Tampere
18 May, Saturday
9° C

Proakatemian esseepankki

Yrittäjyys ja innovointiKirjoittanut: Helmi Kaihlanen - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Johdanto

Proakatemialla innovointiin liittyvät haasteet ovat meille tuttuja ja koko akatemian aikana olemme olleet osa monia innovaatioprosesseja. Viimeinen syksy huipentuu innovoinnin osalla 24 h innovaatiohaasteeseen, joka on merkittävä tapahtuma. Tänä syksynä osallistuimme koko yhteisön voimin kannustamaan Saawan, Samoan, Kipinän ja Flipin innovointihaastetta, ja täytyy sanoa, että tapahtuma oli upeasti järjestetty ja tarjosi inspiraatiota eri alojen toimeksiantajien kautta. (Proakatemia, 24 h innovointi)

Itse koin tämän syksyn 24 h innovaatiohaasteen kolmannen vuoden tiimiyrittäjänä aivan eri tavalla kuin aiempina vuosina. Ajatukseni vilisivät valtavasti siitä, miten olisin itse lähtenyt ratkomaan toimeksiantoa, ja oli äärimmäisen mielenkiintoista seurata valmistuvien tiimien lopputuloksia. Tämän syksyn haasteessa huomasimme, että rimaa oli nostettu korkealle myös arvosanojen suhteen, mikä toi lisäjännitystä.

Nyt, kun kohtaamme viimeisen koettelemuksen, 24 h haasteen, jokainen Roimalainen varmasti jännittää ja odottaa, miten tulemme suoriutumaan tästä viimeisestä innovaatioponnistuksesta. Tämä haaste ei ainoastaan ole oppimiskokemus, vaan myös mahdollisuus näyttää, miten olemme kehittyneet ja miten voimme soveltaa opittua käytännössä. Innovaatioprosessin intensiivisyys yhdistettynä odotuksiin arvosanoista tekee ensi vuoden syksystä erityisen jännittävän. (Proakatemia, 24 h innovointi)

 

Innovointi

 Innovaatio on laaja käsite, joka kattaa uudet tai parannetut tuotteet, palvelut tai liiketoimintaprosessit sekä näiden elementtien innovatiivisen yhdistämisen. Yrityksen innovaatio tulee ilmi silloin, kun se tuo merkittävällä tavalla uuden tai päivitetyn tuotteen markkinoille. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi isoa muutosta tuotteiden ominaisuuksissa.

Kun yritys lähtee innovoimaan täysin uutta tai lähtee parantamaan nykyistä, se tarkoittaa, että se pyrkii luomaan jotain, mikä erottuu olennaisesti sen aiemmista vaihtoehdoista.

Yrityksen on oltava valmis ottamaan riskejä ja haastamaan vakiintuneita tapoja tehdä tuodakseen markkinoille jotain uutta ja ainutlaatuista. (Tilastokeskus, Nd)

 

Yrittäjyys ja innovointi liiketoiminnan kulmakivinä

 Innovoinnilla on keskeinen rooli yrittäjyydessä. Kun yritys perustetaan, täytyy innovoida tuote tai palvelu. Yrityksen elinkaaren aikana täytyy innovoida lisää uusia tuotteita tai palveluita tai parannella nykyisten ominaisuuksia. Nopeasti muuttuvassa ympäristössä täytyy olla aina

valmis muutoksille, jos yritys ei ole, siirtyvät asiakkaat muualle ostoksille. Niin kuin yksi toimeksiantajista sanoi tämän syksyn 24 h innovointihaasteessa, että täytyy kehittyä, että ei jää nuorten jalkoihin. Yrittäjillä tulee olla kyky nähdä mahdollisuuksia ja ottaa riskejä, siksi toimeksiantajan näkökulmasta 24 h innovointihaasteeseen osallistuminen on loistava mahdollisuus näkemään minkälaista arvoa Proakatemialaiset osaavat antaa yrityksille. (Herranen, 2020, 24-29) (Proakatemia, 24 h innovointi)

Yrittäjä tunnistaa liiketoimintamahdollisuudet ja on valmis ottamaan riskejä niiden hyödyntämiseksi. Innovoinnissa riski liittyy usein epävarmuuteen uusien ideoiden menestyksestä. Innovointihaasteen 24 tunnin aikana tiimit keräsivät valtavasti esimerkiksi asiantuntija haastatteluita sekä dataa yritysten nykyisten asiakkaiden toiveista, joka varmasti vahvistaa toimeksiantajan ajatuksia onnistuneesta innovoinnista. (Herranen, 2020, 24-29) (Proakatemia, 24 h innovointi)

 

 Yhteenveto

 Niin kuin tämän syksyn 24 h innovointihaasteessa nähtiin, yritykset olivat valmiita haastamaan omia vakiintuneita tapojaan. Monet toimeksiantajat jopa yllättyivät esityksen ja raportin laajuuteen ja lavalla olleessaan kertoivat kuinka saivat konkreettisesti apua siihen mihin pyysivätkin.

Innovoinnilla on keskeinen rooli yrittäjyydessä ja liiketoiminnassa. Innovatiivinen ajattelu ja muutosten toteuttaminen ovat oikea kilpailuvaltti, joka uskoakseni korostuu entistä enemmän nykypäivänä. Innolla ja pienellä jännityksellä jään odottamaan miten Roimana lähdemme kehittämään innovointi taitojamme ja kehittymään tiiminä ensi syksyä varten.

 

Lähteet:

 

Herranen, K. 2020. Ketterä kasvu. Alma Talent Helsinki.

Tilastokeskus. Innovaatio. Nd.

Proakatemia. Syksyn 2023,  24 h innovointihaaste.

Kommentoi