Tampere
30 May, Thursday
17° C

Proakatemian esseepankki

viisi toimintahäiriötä tiimissäKirjoittanut: Jasmeet Saini - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Viisi toimintahäiriötä tiimissä
Patrick Lencioni
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Tämä on sellainen kirja, jota suosittelen kaikille Proakatemialla. Moni ihminen on suositellut tätä kirjaa minulle. Erityisesti silti jäi Petteri mieleen, sillä aina avasi meille kirjan oppeja paja tilanteissa tai sitten kokouksessa.

 

Tiimeissä on nämä 5 toiminta häiriötä käynnissä, jotka ovat Luottamus, Konfliktit, sitoutuminen, vastuullisuus ja tulokset, Jos tiimityö ei luista tai vaikka tutuisikin toimivan. Ei pakolta kaikki kokonaisuudessa, mutta ainakin pienissä määrin. Avaan vähän mitä nämä toiminta häiriöt. Helpompi niihin on puuttua, jos tietää mitä katsoa.

 

 

 

Alin porras: Luottamuspula

 

Luottamus on perusta, jolle luodaan kaikki suhteet. Tiimi työssä se myös siten korostuu sillä mitä enemmän ihmisiä sen tärkeämpää on luottamus. Luottamus siitä, ettei tiimiläiset halua tehdä pahaa sinulle ja kaikki asiat mitä päätetään tai sitten tehdään, on tiimin hyödyksi ei vain yksilöiden. Silloin kun on luottamus tiimiin, saadaan sellaiset arkipäivän asiat hoidettua mutkattomasti esimerkiksi sellaiset kuten hankitaanko poreamme vai ei mökkipajalla mitä mietittiin ensimmäisen kerran, kun olin menossa mökille aikaisemman tiimiini Kajon kanssa. Tai sitten voidaanko ostaa kyniä tiimin käyttöön yhteisellä rahalla.

 

” Mitä enemmän on luottamusta, sitä nopeammin, mukavammin ja tehokkaammin asiat hoituvat ja sitä paremmassa maailmassa saamme elää. Tämä pätee kotiin, ystävyyteen, työpaikoille, yhteiskuntaan ja koko maailmaan.” – Mikael Pentikäinen, Luottamus, 2014

 

 

Myös se että, ihmiset uskaltavat näyttää vahvuuksia, heikkouksi ja virheitä mitä on tehnyt. Meillä huomattiin sellainen juttu tiimi haasteissa, vaikka onkin kiva haastaa muita kehittämään itseään sillä, on tietty aika ja paikka. Kilpailut tai sitten innovaatiot eivät ole se. Olemme kyllä tietoisia missä kukakin on hyvä. Silti tietenkin alussa, halusimme haastaa muita ja laitettiin heidät tekemään asioita mitä ei aikaisemmin ole tehnyt tai on huonoja siinä. Sillain saadaan yleensä tiimi rakoilemaan varsinkin paineen alla ilman vahvaa luottamusta. Paras keino on panostaa vahvuuksiin ja sillä tavalla kasvattaa tiimi henkeä. Itse kerran kirjoittelin raporttia, joka ei ole yhtään luontaista minulle ja sen kyllä huomasi raportista minä ja myös koko tiimi. Seuraavalla kerralla tiedetään kuka ei ainakaan kirjoita sitä.

 

Tämä jotenkin herättää eniten omia tunteita ja mietityttää mitenkä näinkin yksinkertainen asia voi olla hankalaa. Juuri varmaan sen takia on jäänyt parhaiten mieleen. Juttelin Petterin kanssa tästä yksi päivä. Minä olen aina ajatellut, etten pysty luottamaan ihmisiin johtuen menneisyyden kiusaamisesta. Petteri katsoi minua suoraan silmiin ja sanoi, että paskapuhetta. Minä olen monta vuotta uskotellut itselleni, etten luota ihmisiin, vaikka teen sitä aika paljon huomaamatta. Tiimissäkin luotamme kokoaika toisiimme enemmän ja sen huomaa yleisestä ilmapiiristä. Mitenkä me puhumme toisillemme ja kaikesta muusta.

 

Toinen porras: Konfliktien pelko

 

Ilman perustaa eli luottamusta seuraava vaihe ei ole mahdollinen. Konfliktit vaikka yleensä ihmiset ajattelevat, että se on huono asia. Ei se ei ole. Sillä tavalla pystytään tiiminä pääsemään tiettyihin päätöksiin sillain, että kaikkia on kuultu ja ei väitellä vääristä asioista. Kaikki uskaltaa puhua ihmisten nimillä sekä asioista mitä ne ovat, eikä tarvitse käyttää turhaa vaivaa asioiden kaunisteluun tai kiertelyyn.

 

Tällä pystytään myös tuomaan mielipiteitä ja ajatuksia muista tiimiläisistä, joka taas auttaa ymmärtämään kaikkia. Samalla lisätään luottamusta hyödyllisillä konflikteilla sillä, jos pystyy puhumaan asioista mitkä häiritsevät ja mikä on mahtavaa, pystyy rakentamaan tiimi henkeä.

 

Meidän tiimissämme oli kova konfliktin pelko viimekeväänä ei oikein uskallettu puhua asioista suoraan ja se näkyi koko tiimin käyttäytymisessä. Itse olin hetken Hr roolissa ja sekään ei mennyt hyvin johtuen siitä, ettemme uskaltaneet puhua asioista mitkä oikeasti häiritsevät meitä. Itse olen luonteeltanikin sellainen, että haluan miellyttää ihmisiä se ei auttanut asiaa. Tällä hetkellä on tehty hyvä korjaus liike ja menemme kohti sellaista tilannetta, ettemme pelkää puhua vaikeistakin asioista.

 

kolmas porras: Sitoutuminen

 

Ilman luottamusta ja konflikteja on vaikea sitoutua mihinkään mitä tiimissä on sovittu. Se taas johtuu siitä että, kaikki ei ole päässyt kertomaan omaa oikeata mielipidettä. Se on vaarallista sillä tiimissä ei pystytä tekemään mitään isoa yhdessä sillä pelätään kokoaika ovatko muut jäsenet sitoutuneita tähän. Sen johdosta ei oteta riskejä mistään ison rakentamisesta tai sitten tehdään iso päätös ja päämäärä, johonka ei päästä edes lähellekään, sillä muilla on heidän mielestänsä parempia prioriteetteja kuin se tiimin kanssa tekemä päätös.

 

Oli vaikea pitää kiinni sopimuksista mitä teimme tiiminä viime keväänä. Kaikki ei uskaltanut oikeasti sanoa mitä mieltä oli päätöksistä. Silloin kun yksi lipsui sovitusta niin kaikki lipsui siitä.

 

neljäs porras: Vastuun välttely

 

Silloin kun ei saada ihmisiä sitoutumaan mihinkään kunnolla on vaikeata myös pitää ketään vastuussa. Syyttely olisi turhaa ja kukaan ei puhuisi nimillä silloin kun katsotaan kenen olisi pitänyt hoitaa se. Sillä ei ole luottamusta ja halutaan olla ystävällisiä toisilleen.

 

Kukaan ei halua ottaa vastuuta myös, sillä silloin yleensä tiimiläiset kokevat, että on yksin tekemässä asioita, vaikka ollaankin tiimissä. Tiimityö muuttuu silmänräpäyksessä ryhmätyösi, josta meillä kaikilla on kokemusta koulu ajoilta.

 

Kukaan ei halunnut ottaa vastuuta mistään sillä ajatteli olevansa yksin hoitamassa niitä asioita ja omat tavoitteet olivat tärkeämpiä kuin tiimin viime keväänä. Tässäkin olemme ottaneet ryhti liikkeen tiimin kanssa.

 

viimeinen porras: Tulosten huomiotta jättäminen

 

Silloin kun kaikki alemmat portaat ei ole hallussa mitenkä kukaan pystyy keskittymään tuloksiin ja mitenkä sinne päästään kaikki kinastelevat turhista seikoista mikä ei vie eteenpäin. Kukaan ei halua tehdä kompromissia mistään, jolloin on turha edes kuvitella pääsevänsä minnekään. Mitä avoimemmin puhutaan määrän päästä ja mitenkä sinne pestään sitä helpompi, se on saavuttaa, mutta jos ei ole luottamusta tiimissä on vaikeuttaa katsoa sopivaa määränpäätä sillä joko se on lian helppo ja tiimiläisille tulee sellainen fiilis, ettei ole tarpeeksi hyviä tai sitten se on mahdoton miksi edes yrittää. Tässä jälkimmäisessä tilanteessa pystyttäisiin vielä ehkä pääsemään sinne, jos saisi tuke tiimiltä koska jos kaikki vetää yhteen suuntaan mikä tahansa on mahdollista. Ihmiset on kuitenkin käynyt kuussa asti, vaikka sinne astuikin vain yksi ihminen meidän joukostamme.

 

Kirjassa eteen tulevat asiat ovat erittäin yksinkertaisia ja sellaisia asioita mitä suurin osa ihmisistä tiedostaa. Ongelmaksi tulee juuri se sillä, niitä pitää noudattaa arjessa ja niistä on vaikea pitää kiinni. Se vaatii töitä ja välillä pitää muistutella mitenkä asiat toimii. Sillä tiimi elää jatkuvasti mikään ei pysy sellaisena mitä oli. Silloin kun ymmärrämme sen, on helpompi lähteä rakentamaan tiimiä yhdessä ei yksilöinä.

 

Me emme päässeet tavoitteisiin viime keväällä mitenkään. Rahalliset tavoitteet ja essee pisteitten suhteen. Itse olin myös siinä porukassa, joka ei saanut hoidettua niitä kuntoon ja harmittaa ihan älyttömästi. Tällä hetkellä yritän korjata tilannetta en vain itseni takia vaan sen takia, että pääsemme tiiminä rahalliseen tavoitteeseen sekä kirjapiste rajaan jouluksi.

 

Nämä asiat, kun tiimissä saa kuntoon tulokset nousevat kuin itsestään, joka sitten ruokkii itse itseään ja tuloksen paranevat älyttömästi. Odotan innolla mitenkä tämä tulee vaikuttamaan meidän tiimiimme. Tulevaisuus kertoo sen!

 

Aihetunnisteet:
Kommentoi