Tampere
21 May, Tuesday
15° C

Proakatemian esseepankki

Vahvuudet vahvuuksiksi?Kirjoittanut: Kukka-Maaria Halme - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Istuimme Matildan kanssa maanantai-iltapäivällä piknikillä. Päivän tehtävälista oli saatu tehtyä muutamassa tunnissa, ja lisätöiden sijasta päätimme nauttia aurinkoisesta kevät päivästä. Muistelin lukio aikaani, sitä kuinka koko kolmen vuoden ajan rakensin lukujärjestykset niin, ettei minulla ollut yhtäkään pitkää päivää tai turhia hyppytunteja. Ajan hallinta oli vahvuuteni. Usein kuulee sanottavan, että asiat tulee oppia kantapään kautta. Reflektoimalla omia heikkouksia ja kehittämällä niitä. Mitä jos kuuntelisimme itseämme myös silloin, kun olemme onnistuneet? Osaatko sanoa mitkä ovat sinun vahvuutesi nyt? Tai mitkä olivat vahvuutesi lapsuudessa? Monet lapsuuden ja nuoruuden vahvuudet ovat saattaneet unohtua suoristus- ja menestyskeskeisen arjen häsellyksessä.

Revenan kirjaessee pajassa sain positiivista palautetta oman tekemisen ja kehityksen reflektoinnista. Esseisiini toivottiin kuitenkin lisää konkretiaa. Asioita ja toimia, jotka ovat vaikuttaneet lopputulokseen. Usein kuitenkin tuntuu haastavalta luetella asioita, jotka ovat johtaneet kehitykseen; henkinen kasvu on lähtökohtaisesti monen asian summa.

Haavelein jonain päivänä ammattini olevan kokonaisvaltaista valmennusta. Haluaisin yhdistää henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin sekä tiimin ja uran valmentamista. Liikuntaneuvojan koulutuksen ansioista hyvinvoinnin valmentamiseen minulla on jo konkreettisia keinoja. Nyt otankin ensimmäiseksi haasteeksi miettiä konkreettisia asioita, joista olen itse hyötynyt kehittyessäni tiimiläisenä sekä yrittäjänä. Oman tekemisen reflektoinnin lisäksi olen aloittanut tiimimestarit – valmennuksen, josta toivon saavani oppeja nimenomaan tiimivalmentamiseen ja -johtamiseen.

 

Ympyrä sulkeutuu

Ala-aste ikäisenä käytin vapaa-aikani kirjojen lukemiseen sekä käsitöihin. Virkkasin ensimmäisen villapaitani 1.luokalla. Kirjahyllystäni löytyi kaikki mahdolliset nuorten kirjasarjat ja kirjastossa käyminen oli osa arkea. Viidennellä luokalla tätini pyysi minua mukaan nuorisoteatteriin. Teatteri harrastus veikin sydämeni yli kuudeksi vuodeksi. Nämä ovat myös kaikki asioita, joista olen saanut positiivista palautetta sekä kannustusta. Luominen, itse käsillä tekeminen ja erilaiset mielikuvitusmaailmat ovat siis olleet suuri osa lapsuuttani.

Viimeisen vuoden aikana olen huomannut palaavani näiden asioiden pariin. Lukeminen ja erityisesti kirjoittaminen on inspiroinut ja antanut todella paljon uusia näkökulmia ja ajattelemisen aiheita. Heemi Design on käsitöihin ja askarteluun liittyvä projekti, jossa pääsen itse suunnittelemaan ja luomaan uutta. Myös markkinointi projektit ovat omalla tavallaan luomista ja uusien asioiden synnyttämistä. Uskon näiden vahvasti vaikuttavan siihen, että olen löytänyt rauhaa itseni ja Proakatemia opintojen kanssa. Tatun näyttelyprojektin kautta, olemme yhdessä hakeneet muutamaan mainosroolin, joissa haetaan kaveruksia tai pariskuntaa. Huomaan tämänkin herättävän minussa samanlaista innostusta, jota lapsena koin teatterin lavalla, vaikka roolituksia ei olekaan vielä kohdalleni sattunut.

Oletko koskaan pohtinut mitä asioita rakastit tehdä lapsena ja miksi ne ovat mahdollisesti jääneet vähemmälle? Löytyykö näistä asioista jotain, mitä kaipaat tai mistä voisit innostua uudelleen?

 

Harrastus, intohimo vai ammatti?

Useissa menestystarinoissa kuulee, miten henkilö on tehnyt omasta harrastuksestaan tai intohimon kohteestaan ammatin. Harrastukset ovat kuitenkin monelle tärkeitä henkireikiä arjen keskellä. Huomasin liikunta-alaa opiskellessani menettäväni kiinnostusta itse treenaamiseen, joka oli ollut todella tärkeä osa vapaa-aikaani. Ymmärsin lopulta, että haluan pitää kuntosali harjoittelun omana harrastuksenani, enkä ohjata sitä muille työkseni. Ajatus oman intohimon muuttamisesta työksi voi kuulostaa houkuttelevalta, mutta tällöin on tärkeä miettiä; Mitä teen vapaa-ajalla, jos tämä muuttuu ammatikseni? Millä keinoin jatkossa palaudun stressistä ja nollaan ajatuksia?

Liikunta-alan opintojen kautta löysin kuitenkin kiinnostuksen valmentamista kohtaan, joten en koe, että opinnot olisivat olleet millään tavalla hukkaan heitettyä aikaa. Ja nyt Proakatemialla etsin oikeaa väylää ja tapaa valmentaa ihmisiä. Tiimimme mentori Jussi Meresmaa esitti meille pajassa kysymyksen: Mitä haluat tehdä rauhallisena sunnuntai aamuna? Kysymyksen tarkoituksena oli herätellä ajatusta siitä mitä tekisit, jos sinulla olisi vain aikaa, eikä huolta esimerkiksi rahasta? Jussin mukaan tämä on sinun intohimosi. Samaa aihetta kävimme läpi Elina-valmentajan kanssa kehityskeskustelussa, nimittäin oman ikigain löytämistä.

’’Ikigai tarkoittaa karkeasti käännettynä tekemisen iloa, syytä nousta aamulla vuoteesta. Sana ‘iki’ merkitsee japanin kielessä elämää ja ‘kai’ tarkoittaa omien odotusten ja toiveiden toteutumista’’ (Kiesiläinen-Riihelä, 2019)

Ikigaita lähdetään rakentamaan neljän kysymyksen kautta: Missä olen hyvä? Mitä asioita rakastan tehdä? Mitä maailma tarvitsee? Ja mistä ihmiset ovat valmiita maksamaan? Näihin meistä kenelläkään ei varmasti ole suoria vastauksia, mutta toivottavasti esseessä esitetyt kysymykset auttavat ikigaisi etsimisessä.

En voi itsekään sanoa osaavani vastata noihin kysymyksiin. Uskon kuitenkin, että ajoittainen pysähtyminen tekee hyvää meille jokaiselle. Pysähtyminen ei vaadi viikon erakoitumista metsään ja elämän uudelleen järjestelyä. Riittää, kun uskaltaa olla itselleen rehellinen ja hyväksyä omat ajatukset ja tunteet. Rohkaisen kaikkia nappaamaan koulureppuun kauhallisen lapsenomaista uteliaisuutta sekä palan rohkeutta ja kokeilemaan uusia (tai vanhoja) asioita.

 

Lähteet:

Kiesiläinen-Riihelä, J. 2019. Weekdaygarneder.com. Mikä on ikigai ja mitä voimme oppia siitä? Julkaistu 20.5.2019. Luettu 24.4.2021.

Lisäksi oman pajavihkoni muistiinpanot Jussi Meresmaan pajasta 2.2.2021 sekä kehityskeskustelusta Elinan kanssa 12.4.2021.

Kommentoi