Tampere
25 May, Saturday
25° C

Proakatemian esseepankki

Uteliaisuus johti kiinnostuksen luoKirjoittanut: Niko Jokihaara - tiimistä Edel.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Oletko koskaan tullut miettineeksi muiden osaamisia, tai ammatteja. Oletko YouTubea katsoessasi miettinyt, kuinka juuri hänestä tuli näin kuuluisa, tai kuinka yökerhossa soittava dj oppi pyörittämään levyjä? Mikäli tämä ajatusmalli nosti vastaavanlaisia tilanteita mieleesi, suosittelen käyttämään lyhyen hetken tämän esseen loppuun lukemiseen.

Olen itse ollut aina hyvin utelias musiikkia kohtaan ja se on tuntunut itsestäni oudolta. En koe, että olisin millään mittarilla musikaalisista taustoista, tai että tietäisin oikeastaan mitään koko alasta. Minulla ei ole ollut lähipiirissä henkilöitä, jotka tietäisivät musiikista muuta, kuin ehkä joitain yksittäisiä biisejä Spotify Suomen top 50-listan ulkopuolelta. Tämä ei kovin paljoa johda itseäni kohti kiinnostustani. Olen aina mieltänyt alan ammattilaisten tai harrastajien tulevan taustoista, jotka johdattavat heitä jo nuoresta kohti alaa.

Aloitettuani viime syksyllä Proakatemialla, tutustuin henkilöön, joka on jo usean vuoden työllistänyt itsensä soittamalla musiikkia eri yökerhoissa ja tilaisuuksissa. Samassa tutustumisen myötä kuulin hänen taustoistaan ja kuinka oppiminen tapahtuu vain tekemällä, sekä pääsin seuraamaan vierestä, kuinka tämä hyvin etäisenä pitämäni asia todella toimii. Olin heti hyvin kiinnostunut, koska päässäni pyörinyt uteliaisuus musiikista ja tilaisuus päästä itse kokeilemaan polttelivat hyvin paljon. Hetken kuluttua yllätyin, kuinka nopeasti otin askeleita eteenpäin ja opin paljon uutta alasta, josta en vähän aika sitten tiennyt mitään. Tämä kaikki tapahtui kiinnostukseni ja uteliasuuteni avulla.

Löysin netistä Haaga-Helian AMK:n yliopettajan Eija Honkasen ja lehtori Sakariina Heikkasen kirjoittaman artikkelin ”Uteliaisuus on vahvuus, joka opastaa kiinnostusten äärelle” (28.11.2022). Artikkelissa kehotetaan tarkkailemaan omaa uteliaisuutta ja kiinnostusta, sekä todetaan seuraavasti: ”Paitsi että uteliaisuus on itsessään vahvuus, myös se asia, mitä kohtaan tuntee uteliaisuutta ja mistä on kiinnostunut, liittyy vahvuuksiin. Kiinnostuksen kohteet kuvaavat vahvuuksia eli sitä, mikä sujuu ja missä on hyvä. Kun on kiinnostunut jostakin, on usein valmis panostamaan siihen, koska haluaa tietää siitä lisää, oppia taitona tai muuten perehtyä siihen.” (Honkanen, E., Heikkanen, S., 2022). En itse voi seistä sen takana, että olisin jotenkin musikaalisesti taitava, vaikka uteliaisuuteni aihetta kohtaan on ollut pitkään olemassa. Totesin kuitenkin jo aikaisemmin, että oppimiseni oli hyvin nopeaa ja väitteeni kiinnostukseni vaikutuksesta kehitykseen sai vahvistusta lukemani artikkelin avulla.

Lopuksi haluan todeta, että ei kannata ajatella olevansa tiettyyn asiaan kykenemätön, vaikka se vaikuttaisi hyvin etäiseltä. Jos uteliaisuuden lisäksi kokee vahvaa kiinnostusta ja päästyään kokeilemaan kiinnostus asiaa kohtaan on edelleen korkealla, ellei jo taivaassa, on se toteuttamisen arvoista. Nyt minullakin on uusi harrastus ja dj-kontrolleri kotona!

 

 

Lähteet: Honkanen, E., Heikkanen, S., Uteliaisuus on vahvuus, joka opastaa kiinnostusten äärelle. Haaga-Helia, eSIGNALS. Verkkosivu. Viitaattu 14.4.2024.

https://esignals.fi/kategoria/tyoelama/uteliaisuus-on-vahvuus-joka-opastaa-kiinnostusten-aarelle/#ae7734a3

Kommentoi