Tampere
29 May, Wednesday
25° C

Proakatemian esseepankki

Yrittäjäksi?Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

 

Vihdoin sain käsiini Taivas + Helvetti –kirjasarjan toisen osan, jossa on lisää yrittäjien tarinoita. Se on aina ollut kirjastossa lainassa, enkä yhtään ihmettele. Tositarinat kiehtovat! Kirja on täynnä toinen toistaan erilaisempien yrittäjien kertomuksia niin taivaallisesta kuin helvetillisestäkin yrittäjyydestä. Kirja sai minut pohtimaan mm. seuraavia aiheita:

 

 

Yrittäjyys vai palkkatyö?

 

Opiskelen yrittäjyyttä, mutta vieläkin kiinnitän tottuneesti huomiota työnhakuilmoituksiin työ- ja elinkeinotoimiston nettisivuilla ja pohdiskelen, että kuulostaapa mukavalta vakituinen palkkatyö tuossa ja tuossakin firmassa. Hetken kuluttua havahdun ajatukseen, että ”Hei! Opiskelen Proakatemialla, miksi edes luen näitä työnhakuilmoituksia palkkatöitä silmällä pitäen. Olenhan monesti jo todennut minua kiehtovan yrittäjyyden paljon enemmän kuin palkkatyön”. Siitäkin huolimatta, että ns. normaalissa palkkatyössä arvostan turvallisuuden tunnetta, joka syntyy mm. säännöllisistä tuloista sekä usein työn rutiininomaisuudesta. Unelma yrittäjyydestä pääsee vain välillä unohtumaan mielestäni, koska alitajunnassani toistan vanhaa käytösmallia ja yritän pysyä mukavuusalueellani tuttujen ja turvallisten palkkatöiden parissa.

 

Olin hiljattain tekemässä projektia eräässä tavaratalossa. Projekti tuntui minulle omalta, sillä olen työskennellyt aiemmin useamman vuoden kaupanalalla, jonka kautta myymäläympäristössä toimiminen on minulle tuttua. Lisäksi pidän asiakaspalvelutyöstä. Vaikka en sinällään ehkä oppinut paljoakaan uutta, niin projekti oli kuitenkin opettavainen ja ajatuksia herättävä kokemus. Se sai minut pohtimaan uudelleen sitä, miksi haluaisin tulevaisuudessa yrittäjäksi.

 

Myyjän työhön tavaratalossa minun olisi superhelppo ”jämähtää”, koska se on mukavaa, tuttua ja toimeentulo olisi vakaata. Tunnen kuitenkin itseni jo niin hyvin, että kyllästyisin siihen aina vain nopeampaa ja nopeampaa. Tiedän, että haluan tehdä vapaasti asioita, joissa voin käyttää riittävästi luovuuttani, kehittää itseäni ja elättää itseni sillä. Voinkin siis todeta, että onneksi kyseessä oli vain opettavainen lyhytluontoinen projekti ja voin edelleen jatkaa entistäkin varmemmalla mielellä tulevaisuuteni pohtimista yrittäjänä.

 

 

Yrittäjänä olen tehnyt kaikkea muuta kuin mitä osaan. Olen ollut 80-prosenttisesti epämukavuusalueella.” – yrittäjä Susanna Rantanen

 

 

 

Yritysidea?

 

Olen jo pitkään pohtinut omaa yritysideaa ja kirja avasi aiheen mietinnän uudelleen. Mikä kirjan yrittäjiä yhdistää? Miten he ovat ”keksineet” myydä tiettyä asiaa/palvelua tai miten he ovat päätyneet tietylle alalle? Mielestäni heitä yhdistää rohkeus ja intohimo, unelma ja/tai sattuma. Toisilla yrittäjillä on vahva intohimo tiettyyn tekemiseen, joka on rakentunut vaikkapa rakkaan harrastuksen myötä tai he ovat saaneet huikean idean, jonka haluavat toteuttaa. Toiset taas ovat hypänneet täysin tuntemattomalle toimialalle sattuman kautta, esimerkiksi jatkaakseen jonkun toisen aloittamaa yritystä.

 

Oman yrityksen ”keksiminen” ei siis useimmille yrittäjille tule väkisin eikä yritysidea tipahda mieleen kuin salama kirkkaalta taivaalta. Harvassa ovat he, joilla on ollut pienestä tytöstä tai pojasta asti sama unelma loppuun hiottuna toteutukseen valmiina. Mutta mitä tehdä, jos haluaisi kovasti yrittäjäksi, mutta ei vaan keksi mitä yrittäisi? Voiko yritysidea tulla mieleen väkisin? Voiko pakottaa luovuuden esiin? Itse olen käyttänyt tuhottomasti aikaani pohtiakseni hyvää ideaa ja omaa unelmaani, jonka voisin toteuttaa tiimiyrittäjänä Proakatemialla tai vaikkapa myöhemmin tulevaisuudessa. Olen käyttänyt myöskin turhautumiseen vähintäänkin saman ajan ja ahdistunut täysin. Tämä ajatusmalli ei siis toimi. Olen vihdoin todennut, että ajatuksilleen täytyy antaa aikaa, jotta luovuus pääsee vapaaksi.

 

Nyt olen siis tarkoituksella yrittänyt lopettaa liiaksi tämän ”mitä yrittäisin” – ajatuksen pyörittämisen. Uskon, että oma yritysidea tai unelma herää, kun sitä vähinten odottaa. Ja miksipä pitäisi olla yksi hyvä ja suuri idea? Miksi ei voisi olla useampikin kokeilemisen arvoinen pieni idea? Taidan siis olla onnekas, että opiskelua on vielä jäljellä 1,5 vuotta, koska Proakatemialla voin jatkaa ideointia ja yrittää halutessani lähes mitä mieleen juolahtaa. Tällä hetkellä koitan pitää mielen mahdollisimman avoimena, kokeilla uusia asioita ja tutustua ihmisiin. Ideat tulevat, kun ovat tullakseen.

 

Pohdinnassani on myös ollut se, että mitäs sitten, kun vihdoin oma idea tai unelma selkiytyy? Sen tiedän, että silloin on annettava palaa!

 

 

Silloin kun työ tuntuu harrastukselta eikä työltä, silloin yrittäjyys on sinun ammattisi.” – yrittäjä Mohamad Darwich

 

 

 

 

Aihetunnisteet:
Kommentit
Kommentoi