Tampere
26 May, Sunday
19° C

Proakatemian esseepankki

Vuoristoradassa eläminen syö luovuudenKirjoittanut: Sade Elo - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Olen ollut aina esseiden kirjoittamisessa reilusti edellä muita ja tekstiä on syntynyt helposti ja aihe on usein vain suorastaan hypähtänyt mieleeni, koen siis olleeni erittäin luova ja rikas mielikuvitukseltani. Olen jopa kummastellut, miten tiimissä toiset kamppailevat esseiden kirjoittamisen kanssa ja se on kuulemma tuntunut haastavalta. Olen yrittänyt tuputtaa omia vinkkejäni esseisiin ja keskusteluihin, että mikä auttaa itseäni luovuuteen ja kirjoittamiseen, kutakuinkin niin, että ” sen kun vaan kirjoitat”. Nyt voin todeta, että mikä bullshit- vinkki.

Olen koko kevään kamppaillut esseiden kirjoittamisen sekä oman luovuuteni kanssa. Olen kerännyt läppärilleni kansion nimeten sen ”keskeneräiset esseet” ja nyt sen avatessani siellä oli 8 (!!!) keskeneräistä esseetä, jotka syystä tai toisesta ovat jääneet keskeneräisiksi ja tuntuneet liian vaivalloisilta saattaa loppuun. Tämä on siis todella kummallista minulle, joka kirjoitti aiemmin helposti kolmen pisteen esseen hetkessä. Nyt ensimmäistä kertaa akatemia-aikanani pelkään myös, että esseesakko napsahtaa omalle kohdalleni.

Mikä on sitten muuttunut?

Kunpa tähän olisi jokin yksiselitteinen vastaus. Viimeisen puolen vuoden aikana kalenterini on ollut aivan liian täynnä, eikä helpotusta siihen ole näkyvissä hetkeen. Väsymyksestä voitto- artikkelissa (2009) Katariina Malmberg kirjoittaa, että väsynyt ihminen on ärtyneempi ja alakuloisempi kuin virkeä. Malmberg toteaa, että väsyneenä on lisäksi vaikeaa olla luova. Jos ei nuku riittävästi, turvautuu helposti vanhoihin rutiineihin eikä jaksa edes pohtia, miten asiat voisi tehdä toisin. Eihän tämä tieto varsinaisesti kenellekäkään uutta ole, mutta kenties siinä mielessä yllättävää, että en varsinaisesti koe itseäni yltiömäisen väsyneeksi. Toki nyt tarkastellessani omaa käytöstäni ja kadonnutta luovuuttani tunnistan itseni tuosta väsyneen kuvailusta.

Toiseksi selitykseksi kadonnutta luovuuttani ja kirjoitusintoani kohtaan pohdin motivaation laskua. Olen tarkastellut edellisiä esseitäni ja näin jälkikäteen ollut tyytymätön niihin. Olenko kirjoittanut oikeista ja tärkeistä aiheista vai vain räntännyt menemään, mitä tekee mieli? Tämä on nostanut kynnystä akateemisia esseitä kohtaan ja tämänkin esseen kohdalla mietin, että taasko tästä tulee tällainen itsereflektointi essee lisää kokoelmiin, puuh.

En koe olevani perfektionisti, mutta luettuani Lauri Seppälän (2022) artikkelin aiheesta, pystyin samaistumaan moneen kohtaan siinä. Seppälä on haastatellut psykologivalmentaja Anu Tevanlinnaa, joka kertoo, että aikuisilla täydellisyyden tavoittelu näkyy arjessa usein suorittamisena, joka voi ulottua kaikille elämänalueille. ”Niin töissä, kotona, vapaa-ajalla kuin vanhemmuudessakin rima on kohtuuttoman korkealla. Kodin pitää olla tip-top, töissä täytyy tehdä huippulaatua ja harrastuksissa pyrkii huipputuloksiin. Ihminen saattaa piiskata itseään tekemään jatkuvasti, jolloin palautumiselle tärkeä joutenolo ja rentoutuminen käyvät mahdottomaksi”, Tevanlinna (2022) kertoo. Jatkuva suorittaminen ja taipumus perfektionismiin saa arjen helposti tuntumaan raskaalta ja ilottomalta puurtamiselta.

”Usein ulospäin kaikki voi näyttää olevan kunnossa, kulissit ovat kunnossa, mutta täydellisyyden tavoittelijan sisäinen maailma on armoton paikka. Se on täynnä itsekritiikkiä, ahdistusta ja pelkoa epäonnistumisesta”

Tevanlinna (2022) kertoo.

Check! Tästä kuvauksesta tunnistan itseni liiankin hyvin, suorittaja minä olenkin. Töissä pyrin aina tekemään parhaani ja vähän yli ja kieltäytyminen vuoroista on haastavaa. Kahvilan starttaaminen alkukeväästä asti on vienyt voimia ja akatemialla haluaisin olla paikoilla pajoissa ja kirjoittaa esseet ajoissa, mutta tämä kombo on vain tuntunut liialta, jolloin on helpompi olla tekemättä mitään, mutta kuitenkaan joutenolokaan ei onnistu, vaikka sitä nimenomaan tarvitsisin. Ulospäinhän tämä kaikki saattaa näyttää siltä, että hommat ovat hoidossa ja elämä luistaa, vaikka todellisuus on sisäistä kamppailua omaa arvomaailmaa ja jaksamista vastaan ja akatemia kärsii, vaikka oma projekti kuitenkin edistyy.

Miten tästä eteenpäin?

Kesä on tosiaan vasta starttailemassa ja kahvila aukeaa pian ja lisäksi kesäsopimus laivalla alkaa. Uskon ja toivon tämän tuovan jotain rytmiä arkeeni ja kenties pientä helpotusta. Hyvä asia on, että tiedän olevani laivalla säännöllisesti joka toisen viikon ja seuraava viikko on aina VAPAA. Ei siis epämääräistä hyppelyä, että jokainen viikonloppu ja toisinaan arkipäiviäkin menee laivalla.
Lisäksi palkkasin kahvilalle reilusti työntekijöitä (ehkä liikaa), että halutessani minun ei tarvitse tehdä siellä ollenkaan töitä vaan hoidan työvuorolistat ja tukkutilaukset jne.

Luovuuden ja esseiden suhteen? Opettelen pyytämään apua. Ne 8. kansiossa olevaa esseen alkua ovat oikeasti ihan potentiaalisia, mutta kenties kaverin apu voisi helpottaa niiden loppuun saattamisessa, kaikkea ei tarvitse tehdä yksin. Lisäksi kesällä niinä vapaaviikkoina yritän ihan oikeasti olla vapaalla ja nauttia kesästä. Toki opari painaa jonkin verran päälle ja kahvila pakollakin tuottaa miettimistä, mutta jos olen saanut tämän tähän asti pyörimään, niin on minulla kova luotto myös selviytyä kesästä.

Lisäksi kaksi proakatemian alumnia osoitti kiinnostusta kahvilaa kohtaan, joten en pelkää antaa heille ohjia koko kahvilan suhteen, jos tulee seinä vastaan. Eli tässäkin suhteessa, omien voimavarojen ja avun tarpeen tunnistaminen tulee nyt käytäntöön.

Isoin asia mitä toivon, että tämä viimeisen reilun puolen vuoden puristus on opettanut? Opettele asettamaan rajoja ja sanomaan EI. Olen saattanut tämän todeta jossain muussakin esseessä aiemmin, mutta nyt olisi korkea aika laittaa se sanoista teoiksi.

Lähteet

Seppälä. L. Perfektionismi vaarantaa terveyden ja haittaa pärjäämistä töissä – psykologi neuvoo, miten pyristelet irti täydellisyyden tavoittelusta. Viitattu 7.5.2024. https://kotiliesi.fi/terveys/perfektionismi/

Malmberg, K. 2009. Väsymyksestä voitto- artikkeli. Viitattu 7.5.2024. https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/terveys/vasymyksesta_voitto

Kommentoi