Tampere
24 May, Friday
26° C

Proakatemian esseepankki

VapausKirjoittanut: Mikko Laaksonen - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

 

VAPAUS?

 

Taloudellinen riippumattomuus

 

Törmäsin ensimmäisen kerran tähän termiin vuonna 2013 kuunnellessani radiosta haastattelua aiheesta puhumassa oli pohatta.com blogia pitävä Mikko Vikman, jonka tavoitteena oli ja on olla täysin taloudellisesti riippumaton ja jäädä ”eläkkeelle” 35-vuotiaana. Tämä ajatus silloisessa elämän tilanteessani lähinnä huvitti minua, joten viittasin kintaalla ja jatkoin elämistä kädestä suuhun. Nyt vuosia myöhemmin kuulemani haastattelu nousi mieleeni aika ajoin ja eksyinkin lukemaan taloudellista riippumattomuutta käsitteleviä sijoitus ja säästöblogeja. Nyt mieleni oli paljon kypsempi ajatukselle ja päätin ottaa asiasta lisää selvää.

 

MITÄ?

 

Taloudellista riippumattomuutta tavoittelevat ihmiset näkevät taloudellisen vapauden keinona lisätä elämäänsä valinnanvapautta ja tehdä tulevaisuudessa asioita, jotka aidosti itseä kiinnostavat ja irrottautua kuuluisasta oravanpyörästä. On kuitenkin hyvä muistaa, että se itsessään yksittäisenä osana ei vaikuta hyvinvointiimme juuri lainkaan. Taloudellinen riippumattomuus voi kuitenkin olla mainio työkalu vapauden, onnen ja hyvän elämän tavoittelussa. Parhaimmassa tapauksessa se voi vapauttaa ihmisen tekemisen ulkoisista motivaation lähteistä sisäisen motivaation ja aidomman tekemisen äärelle.

 

Eli töitä ei siis tarvitsisi tehdä vain ja ainoastaan rahan takia vaan oman elämän kulut voisi kattaa sijoitusten tuotoilla, säästöillä tai muulla passiivisella tulon lähteellä. Tony Robbinsin money -master the game kirjan mukaan taloudellisen riippumattomuuden tavoittelu voidaan jakaa viiteen eri tasoon, sen kuinka riippumaton haluaa olla voi jokainen määritellä itse.

 

 1. Taloudellinen turvallisuus, tarkoittaa aivan pakollisten menojen kuten asumisen, elintarvikkeiden, liikkumisen ja vakuutukset, pystyisi kattamaan ilman palkkatuloja.
 2. Taloudellinen elinvoimaisuus, pakollisten kulujen lisäksi voisi kattaa puolet muista elämän menoista kuten vaatteet, lomamatkat yms.
 3. Taloudellinen itsenäisyys, tarkoittaa että voisi kattaa kaikki nykyiset kulunsa ilman palkkatuloja.
 4. Taloudellinen vapaus, tällöin voisi kattaa nykyiset kulunsa ja kohtuulliset muut haluamansa lisäkulut esimerkiksi auto.
 5. Täydellinen taloudellinen vapaus, tämä harvinaisemmin tavoiteltava taso kattaa jo melkoisesti ylimääräisiä kuluja, eikä tarvitsisi miettiä rahan kulutusta miltei lainkaan private Jet etc..

 

KAAVA

 

Alkuun mietin, että täytyy olla valtavat tulot, joista sitten voi laittaa rahaa sivuun ja sijoittaa. Lopulta minullekin alkoi aueta, että ei kuitenkaan tarvitse olla suuri palkkainen, jotta voisi tavoitella taloudellista riippumattomuutta. Tärkeämpää on karsia omista menoista, sillä vaikka tulosi olisivat suuret se ei auta jos perä vuotaa. Toki suuret tulot varmasti helpottavat tavoitteen saavuttamista nopeammalla aikataululla mutta taloudellisen riippumattomuuden tavoittelu on mahdollista miltein millä palkkatasolla tahansa. Ihan jokaisen elämän tilanteeseen se ei kuitenkaan välttämättä sovellu, mutta asian pohdinnalle sentään kannattaa antaa mahdollisuus. Yksinkertaisimmillaan koko ajatus on, että täytyy kuluttaa vähemmän kuin tienaa ja sijoittaa loput rahoista. Tätä tavoitellessa täytyy tietää mitä tienaa ja mitkä ovat oman elämän kulut. Mistä voisi kenties karsia, voiko Netflixin sijaan katsoa vaikkapa Yle Areenasta elokuvia ja sarjoja?  Voisiko hyvällä kaupassa käynnin suunnittelulla säästää kuukausi tasolla edes sen 10-15€ jonka voisi sijoittaa pörssiin?

 

Kun on minimoitu kulut ja saatu säästöaste suuremmaksi lasketaan paljonko jää säästöön ja sijoituksiin. Olisi hyvä sijoittaa myös kaikki sijoitusten tuotot kuten osingot uudelleen, näin hyötyy korkoa korolle ilmiöstä. Sit back and relax, seuraa kuinka sijoitus salkkusi lähestyy tavoittelemaasi summaa (heh).

 

PALJON ON RIITTÄVÄSTI?

 

Jotta saavuttaisi taloudellisen riippumattomuuden ja voisi lopettaa työt, pitäisi karkeasti ja hyvin yksinkertaistetusti olla sijoitussalkussa pääomaa 25 kertaa vuosittaisten tulojen verran. Trinityn yliopiston  tutkimuksen mukaan ”turvallinen nostoprosentti”  minkä eläkesäästö sijoitussalkusta voi käyttää on 4% vuodessa, jotta se riittäisi koko eläkkeellä olo ajan. Tässä laskelmassa pitää kuitenkin huomioida erilaiset verotukselliset asiat kuten 30% pääomatulovero.

 

MITÄ SITTEN?

 

Taloudellinen riippumattomuus ei itsessään ole minulla tavoitteena vaan se tulee toimimaan työkaluna muiden elämäntavoitteiden saavuttamisessa. Tämän hetken suurimmista mielenkiinnon kohteistani en usko saavani kokonaiselantoa, vaan ne ovat täysin harrastepohjalla. Jos elannon hankkiminen ei kuluttaisi viikko ja vuosi tasolla itseltäni niin paljon aikaa, niin todennäköisesti olisin enemmän perheeni ja harrastusteni parissa. Uskon myös sen tulevaisuudessa vapauttavan aikaani hyvän tekemiselle, oli se sitten brasilian faveloissa jengi nuorten kurssittaminen tai pirkanmaan asunnottomien avustaminen niin tahdon sellaiselle löytyvän tulevaisuudessa enemmän aikaa. Parhaassa tapauksessa uppoan syvälle sijoittamisen maailmaan ja saisin tehtyä tästä harrastuksesta itselleni jopa työn. Aika näyttää mutta ainakin tällä hetkellä haluan ohjata elämääni enemmän omannäköisekseni ja mennä kohti taloudellisesti turvatumpaa elämää.

Kommentit
 • Toni Lehtimäki

  Mielenkiintoinen, pohtiva teksti. Hienoa, että käytät lähteitä. Olisit tietysti voinut laittaa lähdeluettelon loppuun. Tekstin kieliasuun voisit jatkossa panostaa.

  Teet hyvää työtä kokonaisuutena!

  22.8.2020
Kommentoi