkaminenkin olisi voinut olla ihan laillista. Artikkeli. Yle.fi. Julkaistu 16.4.2020. Luettu 27.4.2020.
https://yle.fi/uutiset/3-11306078

Yle Uutiset. 2020. Uusimmat tiedot koronaviruksesta. Päivittyvä uutissyöte. Yle.fi. Julkaistu 17.2.2020. Päivitetty 27.4.2020. Luettu 27.4.2020.
https://yle.fi/uutiset/3-11212596

 

Kommentoi