Tampere
29 May, Wednesday
20° C

Proakatemian esseepankki

Verkostoidu hyvä ihminen!Kirjoittanut: Nea Systä - tiimistä Waure.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Meille toitotetaan joka puolelta verkostojen ja verkostoitumisen tärkeyttä, enkä yhtään ihmettele! Olen kuitenkin itse huomannut, että ihmiset eivät välillä havaitse verkostoitumismahdollisuuksia ja erilaisia tapoja verkostoitua eri ihmisten kanssa. Haluaisin kannustaa jokaista omalla tyylillään ja kuitenkin itseään hieman epämukavuusalueelle törkkäämällä verkostoitumaan eritoten opiskeluiden aikana mahdollisimman laajasti. Laajojen verkostojen hyödyt saattaa huomata vasta vuosienkin jälkeen, mutta silloin kun niitä totisesti tarvitsee, on hyvä hetki taputtaa itseään olalle, että on jossakin kohtaa nähnyt vaivaa omien verkostojen kasvattamiseen.

Olen itse taistellut ujouteni ja introverttiuteni kanssa ja verkostoituminen keskustelemalla ei vain ole ollut luonnollinen osa minua. Olen kuitenkin ihminen, joka haluaa kehittää itseään jatkuvasti, joten keskustelu tuntemattomien ihmisten kanssa ja tätä kautta verkostoituminen bisnesmielessä on ollut agendalla koko Proakatemialla opiskelun ajan. Ei toki sillä tasolla kuin monilla muilla, mutta juuri omalla tavallani riittävästi. Voin myös aidosti olla ylpeä itsestäni, kuinka erikoisiin haasteisiin ja tilanteisiin olen itseäni syössyt opiskeluiden varrella, enpä olisi montaa tilannetta voinut vuosia sitten vielä kuvitella edes haaveissani. Nyt ne ovat kuitenkin totta ja toteutettu ja voisin jakaa kokemuksiani myös muille.

Mieti minkä jäljen jätät

Verkostoja ei voi kasvattaa pakonomaisesti tai itsekkäistä näkökulmista. Se tapahtuu useimmiten sattumusten kautta ja aidosta kiinnostuksesta. Verkostoitumisen lähtökohtana on hyvä pitää aina ottamisen ja antamisen muistisääntöä. Jos otat, niin annat ja toisinpäin, eli tasavertainen auttaminen ja kehittyminen on hyvä lähtökohta, kun miettii verkostoitumista ja uusiin ihmisiin tutustumista bisnesmielessä. (Monster 2022.)

Tunne itsesi, tunne osaamisesi, tunne kykysi ja jaa sitä! Kukaan ei halua verkostoitua ihmisen kanssa, joka vain ottaa hyödyt irti, mutta ei itse anna mitään takaisin. Sparrailemalla, mentoroimalla, jakamalla kokemuksia, osaamista ja oppia päästään tasavertaiseen kokemukseen, jossa verkostoitumiskohtaamisesta voi oikeasti syttyä ja syntyä jotakin uutta. Omalla osaamisellasi voit varmasti luoda arvoa monelle ihmiselle ja keskustelemalla avartaa omia näkökulmiasi. Kaiken ei oikeasti tarvitse aina maksaa, apua voi antaa myös ilmaiseksi. Pidä kuitenkin huoli siitä, että pidät omat rajasi auttamisessa ja mieti, ettei sinua aleta käyttää hyväksi verkostoitumistarkoituksissa. (Tampereen kauppakamari 2021.)

Ole mukava ihmisille, sillä se jälki minkä jätät jälkeesi, pysyy ihmisten mielissä pitkään. Kuuntele ja kohtaa ihmiset arvostavasti ja luota mahdollisuuksiin kaikissa tilanteissa. Mieti esimerkiksi tilannetta opiskelijabileissä, jossa tapaat paljon uusia ihmisiä ja saatat monille myös jutella. Ne tyypit saattaa olla tulevaisuudessa sun pomoja tai alaisia, sillä Tampereen kokoisessa kaupungissa piirit ovat sen verran pienet, että kaikki loppupeleissä tuntee kaikki. Jokaisella on vapaa-ajan rooli ja työrooli, jotka luultavasti eroavat toisistaan, mutta kuinka moni aito verkostoitumistilanne tapahtuu juuri vapaa-ajalla, kun ei olla siinä tietyssä roolissa vaan enemmän omia itsejään ja avoimempia kohtaamisille? Olen kuullut muutamia tapauksia juuri opiskelijabileissä tutustumisesta ja sitä kautta on lähdetty rakentamaan yhdessä bisneksiä. Korvat ja silmät kannattaa siis pitää auki sekä työssä että vapaa-ajalla, sillä yllättäviä kohtaamisia voi tulla eteen täysin odottamattomissa paikoissa. Itselleni kävi juuri taannoin tilanne, jossa osallistuin webinaariin pelkän otsikon perusteella. En tiennyt mitä webinaari sisältää tai mitä siellä tarkkaan ottaen käsitellään. Puhujan tarina kuitenkin resonoi vahvasti ja päätin kirjoittaa chattiin kiitosviestin. Siinä meni pari päivää, kun istuimme jo yhteisen lounaan ääressä aivan ihanan ja inspiroivan tyypin kanssa miettimässä yhteisiä bisnesideoita omia tarinoita kertoen. Joten kannattaa oikeasti antaa sattumalle mahdollisuus, mitä tahansa hienoa voi syntyä, kun vaan uskaltaa avata suunsa. 

Verkostoitumistapoja

on lukemattomia, mutta itse aloitin LinkedInistä matalalla kynnyksellä kontaktoimalla mielenkiinoisen oloisia ihmisiö ja kirjoittelemalla viestejä. Seuraava steppi olikin soitella näiden kontaktuitujen ihmisten kanssa ja tutustua heihin ihmisinä paremmin. Puhelut antoivat todella paljon uutta ajateltavaa ja inspiroivat, sillä puhelimen välityksellä kävimme välillä hyvin henkilökohtaisiakin tarinoita läpi. Etälenkeistä se rohkeus kasvoi ja lähdin miettimään myös muita keinoja verkostoitua. Yksi vielä matalamman kynnyksen keino itselleni on ollut Instagram, jossa olen seurattavien kanssa lähtenyt juttelemaan ja sitä kautta päätynyt kahvittelemaan, koiratreffeille tai saamaan yhteistöitä Treffiboxille. Mitään kanavaa ei kannata siis lähteä ennakko-oletusten kanssa aliarvioimaan. Nykypäivänä yritysyhteisöjä, työtiloja, verkostoitumistapahtumia ja kaikkea siltä väliltä on tarjolla, mutta pienelläkin efortilla voi saada isoja juttuja aikaan!

 • LinkedIn – täällä kannattaa verkostoitua hyvien ja inspiroivien tyyppien kanssa, joilta voit oppia uutta.
 • Sosiaalinen media – matalankynnyksen kohtaamispaikka. Vain mielikuvitus on rajana mitä siellä voi keksiä! Tietyt ryhmät tarjoavat esimerkiksi Facebookissa rajatumpaa keskustelua, mikäli etsit tiettyyn aihealueeseen tai kohderyhmään liittyvää infomaatiota tai alan ammattilaisia esim. naisyrittäjät, matkaseuraa maailmalle, Suomen yrittäjät jne.
 • Verkostoitumistapahtumat – tilanne on kaikille sama ja tavoitteena on verkostoitua. Nämä tilaisuudet ovat oiva paikka käydä verkostoitumassa, kun kaipaat lisäboostia bisnekselle tai jeesiä ideoillesi. Ei kuitenkaan kannata ottaa liikaa paineita, kyseessä on kuitenkin ihminen – ihmiselle keskusteluita luvassa, ei sen kummempaa.
 • Tapahtumat ylipäätään – tapahtumiin mahtuu paljon erilaisia ihmisiä, eri lähtökohdista, joista jokaiselta voi ammentaa jotakin. Kokeile!

Muita kanavia:

 • Kauppakamari
 • Tribe
 • Platform 6
 • Proakatemia
 • Tiimiakatemia
 • Business Finland
 • Innovation Home
 • Twitter
 • Yritysvierailut

Ylläpitäminen

Omien verkostojen ylläpitäminen on tärkeää, koska et voi koskaan tietää tilannetta, jolloin aidosti tarvitset verkostostasi apua. Kun suhde on luotu ja pohja on vankka, apu löytyy varmasti helpommin. Kuulumisten kysely, työtilanteen kartoittaminen tai muuten vaan sanan vaihtaminen muistuttaa siitä, että olet aidosti kiinnostunut ihmisestä ja hänen kuulumisistaan.

Tsemppiä verkostoitumiseen ja lisää vinkkejä voi tulla verkostoitumismielessä kyselemään 😉

 

 

Monster 2022. 7 tapaa verkostoitua. Viitattu 31.5.2022. Viitattu 31.5.2022 https://www.monster.fi/artikkelit/tyonhakijoille/7-tapaa-verkostoitua

Tampereen Kauppakamari 2021. 6 vinkkiä verkostoitumiseen ja verkostoituminen vuonna 2022. Viitattu 31.5.2022. https://tampere.chamber.fi/fi-fi/article/etusivu/6-vinkkia-verkostoitumiseen-verkostoituminen-vuonna-2022/1865/

Kommentoi