Tampere
18 May, Saturday
14° C

Proakatemian esseepankki

Uudelleen asennoituminen koronan myötäKirjoittanut: Sanni Turunen - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Sijoittajaksi 7 päivässä
Merja Mähkä
Unna Lehtipuu
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Uusien erilaisten tavoitteiden asettaminen ja uudelleen asennoituminen Koronan aikana on todella ollut tarpeeseen, jotta oma jaksaminen ja onnistumisen tunteet omassa elämässä olisi edes kohtuullisella tasolla. Tajusin aikani voivottelun jälkeen, että korona ja sen mukana tuomat rajoitukset eivät ole lähtemässä mihinkään vielä pitkään aikaan ja päätin tehdä omassa elämässä täyskäännöksen. Matkustaminen ulkomailla ja turhat reissailut jopa Suomessa tulisi jättää mielellään kokonaan pois, sekä kavereiden tapaamiset isolla porukalla ja tapahtumat on bännissä vielä pitkään. Päätin hyöty käyttää tämän ajan niin, että se rakentaisi minulle niin sanotusti ”parempaa huomista”. Säntillinen tulevaisuudensuunnittelu ei tosiaan ole minulle tyypillinen toimintapa näin hetkessä elävänä ihmisenä. En voi kieltä ettenkö kaipaisi vanhaa elämääni, mutta inhoan ajatusta siitä että elämäni valuisi ohi enkä saisi mitään aikaan.

Ensimmäinen steppi

En ollut aikaisemmin sijoittanut tai ollut kiinnostunut suunnittelemaan pitemmällä tähtäimellä talouttani. Pidin aina pientä pesämunaa säästötililläni, missä korko oli onneton ja sieltä tuli helposti siirrettyä rahaa käyttötilille jopa turhiin heräteostoksiin. Olin aina matkustellut ja nauttinut elämästä täysin rinnoin ja mielestäni itseensä sijoittaminen on parasta mitä ihminen pystyy tekemään. En toki ole muuttanut tässä asiassa täysin mieltäni, mutta on mielestäni hyvin viisasta siirtää edes pieni siivu tuloista järkeviin indeksirahastoihin tai muuhun mielekkääseen sijoituskohteeseen.

Luin Merja Mähkän ja Unna Lehtipuun kirjan sijoittajaksi 7 päivässä (2019) josta poimin kaikki parhaat sijoitusvinkit itselleni. Kirjassa käsiteltiin perusteellisesti opit ja kopit rahastosijoittamiseen ja suorien osakkeiden ostoon, mikä sai omatkin silmät avartumaan. Olen nyt lähes koko korona mylläkän ajan sijoittanut rahastoihin, ETF:iin ja kryptovaluuttoihin. En olisi ikinä uskonut sanovani tätä, mutta olen oikeasti kiinnostunut sijoittamisesta. Mitä enemmän sijoituksia tekee ja hajauttaa, sitä enemmän oma kiinnostus kasvaa.

Koronapandemian myötä yhä enemmän otsikoissa on pyörinyt inflaatio ja sen vaikutus maailmantalouteen. Tammikuussa 2021 Suomessa ja muualla Euroopassa kuluttajahinnat nousivat noin prosentin. Mikä pandemian aikana on sitten nostanut hintoja niin merkittävästi? Keskuspankit ovat painaneet jopa historiallisen paljon rahaa ja samalla kuluttajat ovat laittaneet rahaa säästöön ja menettänyt työpaikkojaan. Kuluttajat eivät yksinkertaisesti ole voineet kuluttaa samalla tavalla kuin ennen. Pahinta pelätään etenkin Amerikassa jossa finanssikriisi koetteli vuonna 2008.

Osaksi pelottelu inflaatiosta ja helposti löytyvä tieto kryptovaluutoista on saanut mielenkiintoni heräämään myös vähän isomman riskin sijoittamiseen. Kryptovaluutat eivät toimi valtion alla ja niinpä niiden painaminen ja lisääminen eivät ole keskuspankin herrojen tahdon alla. Tarkoituksenani on luoda hajautettu salkku riskien minimoimiseksi ja siksi olenkin avoin useammille sijoituskohteille. Tietysti tiedostan riskin mikä liittyy aina sijoittamiseen, mutta sanotaanko että tästä olen saanut uuden harrastuksen koronanajalle ja yhden tavoitteen mikä edesauttaa myöhemmin elämäntyyliäni jatkaa matkustelua ja elämästä nauttimista.

Toinen steppi

Yrittäjyyttä-, ja tiimijohtamista opiskellessa tärkeässä keskiössä luonnollisesti on tiimi ja sen kanssa yhteiset hetket. Valitettavasti nyt kun yhteiset tapaamiset ovat jääneet niin vähälle, olen ottanut Tamk:ilta englanninkielen kurssin ja käyttänyt näin ylimääräisen ajan hyödyksi. Olen melko varma, etten olisi ottanut yhtään ylimääräistä kurssia jos elämä olisi jatkanut normaalina. Vapaasti valittavat kurssit täytyy kumminkin jossakin vaiheessa suorittaa, joten tästä muutama noppa! Olemme suorittaneet tämän kurssin yhdessä hyvän ystäväni kanssa joten yhteiset opiskeluhetket ovat olleet motivaattorina meille molemmille.

Kolmas steppi

Ostimme asunnon poikaystävän kanssa ja sen remppaamiseen on saanut hyvin kulutettua tunteja, varsinkin kun on suositeltavaa olla vain kotona ja välttää ylimääräisiä kontakteja. Minusta on kuoriutunut oikea kotihiiri sisustusintoiluni kanssa! Olen lähinnä pitänyt aikaisempia asuntojani tukikohtana, missä käyn vaan nukkumassa ja vaihtamassa vaatteet ja siksi onkin ollut ihana oikeasti nyt nauttia kotona olemisesta. Olen myös nähnyt entistä enemmän ystäviäni, koska aika oli niin kortilla aikaisemmin kaiken menemisen ja hössötyksen kanssa.

Mielestäni tärkein asia kumminkin on ollut ottaa ”pakollinen” lepotauko kiireisestä maailmasta. Koronan myötä kaikki on väkisinkin joutunut pysähtymään ja se on saanut minut ainakin miettimään aikaisempaa menemistäni. On ollut hyvä huokaista ja nauttia pienistä arjen asioista. Minusta on varmasti tullut ainakin entistä parempi kokki, ystävä ja opiskelija tämän tilanteen myötä.

Kun asiat yrittää kääntää positiiviseen valoon ja nähdä tilanteessa jotakin hyvää on mielestäni ainut selviytymiskeino tässä tilanteessa. Vaikka tilanne on paikoittain kurja, haluan näillä toimilla helpottaa tulevaisuuttani. Ideaali tilannehan olisi, että pandemian päätyttyä olisin miljonääri, oppinut, levännyt, valmiina maailmanympärys matkalle ja tietysti taloudellisesti riippumaton. Harmi vain kun tiedän, ettei se ihan noin mene, mutta unelmiahan saa aina olla!

Monet ystäväni ja muut ovat kärsineet koronasta ja sen tuomista elämänmuutoksista ja ymmärrän heitä täysin. Muistutuksena, että tämä uudelleen asennoituminen ja uudenlaisen näkökulman ottaminen on ollut minulle keino selvitä, eikä varmasti ole kaikille sopiva tapa. Tässä on vain yksi esimerkki kuinka voitaisiin kääntää vastoinkäymiset edes pieneksi voitoksi. Tsemppiä kaikille koronan (toivottavasti) loppurutistukselle!

 

 

 

 

 

 

Merja, M. Lehtipuu, U. (2019). Sijoittajaksi 7 päivässä. Helsinki: Alma Talent.

Karismo, A. 2021. Inflaatio tekee paluuta: Kuluttajahinnat alkoivat nousta Euroopassa, mutta kuinka pysyvästi ja mitä vaikutusta sillä on? Luettu 14.3.2021. https://yle.fi/uutiset/3-11803805

Paceron Finland. Osallisuustalouden asiantujajärjestö. Mikä aiheutti vuoden 2008 finanssiromahduksen? http://www.osallisuustalous.fi/pareconfinland/2013/05/mika-aiheutti-vuoden-2008.html

Kommentoi