Tampere
30 May, Thursday
16° C

Proakatemian esseepankki

Yrittäjät ja urheilijat, samasta puusta veistetty?Kirjoittanut: Jani Bieck - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Yrittäjät ja urheilijat, samasta puusta veistetty?

 

Ei välttämättä uskoisi, mutta menestyvällä yrittäjällä ja huippu-urheilijalla on paljonkin yhtäläisyyksiä. Molemmat tekevät tavoitteidensa eteen kovasti töitä ja siihen omaan juttuun uskotaan loppuun asti, asioita tehdään intohimolla ja se saattaa mennä monen muun asian edelle. Joidenkin ulkopuolisten mielestä tämä tekemisen määrä saattaa olla silkkaa hulluutta, mutta yrittäjältä tai urheilijalta asiaa kysyttäessä vastaus kuuluu; se on rakkaudesta lajiin! Uskomatonta mutta totta, työnteko ei siis ole heidän kohdallaan ikävää! Mitä muita yhdistäviä tekijöitä heidän väliltään lisäksi löytyy?

 

AITO HALU KEHITTYÄ

 

Urheilija haluaa luonnollisesti kehittyä jatkuvasti paremmaksi, jotta hänen on mahdollista saavuttaa tavoitteensa ja olla askeleen edellä kilpakumppania. Kilpailuvietti on kova ja tämä ajaa kuin itsestään urheilijaa eteenpäin. Tavoitteena voi olla esimerkiksi maailmanmestaruuden voittaminen, joten sen eteen on tehtävä kovasti töitä.

Yrittäjällä voi olla selkeä visio, että hän haluaa esimerkiksi työllistää ihmisiä liiketoiminnallaan. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi yrittäjän on ensinnäkin perustettava yritys ja kehitettävä sitä johdonmukaisesti eteenpäin, jotta sen on ylipäätään mahdollista palkata jossakin kohtaa työntekijöitä. Tämäkin vaatii kovaa ja pitkäjänteistä työtä, tästä syystä kaikki eivät todellakaan ole maailmanmestareita tai työantajia.

 

AITO HALU MENESTYÄ

 

Menestystä hakeva ihminen ei varmasti pidä häviämistä vaihtoehtona. Urheilijan kohdalla hopeamitali tuntuu tappiolta ja yrittäjälle kilpailutuksen johdosta menetetty kauppa on suuri pettymys. Näistä mahdollisista vastoinkäymisistä huolimatta voittamisen halu ja unelma jostakin suuremmasta johtaa eteenpäin. Eteenpäin puskeva voima on monilla jopa niin suuri, ettei riitä olla hyvä, vaan halutaan olla parhaita siinä mitä tehdään. Jalkapalloilija Zlatan Ibrahimovicin motto kuuluu esimerkiksi: ”Miksi olla hyvä, kun voi olla paras.” Mielestäni tämä on se merkittävin elementti eli oma kunnianhimo, joka mahdollistaa menestyksen.

 

USKO ITSEESI

 

Epäilijöitä ja viisastelijoita riittää aina. Heikoimpia hirvittää, eikä edes uskalleta kunnolla yrittää. Vahvimmat pärjäävät ja menestyvät. On siis erittäin tärkeää, että uskot oikeasti siihen mitä teet. Sinun on urheilijana uskottava siihen, että pystyt heittämään keihästä päälle 90 metriä ja voittamaan Olympiakultaa. Yrittäjänä sinun on uskottava siihen sinun juttuusi, jotta jaksat viedä sitä kaikesta kilpailusta huolimatta eteenpäin. Suomen suurimman lähdevesipullottajan Finn Spring Oy:n yrittäjä toteaakin, ettei kannata liikaa antaa ulkopuolisten ihmisten vaikuttaa yritystäsi koskeviin päätöksiin. Ole siis itsesi herra tai rouva!

 

ROHKEUS

 

Menestyminen vaatii usein rohkeita päätöksiä. Suomalaisen jalkapalloilijan on lähdettävä jo nuorena hakemaan oppia ulkomailta, jotta tie huipulle on ylipäätään mahdollista. Yrittäjän on elettävä jatkuvassa epävarmuudessa, koska tulot eivät välttämättä ole yhtä säännöllisiä, kuin ne olisivat normaalissa palkkatyössä. Selkeä visio ja unelma ajavat kuitenkin tekemään rohkeita päätöksiä. Tällä nuorella futarilla riskinä on paluu maitojunalla takaisin Suomeen tai yrittäjällä konkurssi, jos yritys ei kannata. Pelolle ei kannata kuitenkaan antaa liikaa valtaa, koska jos ei koita, ei ainakaan voita!

 

LEPO

 

Tämä varmasti tulee monelle yllätyksenä, että levollako sitä menestyy? Mutta näin toteaa yrittäjä Rand Fishkin. Hänen mukaan lyhyemmät kuin kahdeksan tunnin yöunet heikentävät päätöksentekokykyäsi ja yrittäjän, jos kenen on pystyttävä tekemään päätöksiä. Urheilijoilla keho taas palautuu parhaiten levossa, joten sitä asiaa ei missään nimessä saa laiminlyödä. Itsekin huomaan, jos olen muutaman yön nukkunut huonommin, että ajatus karkailee ja on vaikea keskittyä. Olen tehottomampi ja stressaantuneempi, eikä se pidemmän päälle ole hyvä asia. Menestyäksesi sinun on siis nukuttava!

 

Lähteet:

https://www.yrittajat.fi/blogit/nain-sinusta-tulee-menestynyt-yrittaja

https://yle.fi/uutiset/3-9891462

https://www.forbes.com/sites/robertadams/2016/09/06/how-rand-fishkin-created-an-seo-sempire-the-story-of-moz-com/#5d4606f82b90

 

Kommentoi