Tampere
25 May, Saturday
25° C

Proakatemian esseepankki

Viisi hyvää syytä sijoittaa asuntoihin (en puhu itsestäni tai perheestäni)Kirjoittanut: Arttu Asunta - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Osta, vuokraa, vaurastu
Joonas Orava
Olli Turunen
Esseen arvioitu lukuaika on 1 minuutti.

Vai puhunko?

En ehkä ihan vielä, vaikka olemmekin ihan huippuja. Asiaan. Perustimme kolmen kaverini kanssa osakeyhtiön, jonka päätoimialana on asuntojen ja liiketilojen vuokraus. Alkuvuodesta, tuntematta alaa sen syvällisemmin eteemme sattui sellainen tilaisuus, joka olisi ollut suorastaan hölmöä jättää ottamatta. Aiheeseen on joutunut, vai pitäisikö sanoa päässyt, tutustumaan entistä enemmän, joten tässäpä olisi pieni lista asioista, joiden takia asuntosijoittaminen on itselleni iskenyt!

1. Eettinen sijoitusmuoto

Ihmiset tarvitsevat aina koteja ja yritykset liiketiloja. Kaikilla ei ole mahdollisuutta tai tarvetta hankkia omaa kotia tai liiketilaa. Niinpä hyvät vuokranantajat astuvat kuvioihin ja heitä tarvitaan aina.

2. Tasainen, kasvava kassavirta

Vuokrausbisnes tarjoaa tasaisen kassavirran. Harva muu sijoitusmuoto antaa mahdollisuuden näin tasaiseen ja helposti ennustettavaan rahavirtaan.

3. Vaikutusmahdollisuudet

Useissa kaupungeissa asuntosijoittaminen tarjoaa 4-6 prosentin vuokratuottoa. Asunnon omistajalla on monia keinoja vaikuttaa sijoitustensa tuottoon. Kohdekaupungin valinta on ensimmäinen steppi. Seuraavaksi on vuorossa oikeanlaisen asunnon ja taloyhtiön valinta, hyvän vuokralaisen valinta sekä vaikuttaminen yhtiökokouksissa. Sijoita juuri siten ja sinne, minne ja miten itse haluat.

4. Riskienhallinta

Taloustilanne tällä hetkellä on mikä on, mutta yleisesti ottaen lainaa saa melko helposti asuntoihin. Sijoittajan on siis mahdollista ostaa useampia asuntoja jo suhteellisen pienellä pääomalla. Kolmen tai neljän sijoitusasunnon hallitsijalla on luonnollisesti täten myös helpompi hallita kassavirtaan kohdistuvia riskejä. Yhdestä vuokralaisesta riippuvaisuus saattaa viedä rahavirran pakkasen puolelle, kun taas useamman asunnon ollessa vuokralla, ei sota yhtä miestä kaipaa. Tulovirta pysyy siis plussalla, eikä äitienpäivän pakkasista tarvitse huolehtia.

5. Vakaa sijoituskohde

Asunnot ovat olleet historiallisesti tarkasteltuna varsin vakaa sijoituskohde. Hintojen heilahtelu on maltillisempaa kuin esimerkiksi osakkeissa. Asuntojen maine vakaana kohteena on oiva perusta hyvään vakuusarvostukseen, joka puolestaan on velkavivun edellytys. Positiivinen noidankehä on mahdollista rakentaa!

Asuntosijoittaminen ole nopean vaurastumisen malli, joka sopii toisille paremmin kuin toisille. Jotkut kuvailevat sitä harrastukseksi, jotkut mukavaksi sivutuloksi ja joillekin se on ihan elämäntapa. Paljon on vielä opittavaa ja olemme innolla menossa kohti seuraavia asuntokauppoja!

Julkaistu LinkedInissä 12.5.2020.

Kommentoi