Tampere
24 Apr, Wednesday
5° C

Proakatemian esseepankki

Walt DisneyKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

 

Olen nähnyt lukuisia Disney elokuvia, niin pienenä kuin vanhemmalla iällä, niinkuin varmaan sinäkin. En kuitenkaan ole koskaan tullut miettineeksi, mistä kaikki on lähtenyt. Kyllähän kaikki tuntee Walt Disney logon ja laulun elokuvien alussa, mutta kuinka moni tietää kaiken mitä sen takana on? Paneuduimme tähän asiaan yksi päivä pajassa koko tiimin voimin, pidimme siis Walt Disney pajan. Paja ammensi omaa näkemystäni Disneystä yhtiönä ja mitä kaikkea on tapahtunut ennen kuin kukaan meistä on edes kuullut nimeä Disney. Neljän katsotun dokumentin jälkeen asia vaikuttaa kokoajan vain kiinnostavammalta. Mitä voin itse oppia heidän tarinastaan? Miten heidän päämäärätietoisuuttaan voi soveltaa omaan tekemiseen? Miten jollain voi olla niin vahva usko omaan tekemiseen? Tällaisia kysymyksiä dokumentit ja Internetistä tutkittu tieto sai minut pohtimaan.

Walter Elias Disney eli tutummin Walt Disney on siis elokuvatuottaja, animaattori ja käsikirjoittaja. Hän on on syntynyt 1901 Chicagossa jonka jälkeen elämä on vienyt ympäri Amerikan mannerta hänen havitellessaan omia unelmiaan. Walt oli nuoruudessaan keskiverto opiskelija, mutta toisaalta teki samalla paljon töitä isänsä työpaikalla lehdenjakajana. Walt innostui jo nuorena piirtämisestä ja pääsikin harjoittelemaan piirtämistä lehden pilapiirtäjänä. Walt oli myös ensimmäisessä maailmansodassa noin vuoden ajan.

Kun Walt palasi sodasta vuonna 1919 hän halusi alkaa luoda omaa uraansa. Disney oli vain hetken töissä muilla kunnes perusti ensimmäisen oman yrityksensä. Disneyn ensimmäinen yritys hänen ystävänsä kanssa tuotti hyvin ja Walt innostui liiketoiminnasta, kunnes liikekumppani jätti hänet ja liike ei tuottanut enää rahaa. Tämän jälkeen Disney lähti töihin Film Adis yritykseen, jossa hän pääsi ensimmäistä kertaa tekemään eläviä kuvia. Näin hän alkoi iltaisin tekemään autotallissaan lyhyitä elokuva-animaatioita, joita hän myi teatteriyhtiöihin. Walt päätti taas lähteä pois muilta ja perusti seuraavan oman yrityksensä Laugh-O-Gram Films yhtiön, johon hän sai sijoittajilta 15 000 dollaria. Yhtiössä oli jo töissä hänen lisäkseen 11 ihmistä ja he tekivät satuanimaatioita, kunnes heidän tilaajansa meni konkurssiin ja täten myös Disneyn yhtiö joutui vararikkoon 1923. Tämän jälkeen Walt aikoi jättää piirrettyjen elokuvien alan ja muutti Hollywoodiin setänsä luokse. Walt pyöri Hollywoodissa katsomassa kuinka elokuvia tehdään, mutta ei kuitenkaan saanut sieltä töitä.

Tämän jälkeen piirrosfilmien levittäjä kiinnostui Disney aiemmin keskeneräiseksi jääneestä Liisa Ihmemaassa -filmistä ja tilasi Waltilta kuusi uutta filmiä 1 500 dollaria kappaleelta. Walt hankki mukaansa veljensä Royn ja näin perustettiin Disney Brothers Studio vuonna 1923 ja Waltilla oli taas uusi yritys, hänen kolmas yrityksensä vain 22 vuoden iässä. Yritys julkaisi ensimmäisen Liisa-elokuvan vuonna 1924 ja vain kaksi vuotta tämän jälkeen yrityksen nimeksi muuttui Walt Disney Studio. Nimen muutos johtui yksinkertaisesti Waltin tahdosta tuoda hänen nimensä esille, koska hän loi elokuvat ja hänen veljensä Roy pysytteli talouspuolen asioissa. Liisa Ihmemaassa tuotannon jälkeen Walt kehitti Osku Kanin ja juuri kun Osku lähti leviämään, levitysyhtiön johtaja sai käännettyä tekijänoikeudet itselleen ja Disney koki taas kovan takaiskun. Kun Walt oli taas kokenut uuden takaiskun, hän päätti kehittää jotakin uutta. Kun hänen yhtiökumppaninsa loi hahmolle ulkonäön ja liikkeen, loi Walt hänelle luonteen ja äänen. Näin syntyi Mikki Hiiri. Höyrylaiva Ville oli ensimmäinen piirroselokuva, jossa oli äänet ja se sai yleisön täysin sekaisin. Vaikka Mikki Hiiri piirroselokuvat lähtivät huimaan nousuun, ei Walt tyytynyt tähän.

Vuonna 1934 Walt oli vakuuttunut, että hänen täytyy tuottaa pitkä piirroselokuva. Walt valitsi elokuvan aiheeksi Lumikin ja päätti tehdä siitä täysin uudenlaisen. Hän otti käyttöön uudenlaisia laitteita, kuten monitasokameran ja 3 vuotta myöhemmin 1937 Lumikki ja seitsemän kääpiötä tuli elokuviin. Se oli ensimmäinen pitkä piirroselokuva Yhdysvaltojen historian aikana. Lumikin jälkeen Disney päätti tuottaa kolme muuta pitkää piirroselokuvaa, mutta ne olivat kaikki tappiollisia ja taas yritykselle tuli taloudellisesti tiukkaa. 1940-luvun vaikeina aikoina Disney ei voinut tehdä enää täyspitkiä elokuvia vaan joutui tyytymään lyhyihin elokuviin. Hän keräsin myös Alaskassa kuvaamansa materiaalin hylkeistä yhteen ja teki luontoelokuvan Hyljesaari. Tämä luontoelokuva on pohja lähes kaikille luontodokumenteille, mitä sen jälkeen on maailmassa tehty.

1950 vuonna julkaistu Tuhkimo oli menestys ja yhtiö selvisi veloistaan. Walt oli tarkka hänen nimestään ja kuinka se kuvaa yhtiön mainetta. Disney pyöritti 1950-luvun puolessa välissä omia televisio ohjelmia Disneyland ja Mikki Hiiri-kerho. Vuonna 1995 Disneyn kaikken isoin projekti Disneyland-teemapuisto avasi ovensa. Tämä Waltin hulluin idea otettiin vastaan yllättävän hyvin ja puistossa kävi seitsemän ensimmäisen viikon aikana yli miljoona vierasta. Disney innostui Disneylandista niin kovasti, että hän alkoi jo suunnitella kokonaisen kaupungin kokoista Epcot hanketta. Hanke ei kuitenkaan koskaan päässyt toteutukseen asti.

Maija Poppanen valmistui 1964 ja Disney saavutti perhe-elokuvillaan suursuosion. Walt Disney menehtyi vuonna 1996 ja se oli järkytys niin hänen lähipiirilleen, työntekijöilleen, kuin koko Amerikallekkin. Disneylle myönnettiin elämänsä aikana 26 henkilökohtaista Oscar-palkintoa, mikä on vielä tänä päivänäkin enemmän kuin kenellekään muulle on koskaan myönnetty.

Mitä hän antoi minulle

Walt Disney on hyvä esimerkki maailman luokan menestyjästä, joka nousi aina yhden kerran enemmän kuin kaatui. Hänen tarinansa saa miettimään, mistä itse löydän tuollaisen intohimon tehdä juuri sitä mistä tykkään ja rakentaa omaa uraa haluamaani suuntaan huolimatta siitä, minkälaisia ongelmia eteen tulee. Kuitenkin, jokainen liike vaikuttaa olleen tarkkaan suunniteltu. Walt oli visionääri jonka ideat eivät pysyneet aina toteutuskelpoisina. Hän tarvitsi ympärilleen lukemattoman määrän ihmisiä, jotka mahdollistivat suurten ideoiden toteutuksen. Tästä oppii myös sen, että kaikkea ei tarvitse aina tehdä itse ja mielestäni tätä ajetaan akatemialla hyvin eteenpäin, mutta itselleni se ei aina meinaa iskostua omaan päähän. Suurimmat opit, mitä Walt Disneyn tarina ja teot minulle on antanut, on usko itseen ja omaan visioon sekä se, ettei kukaan menesty yksin. Jos haluaa menestyä ja vaikuttaa, täytyy asioita katsoa erilaisesta näkökulmasta ja uudistaa. Tätä Walt toteutti koko elämänsä ajan, hän toi kansalle uutta, hän halusi muuttaa maailmaa, hän halusi uudistaa koko elokuva-alaa ja sen hän teki.

 

Lähteenä tuotokselle toimii:

https://areena.yle.fi/1-3037581

 

 

Kommentoi