Tampere
24 May, Friday
15° C

Proakatemian esseepankki

Vaikutuksen luominenKirjoittanut: Joona Merviö - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Podcast tai vlog / 3 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Miten onnistut työnhaussa
Kaisa Välivehmas
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Jaksossa Suna, Joona ja Aleksi pohdiskelevat ensivaikutelman luomista ja oman osaamisen sanoittamista ja kuinka nämä taidot ovat kehittyneet Proakatemian aikana.  

  

Johdanto  

Ihminen tekee ensivaikutelman uudesta ihmisestä vain muutamissa sekunneissa, Tämän vuoksi on tärkeää antaa hyvä ensivaikutelma, oli kyseessä sitten työhaastattelu tai rennompi tapaaminen uuden ihmisen kanssa.  Halusimme pohtia tässä esseessä enemmän sitä, miten antaa hyvä ensivaikutelma ja mitä asioita kannattaa välttää, jos ei halua antaa huonoa ensivaikutelmaa. Pohdimme myös, miten sanoittaa omaa osaamista siten, ettei anna itsestään liian ylpeää kuvaa. Vastaamme esseessämme myös siihen, miten oman osaamisen sanoittamista voisi kehittää? Onko Proakatemian opinnot vaikuttaneet meidän käsitykseemme omista kyvyistämme ja mitä konkreettisia apuja olemme saaneet, jotta osaisimme sanottaa omia taitojamme paremmin? Teimme tämän esseen rinnalle myös podcastin, missä kerromme meidän omia kokemuksiamme ensikohtaamisista sekä siitä, miten olemme päässeet sanoittamaan omaa osaamistamme.   

  

Ensivaikutelma  

Ihmisten välinen ensikohtaaminen on ainutlaatuinen tilanne, joka voi vaikuttaa suuresti siihen, miten suhde kehittyy ja millainen kuva muodostuu toisesta henkilöstä. Ensivaikutelma on monisyinen ilmiö, johon vaikuttavat monet tekijät, kuten ulkonäkö, käytös, puheen sävy ja kehonkieli. Tässä osiossa tarkastellaan ensivaikutelman merkitystä ja sitä, mitä ottaa huomioon ensimmäisellä kohtaamiskerralla uuden ihmisen kanssa.  

Yllä mainitsimmekin, että ensikohtaaminen on ainutlaatuinen tilanne. Ylen haastattelussa yliopistonlehtori Petri Karkkola kertoo, että ensivaikutelma syntyy sekunneissa. Mikäli ensivaikutelma herättää toisessa osapuolessa negatiivisia tuntemuksia, ei tämä välttämättä enää ikinä hakeudu toisen seuraan. Jos ensi kohtaaminen taas menee nappiin, on todennäköistä, että yhteistyö tulevaisuudessa on turvattua. (Yle 2024)  

Näistä toivotumpi lopputulos on luultavasti lähes aina viimeisenä mainittu. Nyt käymme läpi tapoja, joilla pystyt luomaan onnistuneen ensivaikutelman esimerkiksi työhaastattelussa.  

  1. Aito hymy ja positiivinen asenne: Aito hymy ja positiivinen asenne voivat tehdä toiseen ihmiseen välittömästi myönteisen vaikutelman. Ne viestittävät rehellisyyttä, avoimuutta ja kiinnostusta toista kohtaan.  
  1. Kohtelias käytös: Kohtelias käytös, kuten tervehtiminen, kiittäminen ja kohtelias kielenkäyttö, luo hyvän ensivaikutelman. Tämä osoittaa kunnioitusta ja huomaavaisuutta muita kohtaan. Myös tiedostaminen kehonkielestä kuuluu kohteliaaseen käytökseen.  
  1. Hyvä kädenpuristus: Tukeva ja itsevarma kädenpuristus voi antaa vaikutelman luottamuksesta ja itsevarmuudesta. Se on yksi ensimmäisiä fyysisiä kontakteja, ja se voi vaikuttaa siihen, miten toinen ihminen arvioi sinut.   
  1. Kuunteleminen ja keskustelu: Aktiivinen kuunteleminen, jossa osoitat kiinnostusta toisen ihmisen puheeseen ja näkökulmiin, auttaa luomaan myönteisen vaikutelman. Se osoittaa, että välität toisen mielipiteistä ja kokemuksista. Monologia ei jaksa kukaan kuunnella, joten vältä turhaa tarinointia. Myös haastattelijalta kyseleminen on merkki siitä, että haastateltavaa kiinnostaa toisen asiat.   

(Mtv uutiset 2015)  

  

Nämä saattavat kuulostaa itsestään selvyyksiltä, mutta niitä ne eivät ole. Tärkeisiin ensitapaamisiin, kuten työhaastatteluun on syytä valmistautua ja treenata näitä asioita, mikäli ne eivät ole sinulle luonnollisia. Esimerkkinä jos hymyileminen tuottaa vaikeuksia sitä pystyy harjoittelemaan seuraavasti:   

“Jos hymyileminen tuntuu sinusta vieraalta, harjoittele peilin edessä ja kiinnitä kasvojesi ilmeisiin enemmän huomiota päivittäisessä elämässä. Suomalaiset ovat tunnettuja yrmeydestään, mutta kokeile uutta asennetta vaikkapa kauppareissulla: seiso suorassa, katso vastaantulevia silmiin ja hymyile. (Mtv uutiset 2015).”  

Podcastissa kerromme meidän omat neuvomme haastatteluihin, joten suosittelemme kuuntelemaan meidän jaksomme, mikäli haluat vinkkejä ensivaikutelman luomiseen.  

  

  

Oman osaamisen sanoittaminen – vaikutuksen luominen  

Miksi oman osaamisemme sanottaminen voi olla monesti hankalaa? Mistä johtuu, että me suomalaiset usein vähättelemme omia saavutuksiamme tai osaamistamme?  Monesti me kuvittelemme, että meistä saa negatiivisen kuvan, mikäli haluamme tuoda paljon ilmi sitä, mitä olemme saavuttaneet tai missä olemme erityisen hyviä. Podcastissa puhumme tästä ja kerromme omia kokemuksia siitä, millaisissa tilanteissa omaa osaamista olisi hyvä osata tuoda oikealla tavalla esiin ja olla ylpeästi omien saavutustensa takana.   

Pidämme hyviä puoliamme monesti itsestäänselvyyksinä, jolloin emme tule ajatelleeksi, että ne voisivat olla niitä asioita, jotka ovat toisen ihmisen mielestä juuri niitä kiinnostavampi asioita. (Välivehmas 2014, 26) Välivehmas puhuu kirjassaan siitä, kuinka ihmiset pitävät itsestään selvyytenä joitain hienosti tekemiään asioita, jolloin myöskään he itse eivät osaa arvostaa näitä asioita, saati sanottaa niitä jollekin toiselle. (Välivehmas 2014, 26) Esimerkiksi työhaastatteluissa pitää usein osata kertoa, mitä osaan ja mitä olen saavuttanut. Tämä saattaa tuottaa monelle vaikeuksia ja siksi työhaastatteluun usein valmistaudutaan ja asioita mietitään etukäteen. On kuitenkin tärkeää luottaa itseensä ja harrastaa reflektointia säännöllisesti, jotta hyvien puolien “mainostaminen” on helpompaa ja saa annettua itsestään todellisen kuvan.   

Aivan kuten podcastissa puhuimme, toisinaan on hankalaa tuoda esiin omia hyviä puolia ja samalla olla miettimättä miltä se kuulostaa muiden mielestä. Onko itsensä kehuminen ja hyvien juttujen esille tuominen ylimielisyyttä vai itsevarmuutta? On kuitenkin myös pystyttävä olemaan itselle armollinen ja se voi usein olla jopa vahvuus. Välivehmaan kirjassa (2014, 26) tuodaan esille sitä, kuinka armollisuutta usein osataan harjoittaa muita kohtaan mutta itselle ollaan tiukempia. Tämän voimme allekirjoittaa ja varmasti pystyisimme olemaan itsellemme armollisempia, on sitten kyseessä itsekriittisyys tai suorittamisen tarve. Koemme kehittyneenne tässä kuitenkin viime vuoden aikana.  

  

Opit Proakatemialta  

Podcastissa sivusimme myös sitä, kuinka kolme vuotta opiskelu Proakatemialla on vaikuttanut ensivaikutelman luomisessa ja oman osaamisen sanoittamisessa, vai onko? Olimme kaikki kolme samaa mieltä, että Proakatemialla on ollut näiden saralla oikein positiivinen vaikutus.   

Proakatemialla ollessa tulee vastaan erilaisia tilanteita, joissa on täytynyt osata myydä oma ajatuksensa tiimille tai ulkopuolisille toimijoille. On se sitten pajassa tiimiläisten vakuuttaminen omalla näkökulmallaan, yhteistyökumppaneiden hankkiminen johonkin projektiin, kuten Kiekkokierros tai SecondHand-tapahtumaan tai enkelisijoittajan vakuuttaminen SharkTank- pitchauksessa siitä, että kyllä niitä rännejä tarvitsee putsata. Tilanteita on akatemia arjessa viikoittain, pieniä ja suuria, mutta ne ovat haastaneet ja valmistaneet meitä siihen, kuinka luoda hyviä ensivaikutelmia ja vakuuttaa ihmisiä asiastamme, oli se sitten mikä tahansa.   

Myös tiimiläisiltä saadulla palautteella on äärimmäinen merkitys siinä, että osaamme sanoittaa olevamme hyviä jossain osa-alueella. Vaikka jokin osaaminen on ollut meissä ennestään, on se saanut positiivista vauhtia roimalaisilta. Se, kun 16 muuta tyyppiä sanoo sinulle, että olet oikeasti hyvä tässä, on sitä vastaan vaikea argumentoida ja siihen uskoo lopulta itsekin kovempikin jääräpää. On myös tärkeää, että palaute tulee tiimiläisiltä, joidenka sanaan oikeasti uskoo ja tietää, ettei he vain lämpimikseen kehu yltiöpäisesti. Positiivisella palautteella on merkitystä tiimiläisiltä saadessa siksi, että tietää heidän uskaltavan antaa myös kehitettävää palautetta silloin, kun toiminta on ollut sen näköistä.  

Olemme myös tiiminä käsitellyt näitä aiheita pajoissamme tai tulemme käsittelemään. 26.1.2024 pidimme kommunikaatio- pajan Roiman kesken, jossa yhtenä aiheena oli ensivaikutelma laajasti käsittelyssä. Käsittelimme aihetta siltä näkökulmalta, mitkä asiat luovat hyvän ensivaikutelman ja mitkä asiat taas tuhoavat ensivaikutelman. 10.4.2024 eli ensi viikolla pajan aiheena on taas oman osaamisen myyminen.   

  

Pohdinta  

Kuten todettua, ensivaikutelman luominen ja oman osaamisen sanoittaminen ovat olennaisia taitoja, on ympäristö sitten mikä tahansa. On kyse sitten työhaastattelusta, appivanhempien ensimmäisestä kohtaamisesta, rännikauppojen klousaamisesta tai sitten oman yritys idean esittelystä, nämä taidot ovat syytä jokaisen osata.  

Onkin ilo huomata, kuinka Proakatemia ja varsinkin Roima tiiminä on opettanut meitä näiden aiheiden parissa ja olemme huomattavasti itsevarmempia omasta tekemisestämme ja sen ääneen sanoittamisesta, itseään yhtään pienentämättä. Olemme täysin varmoja siitä, ettei viimeinen vuosi akatemialla tule päästämään meitä helpolla jatkossakaan näiden asioiden parissa. Tiedossa on kuitenkin esimerkiksi 24H-haaste ja Final Camp- projekti, jotka molemmat vaativat hyvien ensivaikutelmien luomista ja eri sidosryhmien vakuuttamista meidän osaamisestamme. Voisiko ajatella siis, että akatemian jälkeen olemme näiden osa-alueiden mestareita?  

  

  

Lähteet  

Podcast. Vaikutuksen luominen. 4.4.2024. RoimaCast.  

https://open.spotify.com/episode/7FGh9knfMGUkjZfL9tXp0C  

Roiman dialogi paja. Aiheena kommunikaatio ja ensivaikutelma. 26.1.2024. TAMK.  

Välivehmas, K. 2014. Miten onnistut työnhaussa. Minerva   

Yle. 2024. Muutamassa sekunnissa teet päätöksen, joka voi muuttaa loppuelämäsi – näin syntyy ensivaikutelma. Blogiteksti. Julkaistu 31.3.2024. Viitattu 4.4.2024.   

https://yle.fi/a/74-20080058  

MTV uutiset. 2015. Haluatko antaa hyvän ensivaikutelman? 6 asiaa, jotka vaikuttavat menestykseesi. Blogiteksti. Julkaistu 15.12.2015. Viitattu 4.4.2024.  

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/haluatko-antaa-hyvan-ensivaikutelman-nama-asiat-vaikuttavat-menestykseesi/5609026#gs.6wb9v8 

 

 

Kommentoi