Tampere
24 May, Friday
16° C

Proakatemian esseepankki

Viis veisaamisen elämänmullistava taikaKirjoittanut: Olivia Pynnönen - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Viis veisaamisen elämän mullistava taika
Sarah Knight
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Viis veisaamisen elämänmullistava taika on opas kaikille niille, joilla on aina sata rautaa tulessa eikä koskaan vapaa-aikaa asioille joita haluaisit oikeasti tehdä tai ihmisille, jotka tekevät sinut onnelliseksi. Kirja opastaa lukijaa kohti rennompaa, vapaampaa ja onnellisempaa elämää, sekä olemaan viis veisaamatta muiden mielipiteistä olematta kuitenkaan k*sipää. Esseessäni pohdin, mullistiko tämän kirjan lukeminen oikeasti elämäni.

Stressitasot huipussa

Jos olet yhtään samanlainen kuin minä, olet kantanut huolta ihan liian monista asioista jo ihan liian kauan. Olet ylikuormittunut ja väsynyt elämään. Olet stressaantunut ja hermostunut, ehkä vähän paniikissakin, koska sinulla on liian monta rautaa tulessa (Knight, S. 2015. 13)

Yllä oleva lainaus on kuin suoraan omasta elämästäni vielä pari viikkoa sitten. Olin erittäin stressaantunut ja väsynyt siitä työmäärästä, jota olin itselleni haalinut. Katsoin epätoivoisesti työpöydälläni olevaa kirjapinoa ja mietin kuinka ihmeessä tulen selviämään parissa viikossa kaikista näistä tehtävistä, jotka ovat yhä hoitamatta. Siinä samaisessa kirjapinossa lojui Sarah Knightin Viis veisaamisen elämänmullistava taika – kirja, joka oli ollut lukulistallani jo pitkään. Nyt kuitenkin tuntui olevan oikea aika lukea tämä kirja.

 

Kieltäytymisen jalo taito

Olen luontaisesti hyvin miellyttämisen haluinen ja huomaan usein sanovani ”kyllä” jonkun pyytäessä minua tekemään jotain, jota en todellisuudessa haluaisi tehdä, ihan vaan sen vuoksi, ettei kukaan pahoittaisi mieltään. Tulen usein katumapäälle, kun arjen realiteetit iskevät vasten kasvoja ja huomaan, etten pysty suoriutumaan lupaamistani asioista, ainakaan siten kuten haluaisin. Olen nimittäin myös hyvin suorituskeskeinen ja haluan tehdä aina parhaani enkä mielelläni tyytyisi vähempään. Kirjan luettuani aloin kuitenkin pohtia, ketä tällainen käytös palvelee? Ehkä vähiten itseäni, mutta entä muut? Eikö ole vain kohtuullista kaikille osapuolille olla lupautumatta tekemään jotain ”vain ollakseen toisille mieliksi” ja samalla tekemällä asiat pitkin hampain?

Kirjaa lukiessani aloin pohtia, että mikä olisi pahinta mitä voisi tapahtua, jos kieltäytyisin tekemästä sellaisia asioita, jotka eivät oikeasti palvele minua tai vie minua eteenpäin. Älkää käsittäkö väärin, elämässä täytyy joskus tehdä myös sellaisia asioita, joita ei oikeasti haluaisi tehdä (tätä kutsutaan tutummin aikuisuudeksi). Tarkoitan tällä sellaisia asioita, kuten tuttavan Tupperware kutsuja tai serkun naapurin baby showereita. Pahimmassa tapauksessa kutsun esittänyt osapuoli loukkaantuu verisesti eikä enää halua olla tekemisissä kanssasi. Mutta kuinka todennäköiseltä edellä mainittu tilanne kuulostaa? Mielestäni melko epätodennäköiseltä, mikäli asian osaa esittää kohteliaasti siten, ettei toinen osapuoli loukkaannu. On tärkeää muistaa, että useimmiten asiat riitelevät, eivät ihmiset.

 

Mullistus

Kulunut kevät on ollut haasteellinen. Etätyö on mahdollistanut paljon asioita, mutta samalla vaatinut paljon opettelua itsensä johtamisesta. Olen joutunut opettelemaan aikatauluttamista ihan uudella tavalla, sillä omat työtuntini venyivät aluksi yli 12 tunnin pituisiksi, joka söi voimia projekteista ja muista opinnoista. Samaan aikaan minun on täytynyt oppia sanomaan ei, vaikka joku projekti olisi kuulostanut hyvinkin mielenkiintoiselta. Tämän kirjan luettuani ymmärsin, että myös tässä poikkeustilanteessa on täysin ok nauttia elämästä, tavata ystäviä ja tehdä asioita, jotka tekevät minut onnelliseksi. Elämä voi olla välillä muutakin kuin opiskelua ja tiimiyrittämistä. On tärkeää tunnistaa omat voimavaransa ja etenkin omassa tapauksessani olla suostumatta kaikkeen, vain koska haluaa miellyttää muita.

No mutta, mullistiko tämä kirja elämäni? Kyllä ja ei. Joudun varmasti yhä kamppailemaan mitä tulee asioista kieltäytymiseen, suoraan puhumiseen sekä muiden mielipiteistä välittämiseen. Kirja antoi kuitenkin näkökulmaa olemaan armollisempi itseäni ja omia voimavarojani kohtaan. Tapahtuipa valaistumista tai ei, niin ainakin kirja toimi hyvänä muistutuksena siitä, että elämän ei tarvitse tai pidä olla pelkkää suorittamista, vaan siitä kuuluu nauttia!

 

 

Lähteet:

Knight, S. 2015. Viis veisaamisen elämänmullistava taika. Helsinki: Art House Oy.

Kommentoi