Tampere
26 May, Sunday
25° C

Proakatemian esseepankki

Vaikeuksista voittoonKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

 

FC TPS on noussut voitokkaan kauden päätteeksi takaisin veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen. Jännitystä riitti TPS-Kannattajille viimeiseen kierrokseen asti. Joukkue onnistui taistelemaan tasapelin Honkaa vastaan, joka riitti varmistamaan nousun veikkausliigaan ensi kaudeksi.  Nykyinen menestys ei kuitenkaan ole tullut helpolla, vaan menestys on tullut kovan työn tuloksena.

 

Palataan kuitenkin kevääseen 2016, jolloin asiat eivät näyttäneet yhtä ruusuiselta. FC TPS oli ajautunut pahoihin talousvaikeuksiin. Talousvaikeudet olivat jo niin pahat, että näytti pahasti, ettei TPS aloita tulevaa kautta ykkösessä. Sen hetkinen budjetti ei yksinkertaisesti riittänyt viemään aloitettua kautta loppuun. Seuran taustayhtiö FC TPS Turku ilmoitti, että se järjestää kaikille avoimen joukkurahoitusannin. Yhtiö asetti tavoitteeksi kerätä 400 000 euroa, jolla saataisiin katettua tulevan kauden kulut. Yksittäisen osakkeen arvo oli 50 euroa ja osakkeen vastikkeeksi sai äänioikeuden yhtiökokouksessa ja omistajadiplomin.

 

Joukkorahoituskampanja ei kuitenkaan ole täysin uusi ilmiö urheilun taikka jalkapallon saralla. Jalkapalloseura HIFK järjesti joukkorahoituskampanjan vuonna 2015 ja sai kerättyä kannattajiltaan 345 823 euroa.

 

Joukkorahoituksen tavoitteena on kerätä suuri määrä pieniä sijoituksia. Vastakohtana on kerätä muutamalta suursijoittajalta iso määrä rahaa. Joukkorahoitus on nykypäivänä jo yleinen tapa kerätä varoja yrityksen hankkeisiin. Tapa on suosittu varsinkin uusien yritysten keskuudessa, jotka eivät saa rahoitusta muiden kanavien kautta. Joukkorahoitus tapahtuu yleisesti Internetin välityksellä ja tähän on olemassa monenlaisia niin kotimaisia kuin ulkomaisia alustoja.

 

Joukkorahoituksia on myös olemassa kahdenlaisia. Kyseessä voi olla joko ennakkomyyntiin perustuva taikka osakepohjainen rahoitus. Ennakkomyyntiin perustuva joukkorahoitus tarkoittaa sitä, että rahoitukseen osallistuva sijoittaja saa rahoitusta hakevan yrityksen tuotteen itselleen taikka saa hankkia sen alehintaan. Kyse on periaatteessa ennakko-ostosta. Osakepohjainen rahoitus taas tarkoittaa sitä, että sijoittaja ostaa tietyn osuuden yrityksestä ja on täten hyvin lähellä tavanomaista pörssisijoitusta. Tähän myös FC TPS turvautui. Tosin uskon, että kovinkaan moni seuraan sijoittanut kannattaja ei odota saavansa sijoitukselleen muhkeaa rahallista tuottoa. Sijoitus on tapahtunut enemmänkin rakkaudesta turkulaiseen jalkapalloon. Hyvää tuottoa itselleen hakevan sijoittajan kannattaakin tutusta joukkorahoituskohteeseen hyvin tarkasti ennen sijoittamista. On hyvä selvittää esimerkiksi minkälaisen prosenttiosuuden sijoituksella saa, minkälainen korko taikka osinko on ja liittyykö sijoitukseen jopa jonkunlaisia velvollisuuksia. Käytännössä ainut tapa hyötyä omasta sijoituksestaan on osinkotuotot, koska sijoittaja ei pysty luopumaan omistusosuudestaan ennen kuin yritys myydään.

 

Yleisesti joukkorahoituksessa prosessi etenee seuraavalla tavalla. Jos rahoitusta hakeva yritys täyttää alustan ehdot (esim. Kickstarter), tarjoaa alusta yritykselle rahoituskierroksen. Jos haettu minimisumma täyttyy alusta siirtää kerätyt rahat sijoittajilta yrityksille. Jos minimisumma ei täyty alusta palauttaa rahat sijoittajille jolloin yritys ei saa kipeästi tarvitsemiaan rahoja.

 

Suomalaisilla pankkitileillä on eri arvioiden mukaan n.80-90 miljardia euroa. Raha yksinkertaisesti istuu pankkitileillä kasvamatta korkoa. Yleinen vauraus kasvaa, jos kaikki sijoittaisivat edes vähän. Sijoittamisen tulisikin olla aloittelevalle mahdollisimman yksinkertaista. Joukkorahoitukseen osallistuminen on helppo ja yksinkertainen tapa päästä mukaan sijoitusmaailmaan. Kauniisti ajateltuna sijoitettu raha myös toimii vipuvartena yrityksen menestykselle, jolloin yritys alkaa myös tuottamaan enemmän rahaa kiertoon.  Erilaisilla alustoilla on helppo hakea oman mielenkiinnon kohteiden parissa työskenteleviä yrityksiä ja parhaassa tapauksessa sijoittaja pystyy olemaan mukana yritysten huikeassa kasvussa.

 

FC TPS istutti veikkausliigaan nousun siemenen joukkorahoituskampanjallaan. 50 euron sijoitus tuntuu varmasti pieneltä verrattuna siihen iloon, mitä joukkue pystyi seuraajilleen tuottamaan tämänhetkisen kauden päätteeksi. Ensi kaudella saamme nauttia taas turkulaisesta jalkapallosta kovimmalla tasolla, kiitos siitä kuuluu joukkorahoitukselle!

Kommentoi