Tampere
23 May, Thursday
24° C

Proakatemian esseepankki

Lootuskukka-metodiKirjoittanut: Janne Pussinen - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Onko sinulla tavoite tai unelma? Eikö sinulla ole hajuakaan siitä, miten aloittaa tavoitteesi saavuttaminen? Hyppiikö pääsi sisällä apina hakkaamassa symbaaleja yhteen, kun yrität ideoida ratkaisuja, joilla edistää unelmaasi?

Ideointi on monelle vaikein osa design thinking työskentelyssä (muita osia ovat empatia, määrittely, prototyypittaminen ja testaaminen).  Uusien ideoiden vetäminen tyhjästä voi haastavaa ja toki siihen on monta erilaista työkalua jo tarjolla. Tässä kuitenkin yksi työkalu lisää ideointisi työkalupakkiin!

Lootuskukka metodiin tarvitset muutaman A4-paperin (vähintään 9, mielellään enemmän), kynän, ehkä noin 30 minuuttia ja ongelman, unelman, haasteen tai tavoitteen, johon sinulla ei vielä ole ratkaisua. Metodi toimii pääasiassa yksin, mutta siihen voi yhdistää muita ideoinnin työkaluja. Jos ideoitte porukassa, voisitte esimerkiksi suorittaa lootuskukka metodin ensimmäisen osan, valita yhden sen ratkaisuista ja lähettää sen ryhmälle kysymyskaruselliin kiertoon (lisää kysymyskarusellista voit lukea täältä https://bit.ly/2VqeI7U ). Tai vaikka lähettää kaikki kiertoon ja saada palautetta jokaisesta uudesta ratkaisutavasta.

Miten Lootuskukka-metodi sitten toimii? Ota ensimmäinen papereistasi ja taittele se yhdeksän kertaa, kuten alla olevasta kuvasta, jonka varastin artikkelista, josta ensimmäisen kerran luin tästä työkalusta).  Tämä taittelu muodostaa yhdeksän pientä laatikkoa. Kirjoita haasteesi keskimmäiseen laatikkoon. Se on keskipisteesi, aloituspaikkasi ja pahin vihollisesi tällä hetkellä. Kahdeksaan muuhun ruutuun kirjoita kahdeksan ensimmäistä ratkaisua ongelmaasi, kritisoimatta ja arvostelematta ratkaisuja. Englannin kielistä sanontaa lainatakseni, heitä kaikki mitä sinulla on tätä seinää vasten.

Noin. Ehkä kolmessa minuutissa sinulla on 8 ratkaisua ongelmaasi. Mutta lootuskukka ei pysähdy yhteen kukintaan! Ota 8 uutta paperia, taittele ne samalla tavoilla ja kirjoita jokainen alkuperäisistä ratkaisuistasi uuden 8 paperin keskustaan ja kirjoita jokaiseen uuteen ruutuun, miten voisit jatkaa tämän ratkaisun työstämistä. Tämän metodin voi toistaa useaan kertaan ja jalostaa sitä eri suuntiin. Mutta jos oletamme että jokainen pari vie 3min ja ensimmäinen kierros vaatii 9 paperia, on unelma paljon paremmin näkyvissä jo 27minuutin jälkeen! Ja ongelman sijaan sinulla on 64 erilaista askelta miten lähestyä tavoitettasi! Voit toki vielä hankkia lisää askelia ja asettaa jokaisen 64 ratkaisustasi uuden lootuksen keskellä ja kehittää niistä jokaiselle 8 uutta jatkoa, ideoiden 512 eri ratkaisua. Mutta se saattaa olla jo vähän liioiteltua.

Lisää Lootuskukka-metodista voit lukea täältä: https://bit.ly/2vobCGQ

 

 

 

Kommentoi