Tampere
23 May, Thursday
14° C

Proakatemian esseepankki

Yritystoiminnan riskinhallintaKirjoittanut: Säde Tiirola - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Yritystoiminnan riskienhallintaa

Riskienhallinta on yrityksessä tärkeää ennakoimista ja valmistautumista yllättäviin tapahtumiin. On tärkeää miettiä liiketoiminnan jatkuvuuden kannalta, millaisia riskejä on omalla liiketoiminnalla ja miten niihin voidaan varautua ehkäisemällä riskejä – tai peräti konkurssi.

Kriittisiin asioihin valmistautuminen

”Et voi käyttää turhan paljoa aikaa ennakointiin, mutta tärkeintä olisi tunnistaa kriittiset asiat, joihin valmistautuminen voi estää katastrofin, säästää merkittävästi kustannuksia tai varmistaa, ettei projektisi keskeydy.” (https://www.agendium.com/post/projektien-riskienhallinta-valmistaudu-ennalta-ja-rakenna-osaksi-muuta-projektityota).

Ensiksi on tärkeää miettiä, millaisia riskejä liiketoiminnalla on ja miten mahdollisia ne ovat. Karkeasti ajatellen on olemassa sisäisiä ja ulkoisia riskejä. Sisäisiä riskejä ovat esimerkiksi yrityksen omat resurssit, työntekijät ja materiaalit. Ulkoisia riskejä ovat yritykseen esimerkiksi logistiikka, alihankinta luonnon oikut ja sota.

Riskien listaamisen jälkeen pohditaan toimia, joilla voidaan varmistaa jatkuvuus liiketoiminnassa ja sen kannattavuudessa. Toimien pohtiminen on ehkäisevää työtä riskien toteutumiseen. Sisäisiä riskejä voidaan kumota parantamalla toimia. Ulkoisia, yrityksestä riippumattomia riskejä on vaikeampi hallita, mutta mahdollisia seurauksia voidaan minimoida ja tehdä varasuunnitelmia. Riskienhallinnassa on siis kyse samalla riskien toteutumisen ehkäisemisestä kuin mahdollisten seurausten minimoimisesta (https://bisnes.fi/yritystoiminnan-riskit/.)

Mielestäni yksi yrityksen tärkeimmistä asioista on suojata yrityksen liiketoimintaa. Yrityksen kannattaa miettiä seurauksia, joita riskit voivat synnyttää ja miten riskejä voidaan vähentää. On tärkeää puntaroida, mitkä ovat tärkeimpiä riskejä, mihin voidaan lähteä vaikuttamaan ja tekemään varasuunnitelmia seurausten pienentämiselle.

Monet yritykset painivat samankaltaisten ongelmien parissa. Yrityksenä haluan auttaa muitakin yrityksiä pienentämään riskejä ja laatimaan suunnitelmia liiketoimien turvaamiselle yhdessä. Uskon, että yhteistyökumppanien kanssa keskustelu vie yritystä eteenpäin ja varasuunnitelmia on helpompi laatia tarvittaessa yhteisiäkin.

 

Aihetunnisteet:
Kommentit
  • Iida Koskinen

    Tästä olisi mielenkiintoista kuulla, minkälaista riskienhallintaa esimerkiksi ravintoloitsijoilla on ollut. Toimipaikan sulkemiseen on monta erilaista syytä, jotka ovat ravintola-alalla aivan varteen otettavia, kuten ruokamyrkytys tai tuholaiset. Nämä syyt sulkevat aina ravintolan ovet, joten onko näiden pohjalta pohdittuja varasuunnitelmia pystytty käyttämään Korona tilanteessa ja onko näihin edes varasuunnitelmia.

    24.3.2020
Kommentoi