Tampere
20 May, Monday
15° C

Proakatemian esseepankki

Verkostot ja verkostoitumisen voimaKirjoittanut: Lauri Lähteenmäki - tiimistä Hurmos.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Verkostot ja verkostoitumisen voima

 

Johdanto

 

Yrittäjyys on innovaatioiden lähde ja mahdollistaa meille kaikille oman idean kehittämisen ja bisneksen tekemisen idean ympärille. Yrittäjyys mahdollistaa paljon ja tuo vapautta yrittäjälle, mutta emme ole koskaan yksin yrittäjinä. Ei kannata myöskään keksiä pyörää uudestaan, vaan ottaa oppia muilta ja rakentaa ideaa ja bisnestä yhteisesti. Tämän vuoksi yrittäjän parhaita ystäviä on verkostot. Verkostoituminen on tärkeää, koska sitten kuulemme muilta, mitä he ovat tehneet samassa tilanteessa tai miten he ovat ratkaisseet yrittäjille yleisimpiä haasteita. Verkostoituminen ja verkostojen käyttäminen on osa yrittäjyyden strategiaa ja verkostoista voidaan hakea monia eri hyötyjä omaan tilanteeseen. Monica Forret ja Thomas Dougherty (2001) käyvät artikkelissaan läpi verkostoitumisen hyötyjä. Voidaan sanoa, että verkostoitumisessa toiset ovat toista parempia ja ihmisissä on eroja. Verkostoitumista auttaa se, että on ulospäinsuuntautunut, sosiaalinen ja uskaltaa heittäytyä tilanteisiin ja on myös tärkeää rakentaa luottamusta verkostoaan kohtaan. Forret ja Dougherty kertovat tutkimuksessaan, että esim. ekstroverttiys on myönteinen piirre verkostoitumiskäyttäytymistä kohtaan. Niin kuin moni muu asia, myös yrittäjyys ja verkostoituminen on ihmisläheistä toimintaa.

 

Verkostoituminen

 

Forret ja Dougherty (2001) tarkoittavat käsitteellään ”networking behaviors” sellaista verkostokäyttäytymistä, minkä tuloksena yritetään kasvattaa tai ylläpitää verkostoaan. Verkostolla on tässä oma rooli. Verkostot ovat yrittäjän ehkä samanhenkinen joukko, jossa on potentiaalia auttaa yrittäjää palvelunsa kanssa tai jakaa neuvoja, mitä kannattaisi tehdä. Verkostot ovat tärkeitä uran joka askeleella ja siitä on hyvä esimerkki. Todella monet saavat ensimmäisiä työpaikkojaan, vaikka vanhempien verkostonsa kautta tai pääset itse töihin, vaikka kaverin vanhempien yritykseen. Tämän takia verkostojen voimaa ei kannata aliarvioida ja kannattaa pitää kiinni hyvistä ja reiluista kontakteista, joita sinulla voi olla ympärillä. Verkostojen lisääminen yrittäjänä ollessa on siis tärkeää, varsinkin yrittäjyyden alussa. Tämän takia Proakatemialla pidetään kiinni siitä, että verkostoidumme jatkuvasti toistemme kanssa ja saamme tämän avulla kasvatettua omaa verkostoamme.

 

Verkostot ovat yhteistä toimintaa ja siitä hyötyvät kaikki. Eri yrittäjyystaustoista, eri toimialoilta, eri tavalla tekevät ihmiset ja erilaiset asiakkaat saavat aikaan hyviä keskusteluita ja mahdollisuuksia kehittää omaa bisnestä. Tärkeä osa on ideoiden lisäksi, on vertaistuki, neuvot ja avut yrittäjyyden haasteisiin. Ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen. Olen itse saanut verkostoni kautta vinkkejä opiskelupaikan valintaan, työpaikkatarjouksia, muutaman työpaikan ja potentiaalisia asiakkaita. Olen antanut omalle verkostolleni esim. työpaikkatarjouksia, neuvoja myymiseen, projektin Hurmokselle, suosituksia eri palveluista. Yleisesti ihmiset jakavat vinkkejä toisilleen esim. missä parturissa kannattaa käydä tai mikä on hyvä autokorjaamo ja samaa logiikkaa voi ja pitää tehdä myös työelämässä.

 

Verkostoituminen ja verkostot ovat siis tärkeitä niin elämässä kuin työssä. Forret ja Dougherty (2001) käyttävät käsitettä ”social capital”, joka on verkostoitumisen keskiössä, koska ”sosiaalinen varallisuus” on myös se, mitä on verkostossasi. On monia paikkoja opiskelupaikan lisäksi, missä verkostoitua. Esimerkiksi erilaiset messut ovat hyvä tapa päästä juttelemaan ihmisten kanssa ja tapaamaan erilaisia ihmisiä ja heidän yritysten palveluita. Nykyään verkostoitumista tapahtuu paljon esimerkiksi LinkedInissä, jossa voi löytää paljon samanhenkisiä ihmisiä tai samalla alalla työskenteleviä.

 

Pohdinta

 

Olen itse verkostoitunut omilla aikaisemmilla työpaikoillani ja myös vanhempieni kautta. Tärkein verkostoitumistapani on kyllä ollut urheilu ja eri urheilujoukkueet. Urheilu ja yhteinen harrastus on hyvä tapa verkostoitua, koska siellä työelämä ei ole pääasia, vaan ihmisiin tutustutaan, vaikka jalkapallon parissa ja pukukopissa sitten puhutaan, että mitäs muuten teet työksesi tai mitä työelämään kuuluu. Tällä tavalla luottamus hyvästä tyypistä on ansaittu ja löydetty yhteisiä kiinnostuksen kohteita. Silloin voi miettiä, kuinka voisin auttaa kaveria vai voisinko oppia häneltä jotain. Verkostoituminen on siis tärkeää siksi, koska yhteisössä on voimaa. Voit kysyä muilta ja keskittyä siihen, mikä on bisneksellesi tärkeintä ja myös oppia jatkuvasti lisää ja pitää itsesi ajan tasalla, kun keskustelet verkostosi kanssa uusista tuulista. Hyviä vinkkejä verkoston kasvattamiseen on esimerkiksi nykyisten työkavereiden tai koulukavereiden kanssa Connectaaminen LinkedInissä, tai harrastusten parissa kysyminen, että mitä kaveri tekee työelämässä. Vapaa-ajallakin voi puhua työasioista, mutta hyvä verkostoituja tunnistaa tilanteen, jolloin ei puhuta työasioista. On tärkeää olla rento oma itsesi ja verkostoituminen ei ole myyntityötä, vaan aitoa kiinnostusta toisten asioista ja bisneksistä sekä ratkaisuista.

 

Lähteet:

Forret, M. L., & Dougherty, T. W. (2001). Correlates of networking behavior for managerial and professional employees.

Luettu 29.10.2023 https://www.holvi.com/fi/holvipedia/verkostoituminen/

Kommentoi