27 May, Monday

Vaatimattomien varojen keskeltä maailman rikkaimmaksi

Kirjoittanut: Kimi Vierre - tiimistä Evision.

Vaatimattomien varojen keskeltä maailman rikkaimmaksi

Innostuin lukemaan kirjan John D. Rockefelleristä Tonin innoittamana ja koska pidän itse bisnesälyä tärkeänä osana yrittäjyyttä. Myös aikaisemmin esseissäni esille nostamani talous osaaminen korostuu tässä Rockefellerin omassa muistelmassa. Kirjassa tulee myös erittäin hyvin ilmi 1800 luvun liike-elämä ja mitä silloin vaadittiin ja kuinka toimintaa kasvatettiin.

Lapsesta yrittäjäksi

Rockefeller oli taloudellisesti vaatimattomasta perheestä, jossa kurinalaisuutta ja liike-elämän taitoja opeteltiin pienestä asti. Jo nuorena poikana, Rockefeller teki ensimmäiset kauppansa kalkkunoilla. Hän oli tällöin muistelmiensa mukaan joko seitsemän tai kahdeksanvuotias. Tällöin hän myös alkoi jo pitämään kirjaa omista tuloistaan ja menoistaan. Kyseinen tilikirja säilyi hänellä pitkään. Tämä mielestäni osoittaa sen, kuinka lapsia voidaan kasvattaa fiksusti taloudellisesta tilanteesta huolimatta. Nykypäivänäkin lapset pitävät mehukojuja ja pieniä kauppoja teiden varsissa. Itse olen kokenut ensimmäiset kauppani esimerkiksi koulun myyjäisissä, joissa pidin kirpputoria omista vanhoista tavaroista.

Rockefellerin lapsuuden kodissa pidettiin tiukkaa kuria, jonka uskon kasvattaneen hänet periaatteiden mieheksi ja erittäin kurinalaiseksi. Tämä näkyi mielestäni myös hänen tavassaan säästää rahaa jo nuoresta iästä huolimatta. Jopa nykypäivään verrattuna, kirjaa luettaessani tuntui, että Rockefeller on saanut hyvää taloudellista kasvatusta jo lapsuuden kodissaan. Hänen isänsä toimi myös yrittäjänä ja jakoi oppejaan nuorelle Rockefellerille. Nykypäivänä olisi mielestäni upeaa, jos taloudellista kasvatusta saataisiin lisättyä, ja jopa peruskoulusta asti lapsia opetettaisiin tekemään fiksuja taloudellisia ratkaisuja.

16-vuotiaana Rockefeller jätti koulun kesken, ja meni opiskelemaan liiketaloutta muutamaksi kuukaudeksi. Tämän jälkeen hän ryhtyi etsimään ensimmäistä työpaikkaansa juosten liikkeestä toiseen, kysyen tarvitaanko oppipoikaa. Ahkeran kyselemisen jälkeen hän lopulta sai paikan ja pääsi hyppäämään liike-elämään mukaan toimiston apupoikana. Tällöin hän sai aika-ajalta enemmän vastuuta yrityksessä ja oppi tärkeitä neuvottelu taitoja ja oppi olemaan erittäin tarkka kirjanpidosta. Hän myös eteni kirjanpitäjän paikalle lyhyessä ajassa, entisen kirjanpitäjän lopetettua.

Nuoresta iästään huolimatta pääsi Rockefeller pitämään huolta asiakkuuksista ja ison yrityksen kirjanpidosta.

Tästä voimmekin huomata toki sen, että ennen pääsi etenemään yrityksessä lyhyessäkin ajassa huomattavasti eteenpäin ja sai nopeammin enemmän vastuuta. Nykyään kun ilman korkeakoulutusta sinun on melkeinpä mahdoton edetä yrityksessä vain tekemällä töitä. Nykyään vaaditaan huomattavasti enemmän koulutusta edetäkseen palkkatyöntekijänä yrityksissä.

Oltuaan hetken ensimmäisessä työssään, Rockefeller päätti kokeilla omia siipiään yrittäjänä ja ryhtyi itse liikemieheksi työssään saamiensa oppien avulla. Jo ensimmäisenä vuonna Rockefellerin ja hänen liikekumppaninsa yritys teki 500 000 dollari liikevaihtoa.

Usko, Rohkeus ja Bisnesäly

Muistelmissaan Rockefeller käy läpi hänen matkaansa ensimmäisestä lainasta yrityksien fuusioihin ja menestymiseen saakka. Kirjassa käydään läpi kuinka hypättyään mukaan ensimmäiseen öljybisnekseen, hän alkoi kasvattamaan omaisuuttaan yrityksien kautta, ja kuinka hän oli valmistautunut ostamaan öljybisneksen ja myymään ensimmäisen yrityksensä liikekumppanilleen. Nykypäivänä kyseiset eivät toimisi ja kirja luettaessa huomaa erittäin hyvinkin, kuinka ahkerasti Rockefeller kasvatti verkostojaan ja pääsi niin sanotusti hyväveli kerhoihin tutustuessaan asiakkaisiin ja muihin liikemiehiin. Ensimmäiseen yritys ostoon, hän kiersi jokaisen pankin kertoen, että pankit varaisivat niin paljon käteistä, kun vain pystyivät hänelle varaamaan ja että hän tulisi myöhemmin nämä hakemaan. Ja näin kävikin Rockefellerin tehtyään kaupat öljybisneksen saralla. Tämän myötä hän kasvatti öljyvaltakuntaansa päämäärätietoisesti ja tarjoten huokeimmat hinnat ja etsien aina vain parempia ja edukkaampia valmistustapoja öljylle. Rockefeller teki myös jotain mitä muut eivät tehneet, sillä hän valmisti myös öljyn jäämistä tuotteita, joita pystyttiin käyttämään.

Nykypäivänä vaikka kuinka olisi rohkea ja päämäärätietoinen, niin olisi vaikea juosta pankista toiseen pyytää lisää ja lisää lainaan rahaa. Ennen asiat tehtiin hieman eri tavalla, mutta uskon silti, että Rockefellerin uskon omaan tekemiseen ja rohkeuden ja bisnesälyn takia hän kykeni tekemään vaikeita ja isoja päätöksiä ja löytämään oikeat ratkaisut menestyäkseen. Myös halun tehdä asiat mahdollisimman edukkaasti ja tehokkaasti hän laajensi toimintaansa myös esimerkiksi logistiikkaan ja kiinteistöihin, jotka palvelivat suoraan hänen öljy-yhtiötänsä. Täten hänestä muodostui merkittävä liikemies. Rockefeller omisti myös paljon osakkeita muidenkin alojen yrityksistä.

Se mikä tekee tästä miehestä mielestäni vieläkin merkittävämmän, oli hänen halunsa parantaa yhteiskuntaa esimerkiksi perustamalla yliopiston ja tukemalla koulutusta. Toki myös Rockefellerin vaimo oli esimerkiksi merkittävä orjuutta vastaan puhuja. Ja yhteiskunnan parantaminen oli heidän tekemisessään vahvasti mukana.

Kirja osoittaa mielestäni erittäin hyvin sen, kuinka omalla uskomuksella ja haluamisella on suuri merkitys menestykseen. Toki nykyään moni asia ei etenisi samalla tavalla kuin 1800-luvun loppupuolella ja on uusi säädöksiä ja lakeja verrattuna tuohon aikaan. Mutta itse ainakin sain intoa omaan tekemiseen ja mielikuvaan siitä, miten haluan kehittää yhteiskuntaa ja kuinka haluan esimerkiksi oman yrityksen kautta tehdä merkityksellistä työtä.

Lähteet: John D. Rockefeller. 1909 Öljystä ja rikastumisen taidosta – Maailman rikkaimman muistelmat. Helsinki Into kustannus Oy