Tampere
30 May, Thursday
24° C

Proakatemian esseepankki

Varaus, ahneus ja onnellisuusKirjoittanut: Tuomas Santala - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
The Psychology of Money: Timeless lessons on wealth, greed, and happiness
Morgan Housel
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Vauraus, ahneus ja onnellisuus

 

Yksilöesseee – 2 ep.

 

Johdanto

Morgan Housel kertoo kirjassaan “The Psychology of Money” 20 erilaista tarinaa ihmisten käyttäytymisestä rahan parissa. Kirjassa vauraus, ahneus ja onnellisuus ovat pääteemoja. Nämä kolme asiaa tarkoittavat jokaiselle ihmiselle eri asioita. Tämän takia ihmisten henkilökohtaista rahankäyttöä ei voida tarkastella täysin objektiivisesti kollektiivisesta näkökulmasta. Olemassa on ainoastaan subjektiivisia näkemyksiä rahan oikein- tai väärinkäytöstä. Jokainen ihminen tekee taloudelliset päätökset omasta viitekehyksestään, joka on muokkautunut elämän varrella erilaisten vaikutusten takia. Esimerkiksi vanhempien rahankäyttö, kotimainen rahakulttuuri, erilaisten taloudellisten aikojen läpikäyminen, köyhyys, vauraus, syntyvuosi, ja erilaiset mahdollisuudet laajentaa omaa käsitystä rahan merkityksestä ja käytöstä vaikuttavat siihen, minkä jokainen kokee järkeväksi rahankäytöksi.

Housel lohduttaa lukijoitaan sillä faktalla, että kaikki tekevät hulluja asioita rahojensa kanssa, vaikka he eivät ole hulluja. Tämä johtuu siitä, että hulluus ja järkevyys ovat subjektiivisia käsitteitä aivan kuten järkevä rahankäyttökin. (Housel 2020, s. 11) Se mitä saattaa pitää itse järkevänä, saattaa kuulostaa toiselle täysin järjettömältä.

Hyvä esimerkki tällaisesta tapauksesta on lottoaminen. Todennäköisyydet lottovoittoon ovat lähes olemattomat ja rahan häviämisen todennäköisyydet ovat lähes varmat. Joku ajattelee lottoamista rahan tuhlaamisena, joku ajattelee lottoamista hyvänä ja halpana tapana yrittää rikastua, joku ajattelee lottoriviä ostaessaan ostavansa köyhyyden keskelle pienen mahdollisuuden unelmoida jostain mikä vaikuttaa muuten mahdottomalta.

 

Vauraus

Rahan saaminen edellyttää riskien ottamista, optimismia ja itsensä likoon laittamista. Rahojen pitäminen edellyttää vastakohtaisia asioita. Se vaatii inhimillisyyttä, pelkoa siitä, että kaiken kerran saaneen voi menettää yhtä nopeasti. Se vaatii myös säästäväisyyttä ja ymmärrystä siitä, että rahojen saamisessa isossa roolissa on ollut tuuri, joten ei kannata luottaa siihen, että aikaisemmin onnistuneet asiat onnistuvat uudestaan. (Housel 2022, s. 60)

On monia keinoja rikastua ja tuntea itsensä rikkaaksi. Vaikeinta on kuitenkin pitää rikkautta ja rikkauden tunnetta yllä. Tunteiden hyödyntäminen on tärkeää yrittäessä rikastua, mutta tunteille ei saa antaa valtaa rikkauksia ylläpidettäessä. Vaurauden ylläpitäminen vaatii rationaalista ja järkevää ajattelua.

Rikkauden tunteen ylläpitäminen on suurimmalle osalle lähes mahdotonta. Rikkauden tunteen yläpitäminen on mahdotonta sen takia, että kaikki asiat alkavat tuntumaan tavalliselta, kun ne on ollut ympärillä tarpeeksi pitkään. Tämä johtaa monilla siihen, että kerran saavutettua hyvää tunnetta aletaan jahtaamaan uudestaan, kun huomataan tunteen laantuneen. Kerran jotain saavutettuaan ajatellaan helposti, että saman pystyy saavuttamaan uudestaan, eikä huomioon oteta tuurin osallisuutta aikaisemmassa onnistumisessa. Yleensä tämänkaltainen ajattelu johtaa toimiin, jotka saavat aikaisemmankin onnistumisen tuomat hedelmät häviämään.

 

Ahneus

Housel kertoo kirjassaan John Boglen ajatuksia herättävän tarinan ahneudesta. Tarina menee näin: Miljardööri järjestää juhlat privaattisaarella, jossa Kurt Vonnegut kertoo kaverilleen Joseph Hellerille, että heidän isäntänsä (miljardööri) on tehnyt enemmän rahaa päivässä, kuin Heller kirjoittamansa novellin kokonaismyynnillä yhteensä. Heller vastaa: ”Se on totta, mutta minulla on jotain mitä hänellä ei tule ikinä olemaan… tarpeeksi”. (Housel 2020, s.40)

Housel kirjoittaa 4 ajatusta ahneudesta ja sen välttämisestä:

  1. Vaikein taloudellinen oppi on saada rahallinen tavoite pysähtymään.

On vaarallista, jos kunnianhimo rikkauksia ja valtaa kohtaan on suurempi kuin tyytyväisyys siihen mitä on jo saavuttanut.

  1. Taloudellisen tilanteen vertaaminen muihin on ongelma.

Ajatellaan vaikka nuorta jalkapalloilijaa, joka saa tulokassopimuksen. Hän tulee tienaamaan tulokassopimuksella noin 500 000 euroa vuodessa. Tämä summa rahaa nuorelle ihmiselle on käsittämätön määrä verratessa muihin ihmisiin. Mutta kun verrataan sarjan parhaiden pelaajien kymmenien miljoonien vuosipalkkoihin, huomataan, että summa on vain murto-osa muihin pelaajiin verrattuna.

  1. ”Tarpeeksi” ei tarkoita liian vähän.

”Tarpeeksi” tarkoittaa sitä, että vastustamaton halu saada lisää, tulee johtamaan katumukseen. Ainoa keino selvittää kuinka paljon pystyt syömään, on syödä oksentamiseen asti. Harva yrittää tätä, koska oksentaminen on epämiellyttävämpää, kuin yksikään ateria on hyvää. Sama ajattelutapa soveltuu talousmaailmaan.

  1. On olemassa monta asiaa, jotka eivät ole riskin arvoisia suuresta potentiaalista huolimatta.

Maine, itsenäisyys, vapaus, perhe, ystävät ja onnellisuus on rahamäärässä mittaamattoman arvokkaita. Paras mahdollisuus pitää nämä asiat elämässä, on lopettaa ottamasta riskejä asioissa, jotka saattavat vahingoittaa niitä.

(Housel 2020, s. 41-43.)

 

Onnellisuus

Oman ajan hallitseminen on suurin osinko, jota raha maksaa. (Housel 2020, s. 83) Vaurautta ja ahneutta hallitsemalla, on mahdollista saavuttaa tilanne, jossa omaa aikaa pystyy hallitsemaan niin, että merkityksellisyyttä ja onnellisuutta tuovia asioita on mahdollisuus tehdä enemmän. Vapaus valita on hyvä perusta onnellisuuteen. Näin ajattelemalla huomaa, että aika on rahaa. Rahalla pystyy ostamaan itsensä pois asioista, joita ei halua tehdä. Mikä olisi arvokkaampaa, kuin pystyä hallitsemaan omaa aikaa? Tuskin mikään.

 

 

Lähteet

Housel, M. 2020. The Psychology of Money. Harriman House.

22-vuotias yrittäjänalku.

Kommentoi