Tampere
25 May, Saturday
17° C

Proakatemian esseepankki

Verkkokaupan alkeetKirjoittanut: Rasmus Piiroinen - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Okei. Huomattiin tossa JYRY-projektia tehdessä, että jokin mättää. Sosiaalisen median ylläpidosta olemme saaneet hyvää palautetta ja hanskoja on kehuttu. Hintakin on halvempi kuin monella kilpailijalla ja parista suusta onkin kuulunut hämmentynyt lausahdus: ”Onpa hyvä hinta”. Verkkosivut näyttivät päälle päin erittäin toimivilta ja paremmilta kuin mitä olisin itse osannut edes kuvitella meidän ensimmäiselle verkkokaupalle. Silti jossain on vikaa, sillä kauppa ei käy.

Atte päätti tarttua luuriin ja saikin sovittua muutaman asiakastapaamisen, joista poiki muutama kauppa. Itse aloin perehtymään meidän verkkosivuihin, sillä huomasin, etten itsekkään välttämättä ostaisi kyseisiltä siivuilta yhtään paria hanskoja. Aloinkin analysoimaan omaa verkkokauppa käyttäytymistäni, minkä jälkeen perehdyin normaalia myyntipsykologiaa ja verkkokauppa designiin. Huomasin, että aiemmin täydelliseltä vaikuttaneelta verkkokaupalta puuttui muutama erittäin tärkeä piirre.

Latasimme verkkosivuillemme MonsterInsights -pluginin, mikä kertoo meille hieman dataa meidän sivuilla vierailevista henkilöistä. Vastaavanlainen plugini on melko tärkeä osa verkkokauppaa, jotta voit ymmärtää miten sivulla vierailevat ihmiset käyttäytyvät. MonsterInsights antaa meille tietoa esimerkiksi siitä, kuinka kauan kävijä käyttää aikaa sivullamme, kuinka monta kävijää sivullamme käy päivittäin ja mitä kautta kävijä on päätynyt sivullemme. Pääsääntöisesti kävijämme löytävät meidän sivustomme YouTuben, Facebookin tai Instagramin kautta.

Heinäkuussa meillä oli kampanja erään tubettajan kanssa ja se näkyy tälläkin hetkellä datassa. Eniten kauppoja on tullut sen kautta. Some-markkinoinnin kautta on tullut yhteensä enemmän kävijöitä kuin YouTubesta, mutta kauppaa niiden kautta on tehty erittäin vähäisesti. Kuitenkin some-markkinoinnissa päätavoitteemme onkin ollut brändiuskottavuuden luominen, toisin kuin YouTubessa pyrimme suoraan myyntiin.

MonsterInsightsin kautta saimme myös dataa verkkosivujemme bounce ratesta. Bounce rate kertoo meille kuinka moni sivulla vieraileva henkilö päättää poistua lyhyen ajan sisällä sivustoltamme. Bounce rate meidän sivustollamme on 48,8%, mikä ei ole aivan järkyttävän huono. Kuitenkin Jey Peytonin artikkelissa sanotaan erinomaisen bounce raten olevan 27% ja 40% välillä. Eli siinä meillä on hiomista.

No mistä tää nyt sitten johtuu? Tsekkailin vähän kilpailijoiden sivuja ja huomasin, että me ohjataan ihmisiä tosi huonosti eteenpäin. Ja sitten vielä meidän etusivu on tosi tylsä. 16best.net kirjoitti jonkin verran faktoja ihmisten ostokäyttäytymisestä. Lähinnä asioita mitkä vaikuttavat mielenkiinnon ylläpitämiseen ja ostopäätöksen tekemiseen. Eka asia mikä osui silmään oli fakta siitä, kuinka värilliset asiat lisäävät ihmisten halua lukea. Meidän etusivumme on hyvin mustavalkoinen ja se sisälsi vain yhden korostus värin. Kilpailijoillamme on etusivulla värikkäitä kuvia, tapahtumaa ja liikettä. Lindsay Kolowich kertoo blogissaan 12 asiaa, jotka tulisi löytyä jokaisen etusivulta. Ensimmäisenä kohtana sanotaan otsikko. Otsikon tulee olla yksinkertainen ja kertoa suoraan se, mitä koitat tarjota kävijälle.

Periatteessa JYRY tekee tämän, mutta hieman heikosti. Otsikkomme on: ”Vedä käteen ja tunne samoin kuin me.” ja taustalla näkyy lähikuvaa hanskoista. Kävijä varmasti saa siitä käsityksen mitä teemme, mutta se voisi olla vielä ytimekkäämpi, kuten: ”Laatua kovaan käyttöön.” tai jotain vastaavaa. Mechanixin etusivulla lukee ”Build for work”. Mikä kuitenkin erottaa meidän bännerimme esimerkiksi Mechanixin etusivun bänneristä, on se, että Mechanix kehottaa ostamaan tuotteensa. Bänneriä klikkaamalla pääset suoraan selaamaan tuotteita. Meillä siitä ei tapahdu mitään. Alaotsikot meillä on hyvin pitkälti samat, mutta Mechanix käyttää näissäkin enemmän värejä meihin verrattuna.

Kolowich painottaa myös kuvien tärkeyttä. Kuvien tärkeys painottuu myös muissa lähteissä ja tutkimuksen mukaan aivot prosessoivat kuvan 60 000 kertaa nopeammin kuin tekstin. Sen takia meidän tulisi pistää selkeämmät kuvat etusivullemme. Kun etusivu houkuttelee kävijän klikkaamaan eteenpäin, saadaan bounce rate pienemmäksi ja ollaan aina lähempänä tilausta.

Pelkkä toimiva etusivu ei riitä, sillä itse ostaminenhan tapahtuu tuotesivuilla. Ja se on missä meillä löytyy paljon korjattavaa. Meidän tuotesivu on erinomaisen tylsä. Kaupan tausta on täysin valkoinen, siellä ei ole muuta grafiikkaa kuin tuotekuvat ja tekstiä löytyy pelkästään tuotteen otsikosta. Ja otsikotkin ovat epäselviä, sillä meiltä löytyy esimerkiksi 4 eri ”YLE” -nimikkeen alla olevaa hanskaa. Näihin pitäisi luoda selkeää erotusta, mikä tuotteista tekee erilaisen. Tuotteesta tulisi löytyä lyhyt kuvaus, missä kerrotaan tärkeimmät tiedot tuotteesta, sekä pidempi kuvaus, missä mennään yksityiskohtiin mielenkiintoisella tavalla.  Esimerkiksi Dick Johnsonin verkkokaupassa tuotekuvaukset ovat aivan huiput! Tuotteista kerrotaan hieman vitsaillen, mutta kertoen koko ajan lisää tuotteesta. Heillä on myös kerrottu esittelyssä, kuinka tuotetta käytetään. Heidän tuotekuvansa ovat myös erittäin tyylikkäät ja selkeät.

Websitebuilder.com -sivulta lukiessani hieman ohjenuoria tuotesivun tekemiseen, huomasin Dick Johnsonin noudattavan hyvin pitkälti täysin heidän ohjeitaan tuotekuvien kanssa. Kuvat toimivat täysin tuotteen eduksi, tuote näkyy monesta eri kuvakulmasta ja osa tuotteista löytyy myös luonnollisesta ympäristöstään, kuten laatikon sisältä. On tärkeää, tuote näkyy juurikin sellaisessa ympäristössä, missä sitä käytetään, sillä sen avulla ostaja saa vastauksia esimerkiksi kysymykseen: ”Onko tämä pullo niin iso, ettei se mahdu laatikkoon?”. Meidän kohdalla meidän tulisi asettaa kuva, jossa vaikkapa ISKU -hanskaa käytetään lekalla lyödessä.  Kuva kertoo tässäkin tapauksessa enemmän kuin tuhat sanaa. Dick Johnson on myös lisännyt videoita tuotteistaan.

Videoilla on iso rooli tuotteen myynnissä, sillä 81% shoppailijoista tahtovat hakea netistä lisätietoa tuotteesta. YouTube on ensimmäinen paikka, mistä potentiaalinen asikas lähtee hakemaan lisää tietoa. Mitä jos tarjoaisimme suoraa tuotteen yhteydessä tälläistä videota, missä tutkija voisi nähdä suoraan miltä tuote näyttää liikkeessä ja miten se toimii. 90% ihmisistä sanookin videon auttavan valinnan teossa. Meidän verkkokaupastamme et löydä pätkääkään liikkuvaa kuvaa, joten siihen pitää tehdä muutos!

Ihmiset toimivat hyvinkin sosiaalisesti. Haemme jatkuvasti vaikutteita muista kanssa ihmisistä ja uskomme paremmin muiden ihmisten tarjoamaa tieto, kuin verkkokaupan sanomaan. Siksi muiden käyttäjien arvosteluilla on suuri vaikutus ihmisten ostopäätökseen. Moni ei tahdo kerätä arvosteluja, sillä he pelkäävät huonoa palautetta. Websitebuilderexpert.comin mukaan sitä ei tulisi pelätä, vaan ”tappaa huono palaute ystävällisyydellä”. Pitää aina tähdätä korjaamaan asiakkaan ongelma. Me emme ole vielä saaneet negatiivista palautetta, muuta kuin kehotuksen lopettaa seuraamispyynnön lähettämisen. Meillä tosin ei ole minkäänlaista palautetta, mikä näkyisi muille kuluttajille. Olemmekin miettineet mikä olisi paras tapa kerätä tuotearvosteluja. Perus sähköpostiviestit eivät tahdo tavoittaa ihmisiä, eikä varsinkaan ole kovin tehokkaita. Mieleen tuli esimerkiksi postikortin lähettäminen, mikä kehottaisi arvioimaan tuotteen. Tässä on vielä selvittämistä.

Löysin myös tietoa, missä kerrottiin ihmisen muistavan 10% kuulemastaan, 20% näkemästään ja jopa 80% tekemästään. En löytänyt yhtään verkkokauppaa, jossa kuluttajalla olisi jotain muuta tekemistä, kuin tuotteiden selailu tai blogien lueskelu. Tuli mieleen, että Gigantti teki aikoinaan jonkin sortin ”spin the wheel” tapahuman, missä kävijä pääsi kerran päivässä pyöräyttämään onnen pyörää. Huomasin itse käyneeni parina päivänä peräkkäin pyöräyttämässä kyseistä pyörää, toivoen, että voittaisin jotain ilmaista. Yleensä sain vain jonkun väsyneen tarjouksen, joka varmasti olisi auttanut ostotoimintaani, mikäli tekisin yhtään nopeampia ostopäätöksiä. Pitäisikö meidän tehdä JYRYlle jotain vastaavaa tekemistä asiakkaalle? JYRY-peli?

Eli mitäs ihmettä sitä siis pitäisi nyt tehdä niille verkkosivuille? Jos jotain, niin tuotesivusto kuntoon, sillä sen kautta tapahtuu myynti. Lisää visuaalisuutta, laadukkaammat kuvat, enemmän. tekstiä ja tarinaa tuotteesta, rohkaista ihmisiä arvostelemaan tuotetta ja luoda tuotteista videoita. Myös ostonapin sijainti, koko ja väri vaikuttaa ostamiseen. Meidän tulisi myös näyttää selkeästi postituksen hinta tuotteen hinnan vieressä ja hanskan koon valinnan yhteydessä tulisi olla ohjaus koko-oppaaseemme.

Kun tuotesivu on kunnossa, voidaan keskittyä etusivuun. Tärkeää on saada kävijän huomio kiinnitettyä ja herättää mielenkiinto mennä syvemmälle verkkokauppaan. Tämä onnistuu erilaisia värejä, kuvia ja tekstejä käyttämällä. Ja sitten tulisi vielä miettiä, kuinka saadaan meidän verkkokauppa näkymään googlen haussa. Mutta hakukoneoptimoinnista joskus toiste.

 

 

Lähteitä:

Connie, 2019,

https://www.websitebuilderexpert.com/designing-websites/ecommerce-product-page-design-part-1/

 

Lindsay Kolowich, 2017,

https://blog.hubspot.com/blog/tabid/6307/bid/31097/12-critical-elements-every-homepage-must-have-infographic.aspx

 

16best.net, 2018

https://www.16best.net/blog/shoppers-psychology-online-offline/

 

Suvashree Bhattacharya, 2019

https://www.revechat.com/blog/understanding-psychology-behind-online-buyer-behavior/

Kommentit
  • Hanna Saraketo

    Näin! Tässä on essee, joka nivoo yhteen ne toivotut 4 T:tä. Taito/tieto karttuu, tiimi/sen yritystoiminta liittyy, tuote kehittyy ja tapaus on todellinen eli asiaa ajatellaan asiakkaan(kin) näkökulmasta. Kun vielä vaivaudut viimeistelemään tekstin ja “tekemään jotain” puhekielisyyksille, niin hyvä homma.

    4.12.2019
Kommentoi