Tampere
21 Jun, Friday
16° C

Proakatemian esseepankki

Vapaudella etuoikeutettuKirjoittanut: Ville Leino - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Ajatuksia eiliseltä

On parasta huomata oma vapaus. Teen juuri niin kuin haluan, en vain itseni takia vaan myös muiden. Miksi edes suorittaisin muiden takia. Eihän se ole kestävää. Eikö tiimipelaajan hyvyys tai heikkous mitata kuitenkin pitkällä tähtäimellä. Ai että vapauden tunne tuntuu hyvältä, johtuuko se siitä, että tunne vapaudesta on tunnetta kontrollista tai kontrollin ottamisesta omiin käsiin ja nimenomaan kontrollin tunne tuo mukanaan hyvän olon. Tästä asiasta voisin tehdä huomenna esseen…

Pohdintaa

Aloin viime syksynä Frank Martelan Valonöörit, sisäisen motivaation käsikirja -kirjaa lukiessani pohtimaan, että autonomian tunne ohjailee ajatteluani merkittävästi enemmän kuin ajattelin. Ei se ihme ole, mutta en vain ollut asiaa aikaisemmin ymmärtänyt. Mennään ajassa hieman taaksepäin. Rakastuin ajatukseen yrittäjyydestä noin 10 vuotta sitten. En kuitenkaan täysin ymmärtänyt mistä tämä johtui. Uskoin, että haluan yrittäjäksi, koska olen yrittäjä henkinen… Samalla ihmettelin sitä, miksi kokeneet yrittäjät puhuivat yrittäjyyden parhaan puolen olevan vapaus. Siis vasta nyt, yli kymmenen vuoden jälkeen, koen ymmärtäväni tämän ”yrittäjyyden” parhaan puolen. Lohdullista, että ajattelussa on siis tapahtunut jotain kehitystä tai muutosta, onhan aikaakin kulunut kellossa. Mutta olen myös huomannut omalla kohdallani, että ajattelun kehittyminen ei ole vääjäämätöntä. On myös mahdollista, että vietät useamman vuoden elämästäsi, tehden hyviä asioita, mutta kehittymättä ajattelijana ollenkaan. Kirjoitin joskus esseen ”Yrittäjäksi oppii yrittämällä” uskon, että sama kaava pätee ajatteluun. Ongelma oli siis se, että en oikeastaan ajatellut.

On varsin miellyttävää ymmärtää itseään ja omia ajatuksiaan paremmin. Itsensä ymmärtäminen tietenkin lähtee omien tunteiden ymmärtämisestä, mutta syvemmälle pääsee vasta, kun ymmärtää ympäristön ja suhteiden vaikutuksen, joita on elämän varrella kokenut ja kokee parhaillaan. Ajattelun kehittäminen vaatii siis ajattelua. Onneksi ajattelusta on myös hyötyä oppimisessa eli muutoksessa ja tekemisessä. Ajattelu on oikeastaan uskomaton tapa vivuttaa omaa oppimista. Voit ajattelulla oppia uutta asioista, jotka tapahtuivat kymmeniä vuosia takaperin. Sehän on oikeastaan varsin lohduttava ymmärtää sillä, jos sinusta tuntuu tällä hetkellä, että ajattelu ei ole oma juttusi ja tuntuu, että on liikaa käyttää energiaa ajatteluun. Ei sinulla siis silti ole hätää. Voit oppia tekemisistäsi myös jälkeenpäin, tämä voi jopa olla hyödyllistä, jos koet että ajattelu häiritsee tekemistäsi. On myös hyvä ajatella ääneen itsensä ja eri ihmisten kanssa, paperille ajattelu vasta mahtavaa onkin. Niin tämä esseekin on lähes vahingossa syntynyt.

Mutta palataan vapauteen ja siihen, miksi haluan vapaudesta kirjoittaa. Haluan kirjoittaa siitä siksi, koska ymmärrän olevani etuoikeutettu. Olen saanut enemmän, kuin olen ansainnut, onneksi sitä velkaa on kunnia maksaa takaisin. Toivon, että yksittäiset ihmiset eivät koe minun olevan heille velkaa, koska silloin olisi kiva keskustella siitä, että mistä tämä tunne johtuu. Mutta koen olevani velkaa läheisilleni, tiimilleni, Proakatemialle, vanhoille opettajilleni ja Suomen valtiolle. Onneksi Suomen valtiolla on järjestelmä velan takaisin maksuun, jota kutsutaan verotukseksi… Näille muille tahoille yritän parhaani mukaan maksaa velkaa takaisin, mutta samalla pidätän kuitenkin oikeuteni vapauteen. Perustelen oikeutukseni vapauteen sillä, että teen pitkällä juoksulla paljon enemmän kuin tarvitsisi, jotta voin valita milloin tarvitsen hetken vapauttani. Voi olla, että minulla on väärä käsitys omasta tekemisestäni. Niin, että tekemiseni ei olekaan ollut riittävää, mutta uskon kuitenkin siihen, että tekemiseni on ollut. Kunnes todisteita jostain muusta ilmenee, ja ajatellaan uudestaan.

Kirjoitan esseetä päivänä, jolloin jonkun mielestä minun tulisi olla jossain muualla missä olen. Mutta uskon tietäväni paremmin. Uskon myös vahvasti siihen, että useimmissa tapauksissa ellei aina, tiimiläisen etu on yhtä kuin tiimin etu. Eilen nimittäin huomasin itsessäni ahdistusta ja stressiä, joka purkautui huonolla tavalla. Yksinkertaisesti selitettynä huomasin lautasen olevan liian täynnä tavoitteita ja tehtäviä, joten otin aikaa sille, että suoritan niitä. Ymmärrän, että joitain henkilöitä mahdollisesti harmitti pois jäämiseni, joku voi jopa kokea loukkaantuneensa. Samalla kuitenkin ilmoitin, että olen poissa ja uskon sekä toivon tiimini ymmärtävän tämän. Itseasiassa sain osalta, jopa tukea päätökseeni ja kiitos siitä.

 

Teoria

Nyt teoria osuuteen, joka tuli eteeni ihan sattumalta. Aloitin nimittäin aamun kuuntelemalla Jari Sarasvuon uusimman podcast jakson nimeltään ”Mistä syntyy vapautesi parempaan elämään”. Uskoni, tavoitteeni ja tarkoitukseni sai siis (uskokaa tai älkää) tukea jaksosta, jo ennen kuin olin sitä edes katsonut. Voi olla myös, että poimin jaksosta vain ideologiaani tukevia ajatuksia. Tai sitten asia on todellakin näin tai noin.

Jaksossa siis puhuttiin vapaudesta. Ensimmäisenä tein muistiinpanot Jari Sarasvuon podcastissa mainitsemasta mallista, joka mallintaa sitä, miten vaikeita tavoitteita saavutetaan. Malli meni seuraavasti:

 1. Vastuu
 2. Valta
 3. Vapaus
 4. Paremmat teot

Selitys: ” Ensin otat vastuuta, josta seuraa valtaa, joka mahdollistaa vapauden, minkä turvin teet järkevämpiä juttuja.” – Jari Sarasvuo

Mallissa oli siis kyse siitä, että miten saavutat vaikeat tavoitteet. Sain mallista helpotusta ja koin, että tein kuitenkin oikein, kun tein päätöksen siitä, että jään tänään pois tiimin yhteisistä hetkistä. Samassa podcastissa käytiin myös läpi malli, jolla saavutat ”mahdottomat” tavoitteet. Jätän sen kuitenkin tässä esseessä avaamatta, mutta mikäli kiinnostus heräsi, niin toivon sinulle hyviä kuuntelu hetkiä. Alussa pitää mahdollisesti vähän kestää, mutta loppu oli mielestäni sen arvoista.

Loppusanat

Nyt tuli aikamoinen nurinkurin essee ja se tuntui jäävän kesken. Kiitos kuitenkin siitä, että luit tänne asti. Toivottavasti ymmärrät, ja pahoittelut jos loukkasin. Uskon kuitenkin, että vähemmän vahinkoa tapahtui, kun päätin pyhittää tämän ”lautasen” balanssin korjaamiselle eli itselleni. Saamalla päivästä saadulla energialla voin korvata mahdollisen koetun vahingon moninkertaisesti. Usko pois ja kiitos.

Loppuun tulee pari podista napattua lainausta, jotka vaikuttivat mielenkiintoisilta.

”Viisas vallankäyttö johtaa vaurastumiseen.” – Jari Sarasvuo

”Älä itke tuloksia työstä, jota et ikinä tehnyt.” – Jari Sarasvuo

”Jari on huijari eli hui ja jari.” – Jari Sarasvuo

Lähteet:

Sarasvuo, J. 2024. Mistä syntyy vapautesi parempaan elämään. Youtube. Kuunneltu 08.02.2024.

Martela, F. 2015. Valonöörit, sisäisen motivaation käsikirja. Gummerus. Helsinki

Kommentit
 • Tuomas Kuusisto

  No nyt veti essee lukijaa nenästä. Mahdoton olla eri mieltä.

  8.2.2024
 • Eemi Mäenpää

  Mielenkiintoinen aihe, joka jättää pohtimaan. Lauserakenteet ja typot tässä esseessä aiheuttaa skitsofreniaa, kiinnitä niihin jatkossa huomiota. Kiitäs kuitenkin esseestä 🙂

  12.2.2024
Kommentoi