Tampere
21 May, Tuesday
18° C

Proakatemian esseepankki

Vahvuuksista voimaa kehittymiseenKirjoittanut: Jenni Rupponen - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Meille kävi muutama viikko sitten pitämässä tiimivalmennusta Tiimimestareissa matkaansa taittava ryhmä. Emme tienneet valmennuksen teemaa etukäteen. Valmennusaamuna teemaksi paljastui vahvuudet. 1,5–2 tunnin valmennus koostui kolmesta osasta: henkilökohtaiset vahvuudet, pienryhmää yhdistävät vahvuudet sekä koko tiimin vahvuudet. Kokonaisuudessaan aika oli tällaiselle paketille hyvin rajallinen, mutta koimme valmennuksen onnistuneeksi. Valmennuksen jälkeen tuntui, että sekä valmennettava että valmentava tiimi olivat saaneet aamupäivästä paljon irti ja kaikki olivat hyvin tyytyväisiä.

 

Asiakkaalle toteutettava valmennus on osa Tiimimestareiden asiakkuudet -osion suorittamista. Mikäli tiimillenne tulee joskus eteen mahdollisuus vastaanottaa tällainen valmennus, en voi muuta kuin lämpimästi suositella! Erityisesti Proakatemian kaltaisessa ympäristössä myös koulutustaan käyvä valmentava tiimi saa varmasti runsaasti oppia toteuttamastaan valmennuksesta.

 

Yksi osa valmennusta oli noin neljän hengen ryhmissä kertoa yksitellen yhdelle ryhmän jäsenelle hänen vahvuuksistaan. Vahvuudet piti myös osoittaa jollakin konkreettisella esimerkillä, miten kyseinen vahvuus näkyy arjessa. Vastaanottava osapuoli sai luvan vain kuunnella ja sanoa ainoastaan ”kiitos”. Sain kuulla monia vahvuuksia, joita itsekin luontevasti vahvuuksikseni kuvailisin. Lisäksi sain kuulla sellaisista vahvuuksista, joita en itse olisi ensimmäisenä osannut nostaa esiin. Tässä aion esitellä muutaman näistä vahvuuksista, ottaa ne omikseni ja uskoa itseeni niiden kautta. Vahvuuksiani ovat siis…

 

Rohkeus. Lähden rohkeasti mukaan erilaisiin projekteihin. Puhun asioista avoimesti ääneen ja suoraan. Minulla on tähän liittyen myös vahva aloitekyky, otan asioista hyvin koppia ja pusken myös muita tekemään.

 

Kiltteys. Olen aiemmin inhonnut tätä sanaa, koska nuoruudessani olen kärsinyt hyvin pitkään ”kiltin tytön syndroomasta”. Nyt kuitenkin, kun olen oppinut asettamaan omat rajani, sanomaan myös ei ja olemaan miellyttämättä kaikkia vain miellyttämisen vuoksi, on aika tosiaan kääntää kiltteys vahvuudeksi. Otan huomioon erilaiset mielipiteet ja näkökulmat, olen hyvin empaattinen. Lisäksi käytän aina sellaisia sanavalintoja, jotka eivät loukkaa. Olen tunneälykäs ja osaan sanoittaa myös vaikeat asiat sen mukaisesti.

 

Kanssani on helppo olla eri mieltä. Tämä on ehkä huvittavasti muotoiltu, mutta en keksinyt sille parempaakaan vaihtoehtoa. Minulla on halu ymmärtää vastapuolen mielipiteitä ja näkemyksiä. Keskustelen asioista rakentavasti, vaikka mielipiteet eroavaisivat toisistaan räikeästikin. Sytyn siitä, kun voimme yhdessä oppia ja löytää mahdollisesti jotain aivan uutta erilaisten näkökulmien törmäyksessä.

 

Näiden asioiden oivaltaminen lisäävät ymmärrystä itsestäni ja toimivat varmasti jatkossa myös ammatillisen kehittymiseni tukena. Suosittelen vahvasti jokaista tiimiä kokeilemaan tätä harjoitetta – opitte itsestänne, toisistanne ja saatte kaupanpäälle lämpöisen, superhyvän fiiliksen, joka auttaa kehittymään tiiminäkin eteenpäin. Millaisia vahvuuksia teiltä löytyy?

Kommentoi