Tampere
18 May, Saturday
25° C

Proakatemian esseepankki

Universaalit lainalaisuudetKirjoittanut: Ville Leino - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Oletko kuullut universaaleista lainalaisuuksista? Itselleni universaalit lainalaisuudet eli lait olivat käsitteenä uusia. Ensimmäistä kertaa tutustuin yhteen esseessä mainittuihin universaaliin lainalaisuuteen katsoessani Netflixistä dokumenttia The Secret, josta on tehty myös saman niminen kirja. Dokumentissa puhuttiin salaisuudesta nimeltään attraktion laki, jonka perusperiaate on, että kun tahdot jotain oikein paljon niin alat toimimaan kuin magneetti ja samalla kun alat liikkua haluamaasi kohti sekä haluamasi alkaa liikkua sinua kohti. Dokumentti oli mielenkiintoinen mutta harvoin tämän kaltaisiin asioihin uskoo heti ensimmäisellä kertaa. Kun ensimmäisen kerran kuulin attraktion tai puoleensa vetävyyden laista rinnastin sen horoskooppeihin. Tulkittakoon tämän jokainen lukija omalla tavallaan. (Juonenpaljastus: En usko horoskooppeihin, mutta jos uskot, niin se voi toimia sinulle.)

Tutustuin paremmin universaaleihin lakeihin Jari Sarasvuon, Sisäinen Sankari -kirjan luettuani. Kirjassa Jari kertoo, että hän tutustui niihin mentorinsa Brian Tracyn myötä. Brian Tracy kertoi, että hänen metodinsa perustuvat joukkoon universaaleja lakeja. Brian Tracy sai Jarin vaikuttumaan universaaleista laeista. Tracy näytti hänelle valmennettaviensa pysäyttäviä tuloksia lakien tottelemisen ja uskomisen pitkäjänteisistä tuloksista. Lakien totteleminen ei toiminut vain ja ainoastaan vahvojen ja lahjakkaiden kohdalla, vaan myös vaikeuksissa olevien ja epäonnisten ihmisten kohdalla. (Sarasvuo 1998.)

”Kysymys ei ole sinun lähtökohdistasi tai tavoitteidesi ”mahdottomuudesta” vaan metodeista ja sinun tahdostasi pysyä polulla.” -Jari Sarasvuo

Mennään sitten seitsemään universaaliin lainalaisuuteen, joista kirjassa -Sisäinen Sankari kerrotaan.

  1. Kontrollin laki

Kontrollin laissa on kyse omasta kontrollin tunteesta. Mitä enemmän keskityt asioihin, joihin et voi vaikuttaa sitä huonommin voit. Mitä enemmän keskityt asioihin, joihin voit vaikuttaa, silloin voit kasvaa ihmisenä. Kirjassa mainitaan kontrollin lain tärkeimmän oppitunnin olevan, vastuun ottaminen millä hinnalla hyvänsä. Pitää kuitenkin muistaa, että vastuun jättämättä ottaminen voi yhtä lailla olla kontrollin lain kanssa harmoniassa, jos tämä tarkoittaa, että sinulla on parempi mahdollisuus kontrolloida, jotain muuta elämäsi osa-aluetta. (Sarasvuo 1998.)

  1. Uskon laki

Uskon lain mukaan ihminen saavuttaa sen mihin uskoo. ”Uskon lain mukaan ihminen ei usko, kun näkee, vaan näkee, kun uskoo.” (Sarasvuo 1998.) Olet sellainen, kun uskot itsesi olevan, jos et pääse tavoitteeseesi, et usko siihen tarpeeksi. Uskon puute johtuu siitä, että työ jää tekemättä. On paljon mukavampi toimia uskon, kuin pakon sanelemana. Uskon lakiin uskominen helpottuu, kun huomaa pääsevänsä eroon, jostain rajoittavasta uskomuksesta, joka muuttaa omaa ajatteluasi merkittävästi. (Sarasvuo 1998.)

  1. Mielen vastaavuuden laki

Mielen vastaavuuden laki tarkoittaa sitä, että ympäristö heijastaa vahvasti sinun käytökseesi ja sinä heijastat käytöstäsi puolestasi ympäristöösi. Millainen olet niin, sellaiseksi myös tiimisi muuttuu ja millainen on tiimisi, myös sellaiseksi sinä ajankulussa muutut. Onko tämä laki sen takana miksi puolisot alkavat muistuttaa toisiaan? Muista kuitenkin, että juna menee molempiin suuntiin. Sinä voit omalla positiivisella vaikutuksella tehdä positiivisia vaikutuksia ympärillä oleviin ihmisiisi. Mutta voit myös vaihtaa ympäristöäsi ja muuttaa sellaiseen ympäristöön, joka tukee haluamaasi muutosta. Ja vielä näiden molempien asioiden negatiivinen kääntöpuoli. (Sarasvuo 1998.)

Frank Martela kutsuu ihmistä suhdeloksi, joka on ympäristön ja suhteidensa tulos. Frank Martelan Elämän tarkoitus kirjassa hän kertoo, vanhempien suurimman lahjan lapsilleen olevan, paljon kirjoja sekä aikaa niiden lukemiseen. Kyse taitaa olla ainakin jossain määrin samasta asiasta, jota kutsutaan mielen vastaavuuden laiksi. (Martela 2020.)

  1. Attraktion laki

Attraktion laki toisin suomennettuna puoleensa vetävyyden laki kertoo siitä, että kun jotain todella haluat, alkaa se liikkua sinua kohti. Päätät, jotain mitä todella haluat ja alat liikkumaan tätä tavoitetta kohti, niin attraktion lain mukaan myös tavoitteesi alkaa liikkumaan sinua kohti. Sinä houkuttelet elämääsi asioita, jotka auttavat sinua kohti tavoitettasi. Kyse voi olla ihmisistä tai asioista mutta kun todella haluat jotain, alkavat haluamasi tai tarvitsemasi asiat liikkua sinua kohti. Attraktion lakia on jopa selitetty fysiikan avulla. Fysiikan tasolla puhutaan sympaattisen resonanssin ilmiöstä. Tämä tarkoittaa sitä, että soittaessa kitaran kieltä, samassa tilassa olevan toisen kitaran vastaavassa kielessä alkaa tapahtumaan saman tyyppistä värinää tai resonanssia. Toinen tapa selittää attraktion lakia on, haluamillemme asioille herkistyminen. Kun haluat, jotain tiettyä tavaraa on kyse laukusta, autosta, mistä vain, alemme herkistyä haluamillemme tavaroille ja nähdä niitä kaikkialla. (Sarasvuo 1998.)

  1. Keskittymisen laki

Keskittymisen laki tarkoittaa sitä, että se mihin keskityt alkaa kasvaa. Vaikka kuinka uskoisit olevasi, jopa todetusti keskittymisvaikeuksista kärsivä. Se asia, josta pidät ja jota teet sekä mihin keskityt, siinä sinusta tulee suunnattoman hyvä, oletetuista ongelmista huolimatta. Tälläkin universaalilla lailla on kääntöpuolensa, jos keskityt itsesi kannalta huonoihin asioihin, alkavat ne myös kasvaa. Kun keskityt siihen, kuinka stressaavaa sinulla on niin lopulta, stressi kasvaa siihen koko luokkaan, että uuvut, kyynistyt ja lopulta menetät kaiken merkityksen. Keskity siis iloisiin asioihin käytä niihin keskittynyttä aikaasi, niin positiivisia asioita lopulta virtaa luoksesi. (Sarasvuo 1998.)

  1. Alitajunnan laki

Olet loppujen lopuksi alitajuntasi tuotosta. Tietoinen mielesi yrittää selittää asiat järjellä, mutta törmäät alitajuntaasi, jossa rajoittavat uskomuksesi toteuttavat ja ruokkivat itseään. Vaikka asiaa ei olisi lääkärin pakeilla todettu, mutta alitajuntasi uskoo sinun kärsivän lukihäiriöstä tai keskittymisvaikeuksista niin ajan kanssa alat toteuttamaan alitajuntasi uskomusta. Mutta onneksi voit kuitenkin päättää rakastavasi lukemista ja omaavasi huippu keskittymiskyvyn, jos todella päätät näin ja todistelet jatkuvasti sanoillasi tätä ”faktaa” itsellesi. Alkaa se lopulta elämään itseään todeksi. (Sarasvuo 1998.)

  1. Syyn ja seurauksen laki

Syyn ja seurauksen laki lopulta vahvistaa tämän kaiken, kun alat elämään haluamaasi elämää. ”Sairaus ei ole heikon terveyden syy, vaan sen seuraus.” Syyn ja seurauksen laki on peruja, ehkä aikojemme tunnetuimmalta filosofilta Sokrateelta. Sokrateen yksi havainnoista oli, että ajatuksesi on elämäsi syy, ja elämäsi on seurausta siitä. Eli ajatuksesi ovat syitä ja tekosi niiden seuraus. Tähän taitaa perustua myös ajatus ”Paha saa aina palkkansa”, mutta ongelma lienee aika ymmärryksessämme. Uskommeko siihen, että lopulta paha saa palkkansa ja pahan aiheuttama velka tulee lopulta maksuun. (Sarasvuo 1998.)

Universaalit lainalaisuudet ovat mielenkiintoinen konsepti ja olen tullut lopulta siihen tulokseen, että sinun kannattaa uskoa siihen, mikä on itsellesi hyväksi. Joten voidaankin pohtia uskonko universaaleihin lakeihin vai en. Onko hyvä miettiä, palveleeko hyvä uskoisuuteni omaa etuani vai kahlitsenko itseni rajoittaviin uskomuksiini. Kiitos, jos pääsit tänne asti ja toivon, että lukemisesta oli jotain hyötyä.

Lähteet:

Sarasvuo, J. (1998). Sisäinen Sankari. WSOY. Juva.

Martela, F. (2020). Elämän tarkoitus. Gummerus. Helsinki.

Kommentoi