Tampere
22 May, Wednesday
21° C

Proakatemian esseepankki

Vuorovaikutuksen lisääminen tiimissä etäaikanaKirjoittanut: Kukka-Maaria Halme - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tiimimme Nelly otti puheeksi tiimin sisäisen vähäisen vuorovaikutuksen eräässä oppimistiimin palaverissa. Kiitos Nellylle tästä keskustelun aloituksesta, se sai itsenikin pohtimaan asiaa. Olemme aikaisemminkin puhuneet siitä, onko Revenassa tällä hetkellä väylää keskustella kuulumisista tai mieltä painavista asioista. Ainoat yhteiset hetket meillä on tällä hetkellä pajat, jotka on suunniteltu tukemaan tavoitettamme ”bisnesälyn kehittäminen” sekä viikkopalaveri, jossa joka toinen viikko käydään tiedostusasiat läpi. Aloin miettimään omalla kohdallani missä tilanteessa haluaisin tuoda asioita tiimille, jos minulla olisi esim. ikävämpiä uutisia. Viikkoaikataulusta en löytänyt hetkeä, jolloin kokisin sopivaksi kertoa tiimille asioita omasta elämästäni. Toki monet asiat tulee käytyä useiden ihmisten kanssa läpi henkilökohtaisesti, mutta miten käy niiden ihmisten kenellä ei ole vielä syviä ihmissuhteita muiden revenalaisten kanssa. Uskon, että tiimiytyminen lähtee yksilöiden välisistä ihmissuhteista, mutta en tällä hetkellä itsekään luo uusia ihmissuhteita Revenan sisällä. Laitan viestiä ja vietän aikaa vain lähimpien ystävieni kanssa. Vieraantuminen yksilöistä on alkanut ja kynnys ottaa yhteyttä kasvaa.

Olemme oppimistiimin kanssa keksineet muutamia keinoja, joilla lisäisimme revenalaisten vuorovaikutusta tämän kevään aikana. Pyrimme löytämään lisää tilaa rennommalle keskustelulle ja syvälliselle pohdinnalle.

 

Tällä hetkellä käytössä / tulossa:

  1. Oppimistiimin pienpajat. Olemme oppimistiimin kanssa järjestäneet joka toinen perjantai 2-3 tunnin pienpajan. Pienpajoissa on yleensä aiheena jokin tiimiä koskettavat aihe, josta voidaan keskustella rennolla otteella. Tämän lisäksi pajoissa on keskusteltu paljon kuulumisista ja kaikesta muusta. Viimeksi esimerkiksi keskustelimme mökkipajasta etäaikana, hiihtoloma suunnitelmista sekä lapsuudessa opituista käytösmalleista ja traumoista. Eli asioita, joista keskustelen yleensä ystävien kanssa. Pajat ovat vapaa-ehtoisia ja niihin saa osallistua kuka vaan, joten niissä tulee juteltua eri ihmisten kanssa. Meillä on muutenkin ollut Revenassa haasteita saada syvällistä keskustelua isossa ryhmässä, joten koska pienpajat ovat vapaaehtoisia, porukka on pienempi ja mukana on henkilöitä, jotka ovat valmiita keskustelemaan.
  2. Weekly Challenge. eli viikkohaaste on oppimistiimin luoma konsepti, jonka starttaamme hiihtoloman jälkeisellä viikolla. Oppimistiimi siis julkaisee teamsiin joka viikko haasteen, joka suoritetaan itsenäisesti. Haasteen tavoitteena on lisätä vuorovaikutusta tiimiläisten kesken. Haasteen suorittamisesta julkaistaan aina kuva teams-postauksen kommentteihin, näin näemme myös toisiamme suorittamassa haastetta. Haasteen tehtävät ovat pieniä, joten jokaisella on viikon aikana mahdollistaa toteuttaa ne. Esimerkkejä haasteesta: Tapaa toista revenalaista livenä tai rikkinäinen puhelin (Oppimistiimi aloittaa tarinan, joka kirjaimellisesti kerrotaan toiselle puhelimessa ja viimeinen tarinan kuullut kirjoittaa oman versionsa teamsiin). En halua paljastaa parhaita ideoita esseessä, jotta yllätys säilyy Revenan sisällä. Mutta tiimien hr tai bl voitte laittaa viestiä, niin jaan meidän haaste-ideat teidän tiimille. Voin myös paljastaa koko haasteen sisällön esimerkiksi kommenteissa, kun se on saatu Revenassa suoritettua.
  3. Ulkoilu. Olemme tiimin kanssa käyneet pari kertaa Kintulammen laavulla pitämässä pajaa sekä ulkoilemassa luontopoluilla. Tuli myös idea, että pajoja pitäisi baarien tms. ulkoterasseilla, jotka ei ole tällä hetkellä käytössä. Käytännössä olisimme ulkona ja turvavälit on helppo toteuttaa. Kaikille olisi kuitenkin tuoli ja mahdollisesti lämpölamppuja. Tämä idea on vasta käynnistystasolla, joten käytännön ideoita otetaan vastaan.
  4. Etäpelit. Esimerkiksi kahoot tietovisat ja virtuaalinen piirrä & arvaa on toiminut Revenassa hyvin. Nämä tulisi tosin aina olla jonkin pajan tai palaverin yhteydessä. Erilliset taukopelit tai kahvittelu hetket ei ole saaneet kannatusta tiimiltä. Mielestäni ’’etäkahvittelujen’’ ei tarvitsekaan toimia. On turha koittaa saada aikaiseksi samanlaista vuorovaikutusta kuin läsnä ollessa. Kuten yrittäjyys yleensäkin, etäily vaatii luovia ratkaisuja ja uusia keksintöjä. Perinteiset kahvihetket toimivat läsnä, etänä toimii jokin muu.

 

Millaisia vuorovaikutusta lisääviä keinoja muissa tiimeissä käytetään?

Kommentoi