Tampere
18 May, Saturday
19° C

Proakatemian esseepankki

Vaihto-opiskelijan elämääKirjoittanut: Verneri Halttula - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

Johdanto 

  

Suomessa tehdään vuosittain yhä enemmän vaihtoja ulkomaille. Tietenkin koronavirus on hidastanut toimintaa, mutta vaihtoon lähteminen on nykyään täysin normaalia. Olemme kahdestaan lähdössä keväällä vaihtoon Portugalin yhteen suurimpaan kaupunkiin Portoon. Neljän kuukauden aikana tulemme varmasti oppimaan kaikkea uutta eri maiden liiketoiminnoista ja kulttuureista.  

 Kaikkea sitä on vuosien varrella kuullut vaihtoelämästä. Lähinnä positiivisia asioita. Vaihtoelämä tulee olemaan uutta, rankkaa, inspiroivaa ja ennen kaikkea palkitsevaa. Monelle vaihtoon meneminen voi vain kerran elämässä onnistua, koska kotimaassa voi olla montakin syytä, miksi vaihtoon ei voi mennä. Tällä hetkellä syitä ei ole. Nyt lähdemmekin pohtimaan vaihto-opiskelun tavoitteita, hyviä sekä huonoja puolia ennen todellista seikkailua. 

 

  

Miksi mennä vaihtoon? 

  

Terhi Toivosen Ylen artikkelissa: ”Miksi nuoren kannattaa lähteä ulkomaille vaihtoon tai opiskelemaan? Löydät kykysi, iso plussa työelämässä ja investoit tulevaisuutesi” käsitellään vaihto-opiskelun hyviä puolia. Artikkelissa rohkaistaan nuoria menemään vaihtoon. ”Kansainvälinen kokemus auttaa nuorta kasvamaan täyteen potentiaaliinsa opintojen aikana”, todetaan Ylen artikkelissa. Yksi suurimmista syistä vaihtoon menemiseen on verkostoitua kansainvälisesti. Kansainvälinen liiketoiminta on aina kiehtonut meitä. Varsinkin EU-alueen liiketoiminta kiinnostaa, mikä on nykypäivänä tehty helpoksi. ”EU panostaa erityisen paljon Erasmus+-vaihto-ohjelmaan”, sanotaan Ylen artikkelissa, mikä on hyvinkin totta. 

  

Tietenkin yksi syistä vaihtoon menemisessä on englannin kielen kehittäminen. Puhumme sujuvasti englantia ja olemme käyttäneet kieltä vaikka useissa eri tilanteessa. Liiketapaamisissa emme ole käyttäneet englantia ja haluamme saada varmuuden siitä, että osaamme käyttää kieltä sujuvasti myös liiketapaamisissa. Portugalissa voi samalla oppia englannin kielen lisäksi espanjaa ja portugalia. Kielten lisäksi haluamme oppia lisää markkinoinnista, kansainvälisestä liiketoiminnasta ja isojen yritysten sisäisestä viestinnästä. 

  

Ylen toisessa artikkelissa: ”Vaihto-opiskelu – opiskelua vai humalaista rälläystä?” pohditaan vaihtoon menemisen hulvattomista seikkailuista. Helppo tapa verkostoitumiseen on mennä vaihtokaverien kanssa pitämään hauskaa ja niin aiomme myöskin tehdä. Tietenkin vaihtoon menemisessä täytyy ymmärtää se, että asut oikeasti ulkomailla ja normaali arki koittaa sielläkin. Unelma olisi kehittää vaihtokaverien kanssa jotain suurta, eikä vaan opiskella ja pitää hauskaa. 

  

 

Vaihto-opiskelun varjopuolet 

  

Emme halua ajatella vaihtoon menemistä lähtökohtaisesti negatiivisesta näkökulmasta. Elämässä voi aina tulla vastoinkäymisiä. Mitä jos jokin menee pieleen? Asunto on kamala, opetusmenetelmä ei sovi itselleen tai et löydä koulusta sitä, mitä etsit. Vaihtoon menemisessä on riskit olemassa ja jokaisen pitäisi sekin puoli tietää. 

  

Jyväskylän ylioppilaslehden (Jylkkäri) Laura Kankaan tekstissä: ”Vaihdon karu arki saattaa yllättää” muistutetaan vaihdon varjopuolia. Tekstin mukaan kurssit olivat todella haastavia ja jokainen päivä meni tenttien pänttäämiseen. Kieltämättä ajatus siitä, että ei saisi tarpeeksi opintopisteitä vaihdosta pelottaa. Kun opiskelet Proakatemialla, niin teet lähes päivittäin liiketoimintaa osuuskuntasi kanssa. Jäämme väkisinkin osuuskunnan arjesta paitsi, mutta emme halua kokonaan jäädä pois. Pyrkimyksenä on suorittaa Proakatemialla opintoja. Kaikki riippuu siitä, kuinka paljon opiskeltavaa ulkomailla riittää. 

  

”Informaation puute, byrokraattisuus ja vanhanaikainen opetustyyli ovat yleisiä turhautumisen aiheita”, todetaan Laura Kankaan artikkelissa. Kieltämättä vanhanaikainen opetusmetodi on asia, mitä eniten pelkäämme opiskelussa. Suomessa korkeakouluopiskelijat ovat todella itseohjautuvia. Proakatemian opiskelijat ovat vielä enemmän itseohjautuvia ja määrittelevät itse oman arkensa yhdessä tiimin kanssa. Toivotaan kumminkin, että Portugalissa saat toteuttaa omia juttujasi muiden opiskelijoiden kanssa. Kurssit vaikuttavat mielenkiintoisilta ja tiimityöskentelyä tarvitaan jokaisen kurssin kohdalla, mikä on loistavaa. 

 

 

Mitä mahdollisuuksia vaihtoon lähteminen tarjoaa? 

 

Vaihto-opiskelu tarjoaa meille lukuisia mahdollisuuksia kehittyä kansainvälisellä tasolla liiketalouden ammattilaisiksi sekä edellä mainitun kielitaidon kehittyminen on iso osa kokonaisuutta. Meillä on ennen näkemätön mahdollisuus verkostoitua muihin vaihto-opiskelijoihin koulussa. Voimme mahdollisesti jakaa omia kokemuksiamme menneistä opinnoista, mutta samalla verrata nykyistä osaamistamme ja vahvuusalueita muihin opiskelijoihin. Olemme nimittäin kiinnostuneita siitä, millaisia valmiuksia liiketalouden opiskelijat ympäri maailmaa saavat, ja mitä he lähtevät ylipäätään vaihto-opiskelulta hakemaan. 

Vaihto-opiskelu ei ole mikään uusi juttu, joten odotamme kovasti sitä, että koulu on hyvin organisoinut eri lähtökohdista ja olosuhteista tulevat opiskelijat. Toivomme koulun panostavan tiimitoimintaan, sillä olemme akatemialla tottuneet vahvasti yhdessä opiskeluun. Uskomme ainakin itse vaihto-opiskelijoiden hyvällä tiimihengellä pääsemään paremmin kouluun ja prosessiin kiinni. Itse oletamme koulun olevan valmiita ymmärtämään omaa tiimiyritys taustaamme ja uskomme, että saamme heille kerrottua tämänhetkisistä Suomessa tapahtuvista opinnoista suhteellisen laajan kattauksen.  

Mahdollisuuksia tarjoava Portugali saattaa vaikuttaa oman tiimiyrityksemme toimintaan. Oikea oppisella viestinnällä ja omaan tiimiin yhteyden pitämisellä, voi olla paljonkin suuntaa antavia tekijöitä tiimiyrityksemme kasvun kannalta. Uskomme, että etelästä saattaa löytyä paljonkin hyviä ideoita ja innovaatioita oman tiimiyrityksemme kannalta. Voimme löytää Portugalista tuotteita ja palveluita, joita ei ole vielä Suomeen rantautunut, ja täten olla edelläkävijöitä suomen markkinoilla. Tarkoitamme tällä siis vaihto-opiskelun olevan meitä, mutta myöskin omaa tiimiämme varten vahvistava tekijä. Hyvin yritystoimintansa käyntiin saanut Kipinä ei tyydy pelkästään myyntipäivien voittamiseen, vaan janoaa uusia ideoita ja tahtoo kehittää toimintaansa myös kansainvälisellä tasolla. 

 

 

Miten vaihto-opiskelu vaikuttaa elämäämme? 

 

Vaihto-opiskeluhan on tunnetusti elämys, jota et tule ikinä unohtamaan elämässäsi. Pelkästään kouluun vaikuttavat tekijät on kuitenkin vielä pieni asia siihen verrattuna, miten vaihto tulee vaikuttamaan elämäämme. Saamme ulkomailta niin paljon kansainvälistä perspektiiviä liiketalouden ja yritysmaailman saralta, että vain taivas on rajana meidän mielikuvituksemme juoksussa suunnitellessamme uusia liikeideoita läpi elämän. 

Vieraalla kielellä oppiminen ja sen käyttäminen arkisissa jokapäiväisissä asioissa on kultaakin kalliimpaa elämän kannalta. Olemme molemmat kiinnostuneita matkailusta, joten uskallamme vaihdon jälkeen varmasi kiertää surutta maailmaa myöskin haastavamman kielimuurin omaavissa paikoissa. Vaihto-opiskelun aikana täytyy muistaa ottaa paljon kuvia, sillä vaikka aika kultaa muistot, jää silti varmasti tärkeitä asioita unholaan vuosien varrella. Ainutlaatuinen kokemuksemme tulee varmasti antamaan meille uuden tavan ajatella maailmaa ja antaa meille varmasti  paljon uusia ystäviä. 

Olemme otettuja saadessamme jakaa omalle tiimikavereille vaihdossa opittuja keinoja ja näkemyksiä, jotka ovat tehneet meihin vaikutuksen vierailla mailla. Suomeen palatessamme toivomme, että olisimme rohkeita ja ylpeitä saadessamme jakaa omat muistomme kevätlukukaudesta muiden kanssa, sekä suositella vaihtoa muille. 

Proakatemialla vaihtoon perehdyttäminen ja hakuprosessin käsittelyyn liittyvät asiat ovat mielestämme jokseenkin epäonnistuneet. Aluksi kun päätimme hakea vaihtoon, niin kukaan ei osannut ohjata meitä oikealle henkilölle, joka olisi vastuussa omasta hakuprosessistamme. Soitimme ainakin kolmelle eri henkilölle, josta meidät ohjattiin aina eri ihmiselle johtamaan vaihtoprosessiamme eteenpäin. Kun oikea yhteyshenkilö oli löytynyt, meidän piti kuitenkin ottaa täysin itse selvää kaikista mahdollisuuksista sekä raha-asioihin liittyvistä tekijöistä. Aiomme jatkossa estää vaihtoon lähtevien opiskelijoiden epätietoisuuden ja pitää mahdollisesti jokin vaihtosolu Proakatemialla. Joka tapauksessa jaamme omat tietomme ja taitomme vaihtoprosessiin liittyen, jotta kaikki Proakatemialaiset saisivat konkreettista apua onnistuakseen hakuprosessissa oikein. Hakemuksen lähettämisen jälkeen on viestintä toiminut kuitenkin hyvin oman vaihtokoordinaattorimme ja vastaanottavan koulun välillä. Kiitos siitä. 

 

 

Kansainvälistyminen 

 

Kansainvälistyminen on alallamme nykyään suuri tekijä verratessamme toimintaamme kilpailijoihin. Liiketalouden ammattilaiset, joiden kanssa olemme keskustelleet vuosien varrella, ovat aina muistuttaneet kansainvälisyyden tärkeydestä liiketoiminnassa. Kansainvälisyys Proakatemialla onnistuu Entre-tiimin kautta, mutta ulkomailla asuminen ja opiskeleminen antaa siihen täysin erilaiset valmiudet. 

Verkostoituminen on liiketalouden alalla elintärkeä asia, jota jokainen kasvamiseen ja kehittymiseen panostava yritys haluaa kehittää jatkuvasti. Verkostoituminen ulkomaalaisiin kumppaneihin on kansainvälisen ja menestyksekkään bisneksen kulmakivi. Juuri tästä syystä uskomme meillä olevan hyvät mahdollisuudet löytää elinikäisiä kumppaneita omaan liiketoimintaamme, asuessamme ulkomailla usean kuukauden ajan. Verkostoitumisen tarkoitus on löytää eroja ja kehittymiseen vaikuttavia tekijöitä omista verkostoista, ja uskoisimmekin Portugalista löytyvillä henkilöillä olevan erilainen katsomus liiketoimintaan ja bisnesmaailmaan meihin verrattuna. Olemme valmiita oppimaan uutta ja haalimaan temppuja ja tietoa omaan muistikorttiimme reissun ajalta. 

Emme usko, että meidän kaltaisillamme sosiaalisilla ja ulospäin suuntautuneilla myyntikonkareilla tulee olemaan minkään näköisiä ongelmia uusien ystävien ja kontaktien löytämiselle. Kansainväliset kontaktit tulevat auttamaan meitä varmasti jatkossa niin elämässä, kuin liiketoiminnan suunnittelussakin.  

Jotkut ovat vahvasti sitä mieltä, että Suomessa pitäisi panostaa enemmän maamme tuotteisiin ja lopettaa jatkuva ulkomaiden villitysten saattaminen Suomeen. Mikään ei kuitenkaan estä meitä levittämästä Proakatemian ja oman tiimiyrityksemme tuotteita ulkomaille ja jakamaan akatemian arjen hedelmää myös Eurooppaan. Meistä molemmat ovat kuitenkin kunnianhimoisia uusia projekteja janoavia osuuskuntamme jäseniä, joten aiomme ottaa mahdollisimman paljon oppeja ja koppeja Portugalin meiningistä, jonka voimme jakaa oman tiimin ja yhteisön kesken. 

Vaihtoon lähteminen ei ole kaikkien opiskelijoiden kohdalla helppoa, mutta onneksi meillä on oma tiimimme tukijoukkona. Tiimimme suhtautuu avoimesti vaihtoon lähtemiseen ja on enemmän kuin innoissaan ottamaan vastaan edellä mainittua osaamista ulkomailta. Emme voi sanoin kuvailla, kuinka tärkeää oman tiimimme tuki on tällaisessa tilanteessa, jossa joudumme/saamme olla erossa tiimiyrityksemme kasvokkain tapahtuvasta toiminnasta useiden kuukausien ajan;) 

 

 

Lähteet:  

 

Toivonen, T. Miksi nuoren kannattaa lähteä ulkomaille vaihtoon tai opiskelemaan? Löydät kykysi, iso plussa työelämässä ja investoit tulevaisuuteesi. 2018. Yle. Luettu 16.12.2021.  

https://yle.fi/uutiset/3-10161231 

Hooli, N. Vaihto-opiskelu – opiskelua vai humalaista rälläystä? 2012. Yle. Luettu 16.12.2021. 

https://yle.fi/uutiset/3-6266994 

 

Kangas, L. Vaihdon karu arki saattaa yllättää. 2015. Jylkkäri. Luettu 16.12.2021.  

https://www.jylkkari.fi/2015/10/vaihdon-karu-arki-saattaa-yllattaa/ 

 

Tekijät:

Julius Hirvonen

Verneri Halttula

Kommentoi