Tampere
24 May, Friday
26° C

Proakatemian esseepankki

Yleistietoa kahvilajikkeistaKirjoittanut: Aaro Berg - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Eri kahvilajikkeita on noin 60 kpl (joidenkin lähteiden mukaan jopa 120 kpl), mutta näistä vain kaksi hallitsee maailman kahvituotantoa. Kaksi tunnetuinta kahvilajiketta ovat arabica (Coffee arabica) ja robusta (Coffea canephora). Arabica on kaupalliseen tarkoitukseen arvokkaampi ja sitä viljellään 2 / 3 koko maailman kahvintuotannosta, kun taas robustaa vain 1 / 3. Brasilia on maailman suurin arabica-kahvintuottaja, kun taas Vietnamissa viljellään ylivoimaisesti eniten robusta-kahvia. Vaikka suurin osa Vietnamissa viljellystä kahvista on robustaa, arabica-kahvin tuotantoa kehitetään jatkuvasti. Sieltä löytyy myös maailman parhaimmat arabica-kahvit.

Arabica-puita kasvatetaan siemenistä, jotka poimitaan emopuiden kypsistä marjoista ja istutetaan taimitarhaan. Kahvipuut kukkivat ja tuottavat kypsiä marjoja 3-5 vuotiaina. Marjojen kypsymisaika on 9 kuukautta ja yksi puu tuottaa noin 1-5 kg marjoja. 5-6 kg marjoja saadaan kilo kahvipapuja. Kahvipapujen kofeiinipitoisuus on 0,8-1,4%. Arabica on kahvilajikkeesta haastavampi viljellä, sillä menestyäkseen se tarvitsee lämpimiä päiviä ja kylmiä öitä. Ihanteellinen kasvupaikka arabicalle on ylängöt, jotka sijaitsevat 1000 –
2200 metriä merenpinnan yläpuolella. Arabica-kahvin makujen kirjo on monivivahteinen ja aromikas. Arabican makuja kuvaillaankin rikkaaksi, vivahteikkaaksi sekä hienovaraiseksi ’’kuin nauttisi tuoretta, raikasta ja hedelmäistä viiniä’’.

Robusta-puut kasvavat pistokkaista, jotka on istutettu taimitarhassa ja myöhemmin siirretty viljelmille muutaman kuukauden ikäisenä. Robusta-marjojen kypsymisaika on 10 -11 kuukautta. Papujen kofeiinipitoisuus on 1,7 – 4%. Robusta-puita on helpompi viljellä, koska niillä on parempi vastustuskyky taudeille sekä ne ovat mukautuvaisempia vaihteleviin sääolosuhteisiin kuin arabica-puut. Ne eivät ole arkoja kuumuudelle, sillä robusta-puut kasvavat lämpimässä 20- 30 asteen lämpötilassa. Ihanteellinen kasvukorkeus robustalle on 0 – 900 metriä merenpinnan yläpuolella. Robusta-kahvi on kahdesta kahvilajikkeesta helpompi vaihtoehto kasvattaa, ja tämä on edesauttanut sen leviämistä Länsi- Afrikasta aina Kaakkois-Aasiaan, Intiaan ja Brasiliaan asti. Robustan voimakas maku jakaa mielipiteitä puolesta ja vastaan. Vaikka robusta-kahvin makujen kirjo ei ole yhtä moniulotteinen ja aromikas kuin arabicalla, voi laadukkaasti tuotettu robusta yllättää juojansa yksinkertaisen miellyttävällä maullaan. Laadukkaassa robusta-kahvissa maistuu yllättävän vahva täyteläisen suklaan maku, jossa on ripaus hedelmien vivahteita.

Kahvin sadonkorjuu alkaa Vietnamissa lokakuussa ja kestää helmikuuhun asti. Kahvit poimitaan yleensä käsin, sillä kone ei pysty erottamaan raakoja marjoja kypsistä. Vain kypsistä kahvimarjoista tulee hyvää kahvia. Raa’at marjat jätetään oksiin kypsymään.

Kahvi prosessoidaan mahdollisimman pian, suosituksen mukaan kaksi päivää poimimisen jälkeen, jotta kahvi ei mene pilalle. Kahvia voi käsitellä monella eri menetelmällä. Näistä yleisimpiä käytettyjä menetelmiä ovat pesu (washed), aurinkokuivaus (natural) ja näiden välimuoto puolipesu (semi-washed, honey). Prosessoinnin jälkeen kahvipavut lajitellaan koon mukaan. Vietnamissa kahvit lajitellaan neljän eri koon mukaan S14, S16, S18 ja S20. Mitä isompia kahvipavut ovat, sitä kalliimpia ne ovat. Isommista kahvipavuista saa paremmat kahvit, koska kahvi on saanut kasvaa ja kehittyä rauhassa verrattuna pienimpiin kahvipapuihin. Tällä hetkellä Kahvikeisarinna käyttää kahvipapuja kokoa S18. Lajittelun jälkeen kahvit pakataan ruskeisiin juutisäkkeihin (60kg), joita sitten myydään eteenpäin.

 

 

 

 

 

Lähteet

‘https://www.lily.fi/blogit/kahvia-kiitos/kahvin-tarina/

‘https://www.kahvi.fi/pensaasta-paahtimoon/kahvin-viljely/tiesitko-taman-kahvin-viljelysta.html

‘https://www.paulig.fi/vastuullisuus/matkan-vaiheet/yleista-kahvista/arabica-vai-robusta

‘https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kahvi-suomi-voi-viela-huokaista-helpotuksesta-kitkera-robusta-haastaa-arabicaa-latinalaisessa-amerikassa-mutta-ei-viela-syrjayta-suosikkipapua/6763606#gs.5mq14s

Kommentoi