Tampere
19 May, Sunday
24° C

Proakatemian esseepankki

Yrittäjän pankkikumppanuus-pajaKirjoittanut: Lauriina Matilainen - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 1 minuutti.

Asiaa pankeista 

 

Halusin kirjoittaa tämän esseen, sillä pajassa aiheenamme oli pankit ja niiden toiminta. Huomasimme tiimin kanssa monia uusia asioita, vaikka kaikilla on jokin kokemus pankeista. Haluan tässä esseessä pohtia omia ajatuksia pankeista sekä tuoda esille mitä kaikkea opimme pajasta. Pajassa meidän luona vieraili Akseli Koskela B7 Asunnoista. Hän kertoi meille pankkien toiminnasta sekä erityisesti asuntosijoittamisesta. 

 

Mitä pankit ovat? 

Koskelan mukaan pankit ovat yrityksiä, jotka pyrkivät luomaan omistajillensa maksimaalisen taloudellisen hyödyn. Pankit ovat instituutioita, jotka tarjoavat finanssi-palveluita. Euroopassa pankkeja valvoo ja toimintaa säätelee Euroopan Keskuspankki EKP. Finanssi valvonnan mukaan Suomessa oli pankkeja vuonna 2021 325 erillistä pankkia. 

Pankkien tehtävä on vastaanottaa talletuksia ja myöntää luottoja. Pankit toimivat aktiivisesti raha- ja pääomamarkkinoilla eli ostavat, myyvät ja välittävät erilaisia rahoitusmarkkinoita. On hyvä muistaa, ettei pankit kuitenkaan ole virastoja. (Koskela 2024.) 

Erilaisia pankkeja ovat esimerkiksi: vähittäispankit, yrityspankit sekä investointipankit. Todellisuudessa suurin osa on näitä kaikkia. Lisäksi pankit tarjoavat sijoitustoimintaa. Pankit sijoittavat sinne, mistä arvioivat saavansa sijoituksilleen parhaan tuottoriskisuhteen. Kuitenkin todellisuudessa monet viranomaiset sekä EKP säätelee sitä, minkälaisia sijoituksia pankit saavat tehdä ja missä suhteessa esim. Kotitalouksia ja yrityksiä tulee rahoittaa. ( Koskela 2024. ) 

Puhuimme pajan motorolassa siitä, mitä opimme. Monelle tuli uutena tietona Bulletlaina. Bulletlaina on Koskelan mukaan kertalyhenteinenlaina eli laina, joka maksetaan muutaman vuoden sisällä takaisin. Lisäksi kävimme läpi asiaa opintolainasta, jolloin huomasimme sen olevan monelle vielä tuntematon, vaikka sitä olisi käytössä.  

Pohdinta 

Pääsimme tässä pajassa oppimaan enempi teoriapainotteisesti pankkien toiminnasta, mutta pystyimme yhdistämään sitä tiimimme toimintaan. Kävimme läpi omia kokemuksia lainoista sekä opintolainasta, jonka ansiosta opin itsekin uutta.  

Huomasimme haasteeksi teoriapainotteisissa pajoissa sen, että dialogi meinaa jäädä helposti. Varsinkin, jos pajaan tulee vierailija. Tästä keskustelimme motorolassa ja jatkossa aiomme kiinnittää tähän huomiota.  Muuten paja oli erilainen ja mielenkiintoinen. Etenkin ensimmäiseksi pajaksi vaihdon jälkeen oli kiva saada teoriapainotteinen paja.

 

Lähteet 

Koskela, A. 2024. Powerpoint-esitys. Viitattu 6.3.3024 

Kommentoi