Tampere
20 May, Monday
16° C

Proakatemian esseepankki

Uupuminen osa Proakatemian opetussuunitelmaaKirjoittanut: Atso Jaakkola - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Uuvuksissa-Kirja sinulle joka tahdot voimasi takaisin
Liisa Uusitalo-Arola
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Miksi niin moni tiimiyrittäjä sanoo, että ei oikein jaksa. veto on kateissa. Onko tämä sinulle tuttu tunne? Mistä se on johtunut?

 

On huomattavissa Loppu keväästä kun porukalla on hirmuisesti kaikkea ja huomaa miten uupumus tulee taka alalta. Onko tämä nyt Normaalia?

 

Miettiessäni että mistä tämä johtuu ja onko kyse yksilöstä vai jostain yhteisestä rakenteesta/kulttuurista johon olemme istuttaneet väsymyksen siemenen.  Huomasin kolme erin laista epäkohtaa. Mistä voi johtua väsymyksen tunne.

 

 

 

  1. Opiskelu yhtä kaaosta!

 

Onko tuttu tunne? Se että tulee tällä viikolla jotain mikä muuttaa seuraavan viikon kalenterin täysin. Oliko pinkkujen myynti päivistä tietoa ajoissa? Oliko tiimin sisäiset tapaamiset tiedossa? Oliko muut kurssit tiedossa riittävän ajoissa?

Uskon se että arki on tyyliltään erittäin erin laista verrattuna peruskoulun tai lukio opiskelua. Miksi se on erin laista?

Huomataan että lukiossa sinä vain päätätä mitä opiskelet mutta et päätä milloin ja missä. Proakatemiassa sinun tulee suunnitella. Milloin opiskelet ja miten. teet ryhmätyöt missä ja milloin. Tunnit ei välttämättä ole säännölliset tai selkeällä rytmillä. Ja kaikkien näitten ohella sinulla on kova halu tehdä omia projekteja ja päästä tekemän.

 

Sitten kun ekaa kertaa valitsee mikä oikeasti on tärkein asia. Mitä laitan kalenteriin. Entä jos on päällekkäisyys kumman valitsen? pamun vai oman kesätyö projektin? Kumpi vie minua enemmän päämäärääni. No jos ei aikaa löydy arjesta niin monella tulee mieleen, että kyllä on hyvä tehdä myös viikonloppuisin. Siellähän sitä aikaa on.

 

 

  1. Kaikki on niiiin tärkeitä asioita

 

Kerron tarinan.

Alku syksystä mietin, että Proakatemialle ei pitäisi hakea kuin todellisia tekijöitä. ketkä painaisivat 12 tuntia päivässä. Ja itseään ei kutsuttaisi opiskelijaksi vaan yrittäjäksi. Kunnes ajatteluni muuttui täysin. Yksi viisas ajattelia sanoi.

”Tämä on vain koulua.”

Tuossa lauseessa on jotain kaunista. kun ymmärtää sen, ettei mikään koulu homma ole maailman tärkein asia tai sinä et siihen kuole jos joku palautus on myöhässä. Se tiputtaa todella ison taakan pois. Silloin et enää purista mailaa ja osaat katsoa asioita mikä on oikeasti tärkeää ja mikä ei.

 

 

 

 

  1. Eikö haluta muuttua?

 

Aina ja ikuinen sanonta. Yksi sanonta pysyy akatemialla. Luota prosessiin. Voiko tämä sanonta olla petollinen? Antaako se kuvan, että hei nämä uupumiset ja muut kuuluvat tähän opintoon. Kuuluvat osaksi yrittäjyyttä.

Nouset tästä vain vahvempana ylös. Tai että se kaaoksessa eläminen on hyvä asia, joka vie tiimiyrittäjiä eteenpäin. Onko se sittenkään oikea asia mihin käyttää niin paljon energiaa? Voitaisiinko katsoa yksilöllisesti mitä opiskelija haluaa. Onko hänelle tärkeää se taito. Koska meillä jokaisella on mahdollisuus valita taistelumme.

 

Myös sanonta, jota kuulee paljon. Akatemia ei sovi kaikille. No hei ei sovikkaan. mutta millä alalla kaikki sopisikaan. eikös se ole ihan normaalia, että porukka tulee ja menee. Miksi sitten Proakatemiassa sitä nostetaan koko ajan esiin. Halutaanko sen taakse piiloutua? Ollaanko valmiita kohtaaman sen takana olevia ongelmia.

Miksi ei ollut sopiva? Onko se syy sellainen mikä kuuluu akatemian opintoihin? Pitäisikö meidän pitää kiinni paremmin? Kuinka moni viime vuosi kurssilta tippuneet opiskelijat olivat sellaisia että ei vain sopinut. Kuinka moni sellaisia että niille olisi ollut oikea paikka jos oltaisiin nähty vaivaa löytää ratkaisut heidän haasteisiin.

 

 

Epäkohdat esille ja sitten eteenpäin yhdessä!

 

Toivottavasti edelliset antoivat ajattelemista. Se oli tarkoituksellisesti kirjoitettu provosoivasti jotta sieltä nousevat asiota näkee paremmin. Pahoittelut siitä. Aisiat ovat oikeasti hyvin. Moni asia on todella hyvin. Mutta meidän pitää olla tarkkoja millainen ilmapiirin teemme. Jottei kävisi yhtään loppuun palamista tai uupumusta.

 

Kuusi vinkkiä kesälomalta palautumiseen

 

  1. Tunnista ja myönnä uupumuksesi

Tämä on tärkeä osia huomata. Jotta voi puuttua asioihin.

  1. Ota etäisyyttä kouluun ja töihin

Ota tilaa itsellesi. Sano vain ei asioille ja chillaile.

 

  1. Anna kehosi ja mielesi elpyä

Nuku paljon ja pitkään. Jätä pois esimerkiksi herätyskello ja herää silloin kun tuntuu hyvältä.

 

  1. Selvitä mikä sinulle on tärkeää

Listaa paperille mikä on oikeasti tärkeää ja numeroi ne. Sitten katsot miten viime viikkosi meni ja paljon siellä oli tärkeille asioille aikaa.

 

  1. Tunnista muutostarpeet

Listaa asioita mitä et enää halua tehdä mistä et nauti. ja sen jälkeen katso mitä voit muuttaa.

 

  1. Mahdollista muutokset ja toimi toisin

Anna uusille asioille tilaa ja muuta niitä yksi kerrallaan.

 

 

 

Ei kun hyvää kesälomaa kaikille ja muistakaa levätä.

Kommentoi