Tampere
20 May, Monday
12° C

Proakatemian esseepankki

Yhdessä oivaltaminen opettaaKirjoittanut: Johanna Kinnunen - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Oppiminen työssä
Päivi Kupias
Raija Peltola
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Minun tulee hypätä laivaan. Luottaa, että laiva ei uppoa. Olla kärsivällinen opettelemaan laivan ohjaamista. Ohjaamaan opin etsimällä tietoa oletuksiini, keskustelemalla ja pohtimalla muiden kanssa. Loppupeleissä täytyy vain uskaltautua ohjaamaan itse ja antaa käytännön opettaa.

Tekstikatkelma on ensimmäisestä oppimissopimuksestani syksyltä 2021 vastauksena kysymykseen ”Miten pääsen sinne?”. Teksti kertoo siitä, miten ajattelen oppivani ja pääseväni johonkin haluamaani päämäärään. Koko 1,5 vuoden Proakatemiamatkan jälkeenkin voin allekirjoittaa tuon tekstikatkelman. Opin käytännön kautta ja vuorovaikutuksessa muiden kanssa.

”Yhdessä oppimisessa on voimaa” (Kupias & Peltola 2019). Vuorovaikutuksessa molemmat osapuolet vaikuttavat toisiinsa. Oivalluksia syntyy vahingossa, kuten oppimistakin. Ääneen pohtiminen ja ajatteleminen voivat avata tien oivalluksille. On ollut hienoa opiskella tiimissä, jossa on saanut jakaa ajatuksia, pohtia ja keskustella. Se on avannut uusia näkökulmia, opettanut uusia asioita ja kehittänyt itseäni. Ympärilläni on ollut turvallista jakaa ajatuksia ja pohtia asioita ääneen. Mikäli näin ei olisi ollut, tuskin olisin oppinutkaan niin paljon. Ryhmällä on iso vaikutus yksilöön. Ryhmä voi tyrmätä ideoita, innostaa, latistaa tai vahvistaa. Näin ollen tiimillä ja ympärillä olevilla ihmisillä voi olla oppimiseen jouduttavia, helpottavia, hidastavia tai estäviä vaikutuksia.

Olen jännän äärellä kohta vastavalmistuneena fysioterapeuttina. Kaikki se tieto, mitä olen elämäni ja koulutukseni aikana saanut, tulisi viedä työelämään. Käytäntö on opettanut minulle kaikista eniten. Ihan sama, mistä asiasta on ollut kyse. Kun on päässyt viemään oppeja käytäntöön, olen saanut palautteen, millä tasolla oppimiseni on. Onnistuin tai epäonnistuin. Vaikka epäonnistuin, niin opin siitä. Oli kyse sitten vuorovaikutustilanteesta, fysioterapeuttisesta tutkimisesta, myynnistä, taloudesta tai yrittäjyydestä.

Täytyy uskaltautua ja olla rohkea. Se on isoin asia, minkä olen oppinut koko Proakatemiamatkan aikana. En niinkään voi sanoa, että olen oppinut paljon yrittäjyydestä. En tiedä edelleenkään, että mitä kaikkia papereita minun tulisi täytellä, jos perustaisin osuuskunnan.  Olen oppinut menemään entistä enemmän epämukavuusalueelle. Uskaltanut kohdata omia pelkoja. Sitähän se yrittäjyys on, yrittämistä ja kokeilua, ainakin minulle. Olen tehnyt asioita, joita en ikinä ajatellut tekeväni. Olen löytänyt itsestäni potentiaalia asioihin, mihin en kuvitellutkaan itsestäni olevan. En ole löytänyt niitä yksin. Olen löytänyt niitä yhdessä tiimini kanssa. Kiitos siitä kuulu heille.

Yhdessä oivaltaminen, se on minusta niin iso rikkaus, että siitä täytyy pitää kiinni.

Aihetunnisteet:
Kommentoi