Tampere
25 May, Saturday
12° C

Proakatemian esseepankki

Vaatehuolto – vaateharjan uusi tuleminenKirjoittanut: Inga Keski-Heikkilä - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
-
-
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Jokaisella meistä on varmasti vaatekaapissaan vaatteita, joita ei enää kehtaa käyttää sen vuoksi, että ne ovat jo niin kulahtaneita ja nukkaisia. Mutta ei hätää, meillä on ratkaisu – vaateharja, tuo jokaisen vaatekappaleen pelastava taikasauva! Varmasti jokainen meistä on nähnyt isovanhemmilla vaateharjan ja ehkä luullut sitä hiusharjaksi. Vaateharja ei siis todellakaan ole uusi keksintö, olemme vain huomanneet sen tärkeyden uudelleen, onneksi! Vaateharjan avulla olen onnistunut vähentämään eläintaloudessa syntyvää teippiharjajätettä aivan hurjasti. Tähän tekstiin kasasin parhaat vinkit vaateharjan käyttöön.

 

Neuleet

 

Vaateharja on ehdottomasti neuleiden lempiystävä. Olemme huoltaneet erittäin nukkaisiakin neuleita pelkän vaateharjan avulla, saaden niistä lähes uuden veroisia. Paras harjausalusta neuleille on kiinteä tyyny, esimerkiksi sohvatyyny. Hieman pehmeä alusta vähentää neuleeseen kohdistuvaa painetta. Venytä neule pituussuunnassa tyynylle, ja aloita harjaus neuleen silmukoiden suuntaisesti. Jos neuleessa on tahroja tai paljon pölyä, suihkauta käsiteltävälle alueelle suihkupullolla hieman vettä, jotta pöly ja lika irtoavat paremmin. Harjaa neule kauttaaltaan molempiin suuntiin, höyrytä tai silitä ohuen harson läpi painamatta liikaa ja anna neuleen levätä ja kuivua vähintään vuorokausi.

Suosittelemme ehdottomasti ottamaan harjauksen osaksi päivittäisiä rutiinejasi, sillä päivittäinen huolto ehkäisee kuitujen sotkeutumista, ja lopulta nukkapalleroiden syntymistä. Pikaisen freesauksen saat vaattellesi tehtyä helposti, kun vaate on päälläsi. Tätä keinoa käytän itse eniten. Nopea harjaus tekee ihmeellisen paljon ja auttaa pitämään vaatteesi kunnossa pidempään. Harja on onneksi myös niin kaunis, että sitä pitää mielellään eteisessä näkyvillä ja sitä tulee käytettyä, kun se on koko ajan saatavilla. <3

 

Takit

 

Takeille kannattaa kerran vuodessa tehdä perusteellinen huolto kauden loputtua. Huoltoon kannattaa varata ainakin suihkepullo, vaateharja sekä tasainen alusta, esimerkiksi silityslauta. Höyryttimestäkin on suuri apu. Olemme huoltaneet villakangastakkeja, joissa on tasainen pinta sekä hieman pörröisiä takkeja. Etenkin takit, jossa on pörheä pinta, kaipaavat harjausta. Harjan avulla pörheän pinnan saa jälleen sileäksi ja uudenveroiseksi. Ihan kuin hiukset, jos niitä ei välillä harjaa, hiukset menevät takkuun. Sama tapahtuu vaatteille.

Aloita osio kerrallaan suihkuttamalla vaatteelle hieman vettä ja aloita harjaus. Vesi auttaa irrottamaan vaatteeseen jäänyttä pölyä ja irtokuituja. Jos tuntuu että harjaus ei tehoa, vika on usein siinä, että harjaa liian kevyesti, lisää siis rohkeasti painetta harjaukseen. Harjausta kannattaa tehdä molempiin suuntiin, jotta takin kuiduista lähtee kaikki pöly kuitujen joka suunnasta. Käy läpi huolellisesti koko takki. Me olemme saaneet isotkin tahrat takeista pelkän veden avulla ja harjaamalla tahrakohtaa voimakkaasti joka suuntaan. Kun olet käynyt koko takin läpi, kannattaa takki vielä höyryttää henkarissa ja antaa olla levossa vähintään vuorokauden, jotta se ehtii kuivua. Mikäli mahdollista, vie takki vielä tuulettumaan.

 

Harjan huolto

 

Myös vaateharjasta kannattaa pitää huolta. Harjalle on kehitetty oma ”harava”, jolla harjan voi helposti putsata käyttökertojen välissä, jotta vältyt eriväristen kuitujen siirtymisen seuraavaan vaatteeseen. Voit myös välillä imuroida harjan puhtaaksi. Vältä kuitenkin harjan pesemistä. Mikäli sinulla tulee mitä tahansa kysyttävää vaateharjan käytöstä, tule ihmeessä käymään, niin opastamme sinua mielellämme! Koukuttavia hetkiä vaateharjauksen parissa! <3

 

Lähteet

Maria, 2019. Arkivè Atelier – vaateharjaustekniikka. Luettu 10.12.2019

https://www.arkiveatelier.com/vaateharjaustekniikka/?v=f0aa03aaca95

 

Arkivè Atelier – CP6 pehmeä vaateharja. Luettu 10.12.2019

https://www.arkiveatelier.com/tuote/kent-cp6-cashmere-care/?v=f0aa03aaca95

Johanna, 2019. Arkivè Atelier – karkeat villaneulokset. Luettu 14.12.2019

https://www.arkiveatelier.com/karkeat-villaneulokset/?v=f0aa03aaca95

Kommentoi