Tampere
19 May, Sunday
22° C

Proakatemian esseepankki

Urheilun merkitys elämässäKirjoittanut: Jesse Vuori - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Toisille urheilu on vain pakkopullaa, jonka avulla koitetaan pitää vain itseä kunnossa. Minulle urheilu on tärkeä vastapaino kaikelle muulle perusarjessa. Jotta mieli pysyy virkeänä, täytyy päästää liikkumaan. Koko päivän koneen ruutua tuijottaessa, alkaa kaipaamaan jotain menevämpää aktiviteettia. Olen silti huomannut joskus itsessäni, että staattiset päivät tietokoneen ääressä saattavat viedä vain voimat, eikä edes ulos meinaa jaksaa lähteä pitkän päivän jälkeen. Sitten kun kierre pääsee jatkumaan pidempään, alkaa myös kropassa tuntua huonommalta. Etätyöskentely on selvästi alkanut jo verottamaan. Urheilulla ja liikunnalla on niin suuri merkitys elämässäni, että nyt koronan viedessä jalkapalloharrastuksenkin tauolle tuntuu arkikin paljon yksipuolisemmalta. Kun ei pääse olemaan rakkaan harrastuksen parissa ja saa vastapainoa tarpeeksi arjelle, alkaa etätyöskentelykin tuntua raskaalta ja puuduttavalta. Tämä on taas alkanut näkymään siinä, ettei jaksa samalla lailla innostuakaan enää asioista samalla tavalla.

Urheilulla on minulle siis hyvin iso rooli fyysisen, että henkisen hyvinvoinnin kohdalla. Silloin kun jaksaa urheilla ja liikkua normaaliin tapaan, jaksaa yleensä muutenkin elämässä paremmin ja mieli on vireämpi. Elämäntavan vaikutukset korostuvat etenkin näin vaikeina aikoina. Varsinkin silloin, kun totutut tukevat elämäntavat eivät olekaan samalla tavalla arjessa läsnä.

Siinä missä liikkuminen on minulle itselleni ominainen tapa omatoimisesti, kuten salilla treenaaminen ja juokseminen, niin on se myös sosiaalista kanssakäymistä jalkapallon parissa. Lajin parissa yleensä muut huolet ja murheet unohtavat, sillä keskittyminen on pelissä. Olen pelannut futista pienestä pitäen, joten se on itselleni sydämen asia. Lajia tulee seurattua myös penkkiurheilun puolella aktiivisesti. Sen lisäksi, että lajin avulla urheilusta on tullut myös tavoitteellista, on sen kautta tavannut paljon erilaisia ihmisiä ja oppinut joukkuepelaamisen ydinasioista. Joukkueurheilu on opettanut toimimaan joukkueessa osana kokonaisuutta ja yhteisten suunnitelmien, taktiikoiden ja tavoitteiden mukaisesti. Olen urani aikana pelannut usealla eri pelipaikalla, mutta monipuolisten taitojen sijasta tärkeintä on antaa kaikkensa kentälle ja toimia parhaan mahdollisen tuloksen eteen. Oman parhaan maksimoisessa olen huomannut ison avun löytyvän siitä, että tietää ympärillä pelaavien vahvuudet ja heikkoudet sekä osaa pelata heidän kanssaan yhteen. Tässä korostuu myös valmennuksen taktiikkapuolen ajamisen tärkeys joukkueeseen ja johtajuus kentällä. Mitä useampi pelaaja omaa samoja intressejä, sitä yhtenäisemmältä tekeminenkin näyttää. Itsestä saa yhtäkkiä paljon enemmän irti, kun muut ympärillä antavat parhaansa. Siitä ilmapiiristä voi saada kummastikin lisäboostia vielä otteluiden viime minuuteillakin.

Voisin summata, että urheilu on minulle kaikki kaikessa. Olisi vaikeaa elää ilman minkäänlaista liikuntaa. Se on niin suuri voimavara, ettei ilman sitä osaisi elää. Liikunnalla on todistetustikin niin paljon hyviä terveydellisiä vaikutuksia, joten sitä parane lopettaa tai vähentää merkittävästi jatkossakaan, vaikka elämäni onkin ollut hektisempää viime aikoina. Mitä paremmin ehdin ja jaksan harrastaa liikuntaa, sitä paremmin voin. Suosittelen jokaisen etsimään aktiivisesti vastapainoa jostain liikuntaharrastuksesta kokeilemalla erilaisia aktiviteetteja, sillä itselle mieluisista harrastuksista saa voimaa.

 

Kommentoi