Tampere
24 May, Friday
24° C

Proakatemian esseepankki

Verkkokoulutuksen rakentamisen ABC, osa 2: Näin luot pohjaa ensimmäiselle verkkokoulutukselleKirjoittanut: Annika Äijälä - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Verkkokoulutuksen rakentamisen ABC

Osa 2 : Näin luot pohjaa ensimmäiselle verkkokoulutukselle

Aikaisemmassa blogisarjan tekstissä pohdittiin erottuvuustekijöitä, ja yksi keskeisimmistä oivalluksistahan oli se, että juuri sinä ja persoonasi erottuvat. Tässä kirjoituksessa syvennytään tutkimaan asioita, jotka tulee tietää ennen ensimmäisen verkkokoulutuksen tekemistä.

Luin Tiia Konttisen blogikirjoituksia aiheesta. Tästä inspiroituneena rupesin kirjoittamaan pointteja, jotka tulee huomioida prosessiin hypätessä.

Kirkasta

Kirkasta itsellesi, mitä asioita osaat ja etenkin mitä asioita haluat koota koulutusmuotoon. Jos kohtaat epäluulon mörön, joka kuiskailee korvaasi ”et osaa kuitenkaan”, unohda se. Kaikki meistä osaavat uniikkeja ja arvokkaita asioita, jotka varmasti hyödyttävät muita. Konttinen kirjoitti hyvän ajatuksen kirkastamiseen: ”Sinä tiedät jostakin asiasta paljon enemmän, kuin joku muu. Mieti osaamistasi esimerkiksi tästä näkökulmasta: opeta niitä ihmisiä, jotka ovat tilanteessa, jossa sinä olit 2 vuotta sitten.”(Konttinen, 7 asiaa jotka sinun pitää tietää ennen ensimmäisen verkkokurssin tekemistä)

Nyt kun peilaa asioita parin vuoden taakse, oppia on karttunut mielettömästi. Minua kiinnostaa inspiraation luominen, motivaation kasvattaminen, uuden oppiminen sekä visuaalisuus. Näitä asioita pohtiessa ja syventäessä pääsee varmasti jo alkuun.

Omat oivalluksesi yhdistettynä asiakkaan ongelmaan luovat jo hyvän pohjan kehittämiselle. Tästä päästäänkin seuraavaan kohtaan.

Tutki kunnes ymmärrät

 

Vaikka sinulla olisi kuinka hieno idea tahansa, sillä ei ole mitään arvoa jos se ei vastaa mihinkään ongelmaan. Kun olet löytänyt kohderyhmäsi, tutki, mitä he oikeasti haluavat ja miten voit soveltaa omaa intohimoasi tähän tarpeeseen. Konttinen jakoi myös mielenkiintoisen vinkin tutkimustyöhön, jota en ole vielä edes ajatellut. Kun googlettaa aiheen ympäriltä esimerkiksi Facebook-ryhmiä, saa jo aika hyvän käsityksen siitä, mistä näillä palstoilla puhutaan.

Facebook-ryhmässä on näppärä ”Etsi”-nappi, ja syöttämällä siihen aiheesi hakusanoja, huomaat, mitä asiasta keskustellaan.

Saat eteesi listan keskusteluketjuista, joissa keskustellaan hakemastasi aiheesta. Tämä on loistava keino etsiä tietoa, koska nyt pääset näkemään kaikki ongelmat ja haasteet, joita sinun unelma-asiakkaallasi on.” (Konttinen, 7 asiaa jotka sinun pitää tietää ennen ensimmäisen verkkokurssin tekemistä)

 

 

Ei kaikkea kaikille

Usein tulee vastaan koulutuksia, jotka ovat ilmaisia. Näihin liittyessä usein tarjotaan mahdollisuutta ostaa kattavampi koulutus, jossa lupaillaan tuloksia ja syvennytään uudella tavalla aiheeseen. Tämä on erinomainen esimerkki rajauksesta; ei kaikkea kaikille. Kun aihealue on tarpeeksi rajattu ja mietitty, mitä tarjotaan ilmaiseksi ja mitä ei, asiakkaan on helpompi löytää syy ostopäätökselleen.

Pilotoi, älä pitkitä

 

Konttinen nostaa tekstissään oman elämän esimerkin ensimmäisestä verkkokoulutuksestaan. Tämä oli kestoltaan hänen mukaansa liian pitkä ja sen takia epäonnistui, kun tehdyn työn ja tuoton suhdanteet eivät kohdanneet. Itse ajattelin juurikin nopean parantamisen menetelmällä testata ensin pilottiversion ennen lopullisen palvelun paketointia.

Kun muistaa erottavuustekijät sekä oppimisen psykologian yhdistettynä näihin steppeihin, voi alkaa huoletta hahmotella oman intohimonsa toteuttamista verkkokoulutuksena. Tottakai näidenkin steppien jälkeen on vielä paljon pohdittavaa ja käytännön ongelmia ratkottavana, mutta niistä sitten lisää seuraavassa luvussa.

 

 

Lähteet:

 

7 asiaa jotka sinun pitää tietää ennen verkkokurssin tekemistä

Tiia Konttinen. 7 asiaa jotka sinun pitää tietää ennen verkkokurssin tekemistä. Luettu 11.5.2020.

 

Aihetunnisteet:
Kommentoi